Lydia Rood – De ridders van Rosande (1e recensie)

Als ook haar zesde, haar lievelingsbroer, het huis uit gaat om de andere vijf te zoeken en ridder te worden, wil Jorinde maar één ding: op haar paard springen en met hem mee de wijde wereld in. Maar een meisje kan geen ridder worden. Zij moet veilig op slot Rosande blijven tot ze gaat trouwen. Jorinde wil niet trouwen. Haar broers zijn in gevaar en zij gaat ze helpen. In de nacht sluipt ze uit bed, zadelt haar paard en galoppeert haar broers achterna. Haar reis is er een vol gevaren. Hoeveel is haar zoektocht waard? Haar stem, haar leven misschien zelfs?

Boekinformatie
Schrijver: Lydia Rood
Titel: De ridders van Rosande
Uitgeverij: Leopold
Jaartal: 2013
Bladzijden: 376
Illustrator: Daan van Paridon, John Rabou
ISBN: 9789025864163
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Miriam (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, geheimzinnig, lang, mooi, ontroerend, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Eigenlijk zitten er maar twee plaatjes in het boek. Er is een hele mooie kaart getekend van de omgeving van kasteel Rosande. Ik vind het altijd heel erg leuk als er kaarten in een boek zitten omdat ik dan kan zien waar iedereen langs reist.
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een erg spannend boek over een meisje die haar 6 broers die ridder zijn moet redden. Ook al is ze een jonkvrouw ze is heel stoer, dapper en werkt heel hard om haar belofte te vervullen.

Toen klonk er hoefgetrappel achter haar. Ze keek om. Over de weg kwam een ruiter aan galopperen. Hadden ze haar nu al gevonden? Was er alarm geslagen op het slot? Had de geheimzinnige vreemdeling haar verraden? Ze drukte haar kuiten in Ala’s flanken en de merrie sprong van stap in galop. Ze stoven ervandoor, Jorinde ging in de stijgbeugels staan, drukte haar knieën in het zadel en legde haar hoofd langs Ala’s hals. Wie het ook was, ze wilde zich niet laten pakken! ‘Wacht’ een jonge stem. Jorinde keek om. Haar achtervolger zat op een bakbeest van een paard, zijn galop was log en zwaar. Opeens herkende Jorinde de stevige gestalte op zijn rug. Het was de jongen die tegelijk met haar over de Suver had gewild. Ze was hem helemaal vergeten. Natuurlijk had de veerman hem ook dadelijk overgezet. Vervelend; ze zat niet op gezelschap uit haar streek te wachten. Ze begreep nu dat het moeilijk zou zijn haar mannenrol vol te houden. ‘Hartger, wacht!’ Jorinde trok haar wenkbrauwen op. Hartger? Niet jonker Hartger? Wat oneerbiedig van zo’n boerenknul! Kende hij haar broer? Maar dat was gevaarlijk! (p 34)

Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik houd heel erg van boeken uit de tijd dat er nog ridders en jonkvrouwen rondliepen en mensen op kastelen woonden. Ik zou dan ook iedereen wel wil ontmoeten, omdat ik dan ook even in die tijd kan rondlopen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal is gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Iedereen die verhalen uit de tijd van de ridders leuk vind!

Geef een antwoord