boekomslag Sjoerd Kuyper - Hotel de grote L

Kos vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt – net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd – een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt, dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen. Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Doet-ie het nou? Neemt-ie op? Test… Test… Wacht even… Klik. Ja, dat staat erop. Het is net of m’n stem uit een sliert serpentine komt. Dit ding is zestig jaar oud, zegt Walput. Ik vroeg nog of-ie op stoom liep of op olie, maar er zit gewoon een vrij normale stekker aan. Nu moet ik aan mijn dagboek beginnen. M’n dagbandrecorder. Ik zei tegen Walput dat dat iets voor meiden is, een dagboek, net als gedichten schrijven, en niks voor jongens. En Walput zei: ‘Maar het is wel weer iets voor volwassen mannen. Grappig hè?’ Hij zei dat het kon helpen om je gedachten te ordenen maar ik weet niet of ik nog gedachten heb. Of is dat een gedachte? Ik ben zo moe dat ik niet kan slapen. Dat bestaat dus echt. Ik dacht dat alleen oude mensen dat hadden. Yes! Dat is een gedachte! (blz. 7)

Kos is 13 jaar en woont samen met zijn vader en drie zussen in hotel de grote L. Hun moeder is drie jaar geleden overleden. Kos is dol op voetballen en is er ook best goed in.

Het was zo’n zondag waarop je wist dat je alles kon. Dat je kon vliegen. Dat iedere bal die je aanraakte in het net van de tegenpartij zou ploffen. Maar ergens anders reed natuurlijk net zo’n jongen als ik naast net zo’n vader als die van mij naar het sportveld en die voelde natuurlijk hetzelfde. Een speler van de tegenpartij. Nou, die had dan pech gehad. (blz. 17)

Dit is een belangrijke wedstrijd, want er is een scout van Ajax aanwezig. Zijn vader staat langs de kant, samen met Isabel, een meisje bij Kos uit de klas. Kos krijgt een penalty…

Ik legde de bal op de stip. Toen ik weer rechtop stond, zag ik dat Isabel mij met haar mobieltje stond te filmen. Ik knipoogde naar haar. Als je geen held bent, moet je zorgen dat je er een wordt. Al is het maar voor één iemand in de wereld. Ik knipoogde en op dat moment liet papa alles uit zijn handen vallen, hij greep naar zijn borst en sloeg voorover. Heel even kwam hij nog overeind. Dat gezicht, dat… Het was geen pijn, hij keek niet eens bang. Hij keek verbaasd. Toen zakte hij in elkaar. ‘Papa!’ riep ik. In een soort kramp van paniek punterde ik de bal naast het doel en daarna rende ik naar hem toe. (blz. 24)

Zijn vader krijgt een hartaanval en wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Samen met zijn twee oudere zussen en zijn jongere zus gaat hij met de bus naar het ziekenhuis om bij zijn vader op bezoek te gaan. Zijn vader zegt dat ze een vervanger moeten bellen, zodat alles in het hotel gewoon door zal gaan. Maar de zus van Kos heeft al met de verzekering gebeld en ze blijken hier niet meer voor verzekerd te zijn. Het blijkt helemaal niet zo goed te gaan met het hotel. Ze besluiten zelf het werk in het hotel te doen, maar dat vertellen ze niet aan hun vader.

Ik vond het nog steeds idioot dat ze van die flauwe grappen hadden staan maken bij papa’s bed.
Maar toen de bus de stad uit reed en door de polders ging en ik alle vogels daar zag, dacht ik: misschien is het juist goed om grappen te maken als er iemand half dood ligt te gaan. Misschien kun je beter lachend doodgaan. Ik snap niet dat alles in één keer zomaar afgelopen is. Papa heeft verteld over mama. Hoe het ging. Eerst leefde ze gewoon nog, en toen opeens… ‘Ik snap dat van die man met die zeis,’ zei papa. ‘Het was net of er een scherpe zeis door haar heen ging, een zeis die iets doorsneed, in een flits. Een levensdraad of zoiets, een soort navelstreng waarmee ze aan het leven vastzat.’ En toen lag mama dood op bed en ademde ze niet meer en keek ze niet meer. Haar ogen waren nog open maar ze keek iet meer. En dan kun je ook niks meer denken, dat is het gekke. Je kijkt naar je man en je denkt aan je kinderen, tenminste, ik denk dat ze aan ons dacht want ze hadden nog over ons gepraat, en dan wordt alles zwart en je voelt niks meer en je hoort niks meer en je denkt niks meer. Misschien droom je nog maar papa denkt van niet. Daarom kun je iemand die doodgaat misschien maar beter aan het lachen maken. Omdat het daarna niet meer kan. (blz. 31)

Het hotel runnen is lastiger dan ze dachten. Alle gasten klagen en verlaten het hotel. Dat vertellen ze natuurlijk niet aan hun vader. Die heeft al genoeg aan zijn hoofd, want hij krijgt een hartoperatie.

Volgens mij wist papa zeker dat het mis zou gaan. Dood. Ik heb hem nog nooit zo gezien. Hij was zo bang, zijn angst vulde de hele kamer, die van mij kon er niet meer bij. Die wachtte op de gang. Je kunt dingen denken die je niet snapt, dat betekent niet dat het rare gedachten zijn. Maar deze vind ik echt krankzinnig, ik dacht: het lijkt wel of papa mijn zoon is en ik zijn vader ben. En toen wist ik niet meer wat ik moest doen. De wereld is omgedraaid. Ik wilde dat ik in het bed lag en hij op de rand zat. Dan hadden we alle twee geweten hoe het moest. (blz. 73)

Op een dag staat er een man voor de deur. Hij komt kijken wat er allemaal voor voorwerpen in huis en in het hotel zijn. De vader van Kos heeft een schuld en door verkoop van meubels en andere dingen kan deze schuld betaald worden. Kos en zijn zussen gaan op zoek naar een manier om dit te voorkomen. Er blijkt een miss-verkiezing in de buurt te zijn. De gothic-zus van Kos, Briek, wordt overgehaald om mee te doen aan de voorrondes. Dat doet ze zo goed dat ze door is naar de finale, maar dan durft ze niet meer. Ze besluiten om Kos te verkleden als meisje…

Ik heb twee dagen geen tijd gehad om verder te vertellen. Zaterdag was de grote dag maar zondag was nog groter. Zaterdag gebeurde alles maar gisteren had ik tijd om na te denken over wat er zaterdag gebeurd was. Daarom was zondag groter. Maar misschien is vandaag wel de grootste dag. Omdat ik terugdenk aan de grote dag van gisteren en alles voor de derde keer mee mag maken. Omdat ik het nog moet vertellen! (blz. 194)

Zal de vader van Kos weer beter worden? Zal Kos goed genoeg op een meisje lijken om mee te doen aan de miss-verkiezing? Komt het allemaal weer goed met Hotel de grote L?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Het boek heeft een mooie voorkant. Andere mensen zeiden dat het een mooi boek was
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Grappig, leuk, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek bij uitgeverij Lemniscaat gewonnen, via de website van Goodreads
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het stukje leuk waarin Kos dat je niet zoveel hebt aan zussen en waarom niet: 

Aan zussen heb je niet bijzonder veel. Je hoort beroemde voetballers nooit over hun zus vertellen. Dat lijkt me niet voor niks. Ik heb negen maanden gehoopt dat Pel een jongen zou worden, dan hadden we samen kunnen voetballen, dan waren we misschien bij dezelfde club gaan spelen en later samen in het Nederlands elftal. Maar Pel is een meisje, ze is lief maar snapt niet veel van mij. Maakt niet uit. Laten zij en Libbie en Briek de dingen maar lekker met hun drieën doen. Misschien denken zij dat ze later in dezelfde musical gaan spelen, weet ik waar meisjes van dromen. Misschien met dezelfde man trouwen. Zij hebben elkaar en ik heb mijn vader, zo gaat het al drie jaar en laat het alsjeblieft zo blijven. Please! (blz. 13)

Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou Kos en zijn hele familie willen ontmoeten. Lijkt me leuk om hun hotel in het echt te zien.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Af en toe staat er schuingedrukt commentaar in het verhaal. Dit is commentaar van Isabelle. Zij heeft uiteindelijk het hele verhaal beluisterd. Ik vond het een heel mooi en filosofisch boek. Kos denkt over van alles na en de lezer leest wat Kos op de bandrecorder inspreekt. Je leest dus zijn gedachten. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Punterde = schieten met de punt van je schoen. Ik heb de betekenis opgezocht op internet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 10 jaar die wel houden van een boek waarin nagedacht wordtBewaren