Michelle Gagnon – Het experiment (1e recensie)

Noa wordt wakker op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar is terechtgekomen. Ze zet het op het lopen en kan ternauwernood ontsnappen. Als Peter door de dossiermappen van zijn vader snuffelt, vindt hij een map over Project Persefone. Hij besluit meer informatie te zoeken op internet en vlak daarna wordt zijn deur ingetrapt door een groep onbekende mannen.

Boekinformatie
Schrijver: Michelle Gagnon
Titel: Het experiment
Serie: Project Persefone #1
Uitgeverij: Blossom Books
Jaartal: 2013
Bladzijden: 400
Vertaler: Annemarie Dragt
ISBN: 9789020679663
Genre: thriller
Leeftijd: 15+
- leen het e-boek bij de bieb (NL)
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Het eerste wat Noa Torson opmerkte toen ze wakker werd, waren haar koude voeten. Vreemd, want ze droeg altijd sokken in bed. Ze deed haar ogen open en schrok van het felle licht. Ze vond het vreselijk als het licht was in de kamer waarin ze sliep, en had zelfs verduisteringsgordijnen opgehangen voor het enige raam in haar appartement, zodat de ochtendzon nooit naar binnen kon schijnen. Haar ogen raakten langzaam gewend aan het licht, en Noa probeerde te bepalen waar ze was. Haar hoofd voelde aan alsof het was opgeblazen en volgestopt met vilt. Ze had geen idee hoe ze hier terechtgekomen was, waar dat ‘hier’ ook was. (blz. 9)

Noa blijkt in een grote lege ruimte te zijn. Ze ligt op een operatietafel. Ze heeft geen idee waar ze is en hoe ze hier terecht is gekomen. Ze weet wel dat ze hier weg wil, en snel ook.

Peter zit thuis achter zijn computer. Hij is een hacker en houdt zich, naast zijn schoolwerk, bezig met het opkomen voor de zwakkere mensen in de samenleving. Hij is alleen thuis en rommelt in de administratie van zijn vader. Zijn vader is een investeringsbankier en Peter heeft gemerkt dat hij in hij dat geld niet altijd in even goede zaken investeert. Daarom houdt hij zijn vader in de gaten. Ook nu heeft hij weer wat raars gevonden.

Twintig minuten later wist hij vrij zeker dat hij de juiste site had gevonden. Zo te zien was het een medisch onderzoeksbedrijf, al was het soort onderzoek dat ze deden verborgen achter een hele reeks codenamen. Hij ging door met spitten, maar de meeste bestanden van het bedrijf gingen schuil achter firewalls die zijn eerste pogingen om er een ladder overheen te gooien, weerstonden.
Peter wist dat hij erin zou slagen om door die firewalls heen te breken als hij genoeg tijd had – tenslotte had hij voor de grap ook al eens ongemerkt het Pentagon gehackt, en de databases van de FBI en Scotland Yard. De vraag was alleen of iets waar Bob bij betrokken was wel zo veel tijd waard was.
Waarschijnlijk niet, besloot Peter. Gapend klapte hij zijn laptop dicht.
Een minuut later werd zijn voordeur ingetrapt. (blz. 21)

Het is Noa gelukt om te ontsnappen. Nu moet ze zich ergens verschuilen. Ze is doodmoe en heeft een plek nodig om tot rust te komen en uit te zoeken wat er met haar gebeurt is.

Terwijl ze de voor- en nadelen van het huren van een woning op een rijtje zette, nam Noa een hap van haar broodje. Zodra ze het proefde, trok ze haar neus op en moest bijna overgeven. Het was een prima broodje – de kalkoen was wel een beetje droog en de sla verlept, maar dat was niet het probleem. Ze trok de zak chips open om de vieze smaak uit haar mond te krijgen, maar haar lichaam reageerde weer op dezelfde manier. Alsof het walgde van voedsel. En het waren chips met zout en peper, zo ongeveer het allerlekkerste wat Noa kon bedenken.
Dit was echt heel vreemd.
Voorzichtig nam Noa een slokje koffie. Geen reactie. Ze dronk nog een grote slok en wachtte, maar er gebeurde niets.
Nou ja, dacht Noa. Ze had natuurlijk ook een hoop meegemaakt, dus misschien was het alleen een soort verlate stressreactie. (blz. 82)

Peter heeft een medehacker, Rain (eigenlijk Noa, maar dat weet Peter niet), ingeschakeld om te helpen bij het zoeken van informatie over een medisch onderzoeksbureau. Toen hij dat zelf deed stonden er opeens een paar stevige mannen in zijn huis. Peter weet zeker dat er iets niet goed is met dat bedrijf.

Terwijl hij wachtte, bekeek Peter zijn e-mail op zijn telefoon. Afgezien van het korte berichtje van Rain dat ze die ochtend had gestuurd, was er geen nieuws van haar. Bij /ALLIANCE/ was het ook ongebruikelijk stil. Hij logde in op de main page van de site om te zien wat er aan de hand was, maar kreeg een 404-error met het bericht: Page not found.
Peter fronste. Hij klikte nog een keer om de pagina te verversen, met hetzelfde resultaat.
Iemand had zijn site stilgelegd.
En dat niet alleen, er zat ook nog een bericht bij dat het domein beschikbaar was. Maar dat was onmogelijk, want hij had de rechten op de URL van /ALLIANCE/ voor de komende tien jaar al gekocht.
Peter voelde een vlaag van woede opkomen. Hij had een back-up-wiki gemaakt, voor dit soort gevallen. Hij ging erheen om een bericht te plaatsen over wat er aan de hand was, en om samen met de leden wraak te nemen… maar merkte toen dat de wiki ook platlag.
Peter liet zich tegen de leuning van zijn stoel vallen. Hij was kwader dan hij in heel lange tijd was geweest, zelfs kwader dan de vorige avond. Toen waren ze zijn huis binnengevallen, maar nu hadden ze zijn online-thuis vernietigd en dat was veel en veel erger. (blz. 87)

Zal Noa te weten komen wat er met haar gebeurd is? Zal Peter meer informatie vinden over het medisch onderzoeksbureau? En waarom zitten er mannen achter hen allebei aan?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, fascinerend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb een digitale versie van het boek gekregen van uitgeverij Blossom Books om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een ontzettend spannend boek en ik heb erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat. 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, ik zou niemand willen ontmoeten
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is het eerste deel van een trilogie (serie van drie boeken). Ik heb hierboven maar weinig over het boek verteld en dat heb ik bewust gedaan. Het zou jammer zijn als je al teveel weet voordat je zelf gaat lezen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 15 jaar die houdt van spannende boeken

.

Geef een antwoord