Yvonne Deinert – Het midden van nergens (1e recensie)

[book-info title=”Het midden van nergens” author=”Yvonne Deinert”] kno meer info over boek

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Het verhaal in het kort

Al weken wil ik over niets anders praten. Toch is het me gelukt te zwijgen. Na vanavond zal het nog moeilijker zijn, maar ik weet zeker dat dit het waard is.
Donja vetert het lijfje van mijn jurk zo strak mogelijk.
‘Je bent te dun.’
‘Dat weet ik ook wel.’ Bijna flap ik eruit dat zij te dik is, maar ik wil de avond niet verpesten. Ik ben allang blij dat ik een van haar jurken kan lenen, anders kom ik niet eens binnen. Dit keer kies ik de donkergroene, die kleurt volgens haar het mooist bij mijn ogen.
‘Het wordt tijd dat je er zelf een koopt,’ zegt ze. Alsof ik dat niet weet. Donja vist een zwart fluwelen lint uit een van haar laatjes. ‘Vanavond trekken we het lijfje hiermee wel strak.’
Ik draai rondjes voor de spiegel en gooi mijn zwarte haar over mijn schouders. Mijn rijglaarsjes staan er super onder. Precies zoals ik had gedacht. En mam gister maar zeuren dat sneakers veel sportiever staan onder een spijkerbroek. Kon ik maar altijd zo zijn. Niemand die mijn spillebenen en sprietarmen ziet. Ik haal diep adem. (1 van 107)

Pasca is vijftien jaar en Donja is haar beste vriendin. Ze maken zich klaar voor een goth-feest. De ouders van Pasca weten niet dat zij naar dit feest gaat. Ze weten niet beter of Pasca gaat naar een schoolfeest. Haar ouders weten ook niet dat Pasca al een tijdje als goth door het leven gaat. Als ze ‘s ochtends van huis gaat heeft ze haar spijkerbroek aan, maar ze fietst eerst naar Donja om zich om te kleden voordat ze naar school gaat. Haar ouders vinden het uiterlijk van Donja vreselijk.

’Tja, anders willen zijn, da’s de puberteit.’ Hij neemt een slok van zijn espresso en wuift mama’s opmerking weg. ‘Ze komt er heus wel achter.’
‘Achter wat?’ Ik voel al mijn spieren verkrampen.
‘Och,’ lacht papa. ‘Geen baas die dat accepteert.’
‘Hoezo?’
‘Simpel. Die willen zoiets extreems niet.’
‘Leuk voor op toneel,’ denkt mama grappig te doen. ‘Maar presteer het niet om er ook mee thuis te komen.’ Haar toon verandert. ‘Dan is het meteen afgelopen met die vriendschap.’
Wat een rotopmerking. Alsof ik zelf niet mag kiezen wie mijn vrienden zijn.
‘Hou die thee maar. Ik mag dat soort dingen toch wel zelf bepalen.’ Ik loop stampend naar de gang en graai mijn jas van de kapstok. Nooit, maar dan ook nooit, zal ik me hier als goth laten zien.Achter me hoor ik papa brommen.
‘Moest dat nou?’
Stelletje bejaarden. (8 van 107)

Het feest is geweldig en Pasca is een beetje verliefd op Ard, een oudere jongen die ze op het feest heeft ontmoet. Hij is fotograaf en wil graag foto’s van haar maken. Hij vertelde haar dat ze erg mooi is. Pasca wil graag een nieuwe jurk voor deze fotosessie, maar ze heeft geen geld. Ook heeft ze bij een antiekwinkeltje in de stad een hele mooie groene amulet gezien. Ze steelt geld van haar vader. Ze durft haar ouders niet meer onder ogen te komen en besluit weg te lopen. Maar waar kan ze heen? Ze besluit de broer van Donja te bellen. Hij woont in een kraakpand en ze kan een paar dagen bij hem blijven slapen.

‘Hatsjoe!’ Alsof de nies een luik in mijn hoofd openblaast, schiet er van alles door me heen. Wat doen pap en mam nu? Hoe reageren ze? Hebben ze de politie gebeld? Aangifte gedaan? Is de politie nu naar me op zoek? Kunnen ze me traceren via mijn mobiel? En Donja? Pap en mam hebben haar vast gebeld, dus ze weet het. Woedend zal ze zijn. Straks ontdekt ze dat ik hier ben. Wat moet ik zeggen? Stop! Stop hiermee! Ik ga al, ik ga terug. Naar huis. Nu kan het nog. Misschien. Ik leg het ze wel uit. Dat ik in de war was en zo. Dat ik goth wil zijn en bij Ard. Nee, nee! Niet naar huis. Dan was alles voor niets. Stop! Stop, ik word gek. Wat moet ik doen? Ik moet rustig worden. Mijn notitieboekje! Ik laat me op de grond zakken.

ik word gek
gedachten razen
razen razend
door mijn kop
STOP!
ik word gek
gedachten racen
racen roekeloos
door mijn kop
STOP!
stop het razen
stop het racen
rustig
rustig worden
rustig doen
niet denken
ik moet DOEN!

Tijdens het schrijven wordt mijn ademhaling rustiger. (42 van 107)

Ze maakt een afspraak met Ard voor een fotosessie. Dat vindt ze ontzettend leuk om te doen. Pasca merkt dat ze een ander is als ze haar mooie jurk aan heeft. Ze vertelt hem over de groene amulet. Samen gaan ze bij het winkeltje kijken en Ard komt de amulet voor haar. Bij een tweede sessie blijkt Ard meer te willen dan Pasca wil. Hij geeft aan dat hij betaling verwacht voor de amulet. Gelukkig kan Pasca wegkomen. Ze weet niet waar ze heen moet, maar al lopend blijkt ze opeens voor het antiekwinkeltje te staan. Ze klopt aan…

Langzaam dringen vreemde geluiden tot me door. Mijn bed voelt warm, maar onbekend. Eén voor één ontwaken de herinneringen aan gisteren. Ard, Donja. Misschien had Donja toch gelijk. Ik draai me nog eens om en trek het dekbed ver omhoog. Gisteravond heb ik wel een half uur mijn handen gewassen, maar ik krijg het vieze gevoel niet van me af. Ik stop de gedachte aan Ard heel ver weg. Ik wil doen alsof het nooit is gebeurd. Kon ik maar voor altijd in bed blijven. Goth of niet, dat maakt in bed niet uit. En er is niemand die zegt wat ik moet doen.
Langzaam zie ik de deurklink naar beneden bewegen. Mijn spieren spannen zich, alsof ik verwacht dat Ard binnenkomt en alsnog verder gaat. Al snel zie ik dat het Geertje is die naar binnen kijkt, geen Ard. Ik ontspan en bedenk hoe idioot die gedachte was. (80 van 107)

Wat gaat Pasca nu doen? Zal ze weer terug naar haar ouders gaan? Zal ze vrienden blijven met Donja?

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Kort, grappig, leuk, zielig, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb een digitale versie van het boek gekregen van uitgeverij Letterrijn om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Zie hierboven voor leuke stukjes uit het boek
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Pasca willen ontmoeten. Ik zou dolgraag haar gothicjurk willen passen. Lijkt me erg leuk om zo’n jurk aan te hebben
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Bij het boek is een Spotify-playlist gemaakt met daarop hele mooie nummers. Een van mijn favorieten is “I would stay” van Krezip
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
slik (en het meervoud: slikken). Ik heb de betekenis opgezocht, dit is land dat droogvalt als het eb wordt en het water wegzakt. Het is een soort modderplaat
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren rond 15 jaar die een realistisch verhaal willen lezen over een meisje dat op zoek is naar zichzelf, naar wie ze is en wat ze leuk vindt