Op zondag 22 juni was de Kinderboekenparade in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Een dag vol met allerlei activiteiten die met kinderboeken te maken hebben. Ik liep om half 1 het terrein op en kwam langs het optreden van Nanda Roep. Ze zong liedjes van Plaza Patatta. Ik heb een stukje van het optreden gezien en het was erg leuk.

2014 Kinderboekenparade
Nanda Roep

Er was heel veel te doen in het Kinderboekenmuseum. De hele dag waren er schrijvers en illustratoren die aan het signeren waren. Dat betekent dat ze hun handtekening zetten in boeken, in notitieboekjes, op losse blaadjes. Zij namen voor alle mensen de tijd en zorgden dat het erg gezellig is. De eerste rij voor een schrijver die ik tegen kwam was voor Paul van Loon. Zijn signeersessie was al meer dan een half uur afgelopen en er mochten helaas geen mensen meer aansluiten in de rij. Ik heb natuurlijk wel een foto van hem gemaakt. Even later kwam ik Dolfje Weerwolfje tegen. Hij ging met alle kinderen die dat wilden op de foto.

2014 Kinderboekenparade
2014 Kinderboekenparade

Ik wilde graag een handtekening van Nanda Roep, omdat ik van haar eerder dit jaar het boek Koningsland had gekregen om een recensie over te schrijven. Ik was te vroeg, maar daardoor kon ik eerst nog even in de rij gaan staan voor een handtekening van Tjibbe Veldkamp en Marije Tolman.

2014 Kinderboekenparade
Tjibbe Veldkamp & Marije Tolman

De signeersessies liepen overal uit. Daarom was er soms een hele lange rij en soms bijna geen rij. De signeersessie van Nanda Roep begon meer dan een kwartier later dan gepland en volgens mij was ik de enige in de rij. Maar nu hadden we tijd om gezellig te praten. Nanda en ik kennen elkaar inmiddels via Twitter en Facebook en het was heel erg leuk om elkaar in het echt te ontmoeten. Eerst even een handtekening in mijn boek. Nanda heeft nog ruimte overgelaten zodat Silvester Zwaneveld ook ooit zijn handtekening in mijn boek kan zetten. Er was verder dus niemand in de rij en dus had Nanda tijd om even rond te lopen. Onderweg kwamen we Niki Smit tegen die net haar tafel aan het opruimen was. Ik heb nog snel een ansichtkaart met het boekomslag van “100% Coco” van haar gekregen met een handtekening erop.

Na afscheid genomen te hebben van Nanda, die nog een optreden van Plaza Patatta had op het buitenpodium wilde ik naar de signeersessie van Tosca Menten. Helaas stond daar een hele lange rij en mocht niemand meer aansluiten. Ik heb wel een foto gemaakt van Tosca Menten en Manon Sikkel die naast elkaar aan het signeren zijn. Gelukkig lukte het wel om een handtekening van Manon Sikkel te krijgen, want de rij bleef bij Tosca Menten hangen en ik kon gemakkelijk even tussendoor een handtekening vragen.

2014 Kinderboekenparade
Tosca Menten & Manon Sikkel

Ik heb eigenlijk de hele dag heen en weer gelopen tussen signeersessies. Ik wilde graag handtekening verzamelen en even met schrijvers en illustratoren praten. Zo kon ik natuurlijk ook wat reclame maken voor de website 😉 Onderweg in het museum kwam ik nog Dikkie Dik en Kikker tegen.

2014 Kinderboekenparade
Dikkie Dik

Vooral kleine kinderen wilden graag met Dikkie Dik of Kikker op de foto. Kikker heeft zelfs een eigen tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum. Daar ben ik niet geweest, dus ik moet binnenkort zeker een keertje terug naar het Kinderboekenmuseum.

2014 Kinderboekenparade

De rij voor Simon van der Geest en Gerard van Gemert was gelukkig niet zo lang.

2014 Kinderboekenparade

Voor de handtekening van Jacques Vriens heb ik heel lang in de rij gestaan. Er kwamen zoveel mensen af op de signeersessie van Jacques Vriens, Vivian den Hollander en Juliette de Wit dat er al geen mensen meer mochten aansluiten voordat de sessie begon. Het was best lang wachten, maar ik heb ondertussen heel gezellig gepraat met de kinderen in de rij voor mij. Floor van 8 jaar stond samen met haar zusje, vriendin en de tweelingbroer van haar vriendin in de rij. Ze hadden alle vier een VIP-kaarten voor vandaag. Via de website kon je je daar voor opgeven en dat had de moeder van Floor gedaan. VIP-gasten mogen ‘s middags in de zaal zitten om live aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Kinderjuryprijzen en daarna mogen ze naar de borrel en kunnen ze de schrijvers en illustratoren in het echt ontmoeten. Ze hadden er heel veel zin in.

2014 Kinderboekenparade
Jacques Vriens, Juliette de Wit, Vivian den Hollander
2014 Kinderboekenparade
mijn verzamelde handtekeningen

Inmiddels was er een drumgroep langs gekomen met daarachter de senaatsleden van de Kinderjury en de genomineerde schrijvers. Er waren nog best veel kinderen voor mij die ook nog een handtekening van Vivian den Hollander en Juliette de Wit wilden. De zaal voor de uitreiking ging inmiddels op, dus ik ben zonder handtekeningen uit de rij gestapt. Vanuit de rij heb ik nog wel Bram Botermans uit Het leven van een loser van Jeff Kinney op de foto gezet. Hij zag dat ik een foto maakte en zwaaide nog even vrolijk naar me.

2014 Kinderboekenparade
Bram Botermans (loser)

En toen kwam het belangrijkste onderdeel van de dag: de uitreiking van de Kinderjuryprijzen. Dit jaar hebben 30.000 kinderen gestemd op het boek dat zij het leukste vonden. De nieuwe kinderdirecteur Raf Cornelissen uit Gemert mocht op het podium de enveloppen met daarin de winnaars overhandigen aan Vivienne van den Assem. De leden van de Senaat, uit elke provincie 1 kind, leest straks over elk boek een stukje uit het juryrapport. Hier kun je lezen welke kinderen er dit jaar in de senaat van de Kinderjury zaten.

2014 Kinderboekenparade
kinderdirecteur Raf en Vivienne van den Assem
2014 Kinderboekenparade
een lachende kinderdirecteur Raf Cornelissen

De Pluim van de Senaat in de categorie 6-9 jaar gaat naar…

Het beste boek in de categorie 6-9 jaar is…

Manon Sikkel

De Pluim van de Senaat in de categorie 10-12 jaar is voor…

Maren Stoffels

Het beste boek in de categorie 10-12 jaar is…

winnares Niki Smit

Wat een verrassende winnaars zijn er dit jaar gekozen!

Na de prijsuitreiking was er nog een borrel met kinderchampagne en cakejes met een boekomslag erop. Tijdens de borrel heb ik nog even met Paul van Loon gepraat. Ik heb hem bedankt voor het feit dat hij een recensie van mijn website, geschreven door Myrthe, heeft gebruikt om mensen op zijn Facebookpagina op te roepen om te stemmen op Weerwolfhooikoorts. Ik heb alsnog zijn handtekening gekregen.

Wat een leuke dag was dit! En dan heb ik niet eens alles gezien wat er vandaag te doen was. Er waren namelijk workshops, knutselactiviteiten en optredens van schrijvers en illustratoren. Natuurlijk kon je ook boeken kopen, en die daarna laten signeren door de schrijver. Volgend jaar ga ik weer!

Vind jij het leuk om jouw favoriete schrijver in het echt te zien, op de foto te kunnen zetten en een handtekening van hem of haar te krijgen, dan zou ik je zeker aanraden om volgend jaar ook naar de Kinderboekenparade te gaan.

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt