Adoptie (boeken voor 6+)

geplaatst in: overzicht | 0


plaatje adoptieHieronder staat een overzicht van boeken over adoptie en over geadopteerde kinderen. Een geadopteerd kind heeft meer dan 1 papa en mama. Alle kinderen worden geboren uit de buik van een mama, daarom wordt de eerste moeder vaak buikmama genoemd. Maar soms kunnen ouders na de geboorte niet goed voor hun kind zorgen. Een geadopteerd kind komt dan bij een tweede papa en mama, die wel goed voor het kind kunnen zorgen. Een geadopteerd kind kan uit Nederland komen of uit een ander land, zoals China of Columbia. Kinderen die in een ver land zijn geboren komen dan met een vliegtuig naar Nederland.

Laat het mij weten als je nog meer boeken weet!

 

Annerieke Berg & Vrouwke Klapwijk – Thuis
Callenbach 2012, illustraties van Nynke Talsma
Op school is er een project over familie. Alle kinderen moeten foto’s meenemen van hun vader en moeder. Jing weet niet wat ze moet doen: ze is geadopteerd en heeft geen foto van haar Chinese ouders.

Mareike Boom – Ik wil ook een mama!
De vier windstreken 2000, 40 bladzijden, illustraties van Henrike Wilson, vertaald door Ineke Ris
Lara, een klein meisje, wordt geadopteerd uit een kinderhuis uit een ver (blank) land. Ze wordt liefdevol opgevangen, maar moet wennen aan genoeg te eten hebben, eigen speelgoed enz.

Geneviève Casterman – Wachten op Timoun
Hillen 2001, 60 bladzijden, illustraties van Geneviève Casterman, vertaald door H. Erwich
Een krokodillenvrouw heeft als antwoord ‘ja’ gekregen, haar droom om een kindje te adopteren kan eindelijk werkelijkheid worden. Ze gaat op de steiger voor haar huis zitten en tuurt hoopvol over de zee, niet wetend of de baby al geboren is. Ze wacht en wacht, seizoen na seizoen. Als het opnieuw zomer wordt ontvangt ze een brief per fles, het kindje is geboren, het is een jongen. Maar hoe komt het kindje nu bij haar?

Nicky Clijsen – De kleine Marianne
De Witte Uitgeverij 2008, 60 bladzijden, illustraties van Marthi Rentjes
De kleine Marianne is een meisje van vier. Gewoon een Nederlands meisje met blond haar en blauwe ogen. Je ziet niets bijzonders aan haar. En toch is ze anders. Anders dan andere meisjes van vier. Marianne is geadopteerd.

Martine Delfos – Patja, de gevlekte panda
Harlekijn 1993, 36 bladzijden, illustraties van Sjeng Schupp
Een kleine panda woont bij adoptieouders in China omdat zijn eigen ouders in Tibet hem niet genoeg te eten kunnen geven.

Ed Franck – Op zoek naar mij
De Eenhoorn 2013, 36 bladzijden, illustraties van Kris Nauwelaerts
Kitoko, die in een burgeroorlog in Afrika zijn familie is verloren, vraagt zich in zijn dromen angstig af of zijn zwangere adoptiemoeder straks nog van hem zal houden.

Pippa Funnell – Solo, de ster van de wedstrijd (Avonturen op De Paardenhoeve)
Deltas 2013, 112 bladzijden, illustraties van Jennifer Miles, vertaald door Evelyn Onink-Middelbeek
Tilly doet voor het eerst mee aan een wedstrijd. Daar ontmoet ze Alex. Ze blijken allebei geadopteerd te zijn.

Harm de Jonge – Bo
Van Goor 2003, 94 bladzijden, illustraties van Noëlle Smit, vanaf AVI-start
Bo komt uit een land van ver over de zee en woont nu bij mam, en de pap van mam, en kaa de kraai. Dit boek is bedoeld voor beginnende lezers en is een zogeheten meegroeiboek, dat op vier leesniveaus gelezen wordt.

Mirjam Moree-Schipper – Siebe wacht op een schat uit Afrika
Mes 2012, 106 bladzijden, illustraties van Roelof Wijtsma
Siebe is vaak alleen. Hij wil een broer of zus. Maar mama zegt dat dat niet kan. Dan vertelt ze hem een geheim.

Truus Pool – In de buik van het vliegtuig
Wolters-Noordhoff 1985, 48 bladzijden, illustraties van Anjo Mutsaers
Kim komt uit Korea. Ze is geadopteerd door Nederlandse ouders. Ze wil heel graag een broertje of zusje, maar dat gaat niet zomaar.

Heidi Smits – Een zusje van ver
Malmberg 2003, 34 bladzijden, illustraties van Pia Dirks
Anne krijgt een nieuw zusje, een geadopteerd weesmeisje uit China. Vader en moeder laten Anne wennen aan het idee door haar verhalen te vertellen over China, foto’s te bekijken en zelfs een gesprek aan te gaan met de eigenaar van het Chinese restaurant. Uiteindelijk mogen vader en moeder het kind persoonlijk in China op gaan halen. Natuurlijk staat Anne samen met haar opa en oma razend nieuwsgierig te wachten op Schiphol om met het nieuwe familielid kennis te maken.

Liesbeth Smulders Groenhuijsen – Met het vliegtuig geboren
SWP 2005, 160 bladzijden, illustraties van Sjeng Schupp
Sinta is geadopteerd. Als je dat weet, begrijp je misschien waarom ze soms zo vreemd reageert. Zo raakt zij van slag als ze hoort dat ‘tweedehands’ minder goed is dan nieuw. Is ze zelf ook niet ‘tweedehands’?

Mieke A.M. Wissels – Ergens, tussen China en de wereld
Davidsfonds 2011, 50 bladzijden, illustraties van Geert Vervaeke
In China woont een meisje. Haar mama houdt van haar, maar kan niet voor haar zorgen. Ergens in de wereld wonen een man en een vrouw die veel van elkaar houden en dromen van een kindje. Zij geven het meisje een nieuwe thuis.

Anne Wyckmans – Een kus voor Zus
Clavis 2000, 28 bladzijden, illustraties van Marijke ten Cate
Kim krijgt een zusje uit een ver land. Als Zus er is, doet ze een beetje vreemd.

Anne Wyckmans – Zus en Kim op reis
Clavis 2003, 26 bladzijden, illustraties van Marijke ten Cate
Samen met vader en moeder en haar zus Kim gaat Zus op vakantie naar het land waar zij vandaan komt.

Anne Wyckmans – Welkom, Afi
Malmberg 2005, 24 bladzijden, illustraties van Stern Nijland
Er komt een nieuw meisje bij Fien in de klas. Afi komt uit een weeshuis in Congo en is geadopteerd. Fien helpt Afi om zich op school thuis te voelen.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Voor dit overzicht heb ik gezocht op de website van Leesplein (zoekwoord: adoptie), website van Boek en Jeugdgids (zoekwoord: adoptie) en de website van Bibliotheek Rotterdam (zoekwoord: adoptie). Samenvattingen komen van deze websites, en ook van Bol.com.  Het plaatje komt van de website van Kaartje2go

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2014

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website