Alle titels die meedoen voor de Thea Beckmanprijs 2014

geplaatst in: overzicht | 0

Dit jaar zal de Thea Beckmanprijs gaan naar het beste Nederlandstalige historische jeugdboek voor 12 jaar en jonger. Uitgeverijen moeten zelf aangeven welke boeken mee doen aan deze prijs. Inmiddels is bekend welke boeken er dit jaar allemaal mee doen. Op zaterdag 20 september zal in het Archeon de winnaar bekend worden gemaakt.

 

Arend van Dam – Gemaskerd naar het bal
Leopold, 2012, 88 bladzijden, illustraties van Ivan & Ilia, 8+
Sophie logeert aan het eind van de achttiende eeuw bij familie in Maastricht. Haar tante wil een echt dametje van haar maken. Maar gelukkig komt ze een leuke jongen van haar leeftijd tegen.

Arend van Dam – Leve de koning!: verhalen over prinsen en prinsessen van Oranje
Van Holkema &Warendorf, 2013, 42 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
Familieleden vertellen over de troonswisselingen die ons land heeft meegemaakt. Tien verhalen over de eerste Prins van Oranje tot en met prins Willem-Alexander.

Arend van Dam – Ave Caesar! Verhalen over de Romeinen in Nederland
Van Holkema & Warendorf, 2014, 40 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
Tien verhalen over de Romeinen in Nederland, over ondermeer veldtochten, het soldatenleven en vriendschap.

Karen Dierckx – De grote verliezer
Abimo, 2013, 350 bladzijden, 10+
België, 1914. Vlak nadat haar jongste babybroertje is verdronken, vertrekt de vader van Margriet naar het front. Het gezin blijft alleen met moeder achter. Dat jaar krijgt Margriet nog meer verliezen te verwerken.

Mireille Geus – De andere weg
Gottmer, 2013, 176 bladzijden, 10+
Het is 1573. Een barre tijd om je hoofd boven water te houden, zeker voor een weduwe met drie kinderen. Nelleken is het oudste kind in het gezin en doet er alles aan om haar moeder te helpen. Ze redden het net, met wat hulp van de buren. Maar dan besluit haar moeder om zich openlijk aan te sluiten bij de Doopsgezinden. Door te kiezen voor een nieuw geloof, waar de samenleving niets van moet hebben, brengt ze het leven van zichzelf en dat van haar kinderen in gevaar. Nelleken probeert wanhopig het gezin voor een drama te behoeden, maar of dat gaat lukken?

Luc Hanegreefs – De ring van Commodus
Clavis, 2014, 194 bladzijden, 12+
In 190 na Christus broeit in Atuatuca Tongrorum (Tongeren) een opstand tegen keizer Commodus. Freio is getuige van de moord op een gezant van de keizer. Door een ring van het slachtoffer raakt Freio betrokken bij een samenzwering.

Judith Janssen – Storm!
Mozaiek Junior, 2012, 128 bladzijden, 10+
Het is 31 januari 1953. De elfjarige Jet weet zeker dat haar vriendje Krijn iets voor haar verborgen houdt. Als ze zijn geheim heeft ontdekt, belooft ze hem plechtig het nooit aan iemand door te vertellen.
Maar dan wordt het avond en daarna nacht. De wind die de hele dag al over de provincie Zeeland waait, verandert in een ontzagwekkende storm. De dijken staan op doorbreken en het leven van Krijn is in gevaar. Als Jet in actie komt en op pad gaat om haar vriend te redden, is dat nog maar het begin van een levensgevaarlijk avontuur, waarin ze samen de strijd moeten aangaan met het water en de wind. En ook met elkaar, want dat er meer aan de hand is wordt steeds duidelijker.

Agave Kruijssen, Martine Letterie & Janny van der Molen – Over vroeger en nu: verhalen bij de canon
Ploegsma, 2012, 600 bladzijden, illustraties van Els van Egeraat, 8+
Beleef samen met Michiel de Ruyter de Slag bij Kijkduin en lees hoe de 11-jarige Louis de allereerste tv-uitzending meemaakte. Vijftig verhalen bij de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.

Agave Kruijssen, Ontvoerd
Lannoo, 2013, 192 bladzijden, 10+
Jonkvrouw Margaretha moet na de dood van haar vader bij haar oom gaan wonen om een echte dame te worden. Ze besluit samen met stalknecht Hendrik te vluchten.

Patrick Lagrou – Milans Groote Oorlog
Clavis, 2013, 140 bladzijden, 10+
De grootouders van Milan nemen hem mee langs belangrijke plekken uit de Eerste Wereldoorlog, waarin zijn betovergrootvader als soldaat is gesneuveld. In zijn droom belandt Milan ineens midden in de oorlog.

Martine Letterie – Het mysterie van de zwarte mantel
Leopold, 2012, 104, illustraties van Rick de Haas, 8+
Marie Chevalier verhuist in 1712 van Frankrijk naar Nederland. Samen met haar vriendje Dirk ontdekt ze dat er mensen zijn die de vredesonderhandelingen willen saboteren.

Martine Letterie – Gevangen op het kasteel
Leopold, 2012, 96 bladzijden, illustraties van Rick de Haas, 8+
Marie logeert met haar vader op een buitenhuis. Als er een dure gouden munt wordt gestolen, krijgt haar vader de schuld. Kan Marie zijn onschuld bewijzen?

Martine Letterie – Vriendschap in de oorlog (Boekenbakker)
Zwijsen, 2012, 92 bladzijden, illustraties van Marja Meijer, 10+ | verhaal is bedacht door Mariska van Soolingen
Lees de recensie(s) over dit boek
Marieke maakt kennis met de joodse jongen Bram. Het is oorlog en de vader van Marieke is een NSB’er. Hoe groter de beperkingen voor joden worden, hoe meer Marieke de zijde van Bram kiest.

Martine Letterie – Groeten van Leo: een kind in Westerbork
Leopold, 2013, 106 bladzijden, illustraties van Leo Meijer, 8+
Leo wordt in 1942 met zijn ouders opgehaald door de politie. Samen met andere Joodse gezinnen gaat hij naar Kamp Westerbork. Wanneer gaan ze weer naar huis? Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Leo Meijer.

Martine Letterie en Karlijn Stoffels – Dwars door de storm
Leopold, 2014, 140 bladzijden, 10+
In 1953 gaat de Molukse Jacob met zijn familie in Groningen wonen. Hij leert op school Tjakkie kennen en ze worden vrienden. Beiden hebben een droom waar hun ouders niet achter staan.

Maranke Rinck – De grote oorlog: een kijkboek over de Eerste Wereldoorlog
Lannoo, 2014, 30 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Hond en zijn vrienden denken aan de Eerste Wereldoolog. Hoe zag het leven er toen uit op het land, op zee en in de lucht? Tekstloos prentenboek.

Janny van der Molen – Buiten is het oorlog: Anne Frank en haar wereld
Ploegsma, 2013 180 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 10+
Kennismaking met het joodse meisje Anne Frank, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. Verhaal via tien thema’s met tussendoor informatie over de jodenvervolging e.d.

André Nuyens – Bloedkoraal: de echte helden van de Batavia
Christofoor, 2012, 212 bladzijden, 10+
Na de schipbreuk van VOC-schip de Batavia bij Australië, belanden tweehonderd opvarenden op een groep onbewoonde eilanden. De rijke Creesje Jansdochter en soldaat Wiebe Hayes verzetten zich tegen het schrikbewind dat onderkoopman Jeronimus Cornelisz daar voert.

Kees Opmeer – Kleine held
Ga Creatief, 2013, 80 bladzijden, 10+
Valentijn moet een spreekbeurt houden over zijn opa. Hij ontdekt dat zijn wat saaie opa een kleine held was in de Tweede Wereldoorlog. Met waargebeurd verhaal over jodenvervolging en het verzet in Nederland.

Jennifer Peersmann – De arkcode
Callenbach, 2013, 94 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, 8+
Als Jael een geheim van haar opa doorvertelt, brengt ze hem in levensgevaar. Om hem te redden, moet ze op reis naar Sion om een code te beschermen.

Lydia Rood – De jongen die in de muur verdween
Leopold, 2013, 130 bladzijden, 10+
Amsterdam, 1632. Dirk wil graag chirurgijn worden. Als zijn vader, Dr. Nicolaes Tulp, een lijk opensnijdt, is hij er stiekem bij. Maar dan blijkt Dirk op het schilderij te staan dat Rembrandt van Rijn van deze anatomische les heeft gemaakt.

Aline Sax – Het meisje en de soldaat
De Eenhoorn, 2013, 85 bladzijden, illustraties van Ann de Bode, 12+
Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmoeten een blind meisje en een Afrikaanse soldaat elkaar. Hij vertelt haar verhalen over zijn land en zijn gezin. Als hij op een dag niet komt, besluit het meisje hem te gaan zoeken.

Jan Simoen – De nacht van 2 april
Querido, 2012, 226 bladzijden, illustraties van Peter Simoen, 10+
Joris vindt een oude foto tussen de spullen van zijn vader. Zou die foto iets te maken hebben met wat zich in zijn dorp heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog? Joris en zijn vrienden gaan op onderzoek uit.

Wouter Sinaeve – Kind van de Westhoek
De Eenhoorn, 2012, 80 bladzijden, 6+
Wouter groeit op in de Westhoek, een streek waar de Eerste Wereldoorlog veel sporen heeft nagelaten en de ideale plaats om zelf soldaatje te spelen. Maar Wouters oorlog maakt soms onverwacht duidelijk dat die andere oorlog alles behalve een spel was.

Kiek Tas – Dix Pit en de sporen van Torak (Dix Pit 1)
Uitgeverij Levendig, 2013, 312 bladzijden, illustraties van Kiek Tas, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dix is opgegroeid met de heldenverhalen over koningszoon Torak. Maar wat is er eigenlijk met Torak gebeurd toen hij tweehonderd jaar geleden de vier koningsproeven ging afleggen? Dix en zijn neven gaan op onderzoek uit.

Detty Verreydt – Niet welkom
Clavis, 2013, 152 bladzijden, 12+
1914. De ‘Groote Oorlog’ is begonnen. Rik woont bij opa en oma, want papa is drie maanden geleden naar het front vertrokken. Zou de oorlog ook komen waar Rik woont? Opa denkt van niet, maar ze zien wel elke dag mensen op de vlucht voorbijkomen. En dan beslissen ze om ook te vertrekken. Ze vinden onderdak op de boerderij van tante Paulien. Alleen opa gaat niet mee. Hij past op het huis. Maar de oorlog komt steeds dichterbij. In Nederland is er geen oorlog. Dan maar naar Nederland vluchten, voor enkele dagen maar, tot de situatie gestabiliseerd is. Maar ze zijn natuurlijk niet de enige vluchtelingen. Het wordt een spannende tijd. Als ze naar huis terugkeren, is de Duitse bezetter overal. Het leven is erg veranderd. Eten koop je voortaan met zegeltjes en er komt een Duitse sergeant bij hen in huis wonen. Ook dat is wennen.

Dirk Weber – De goochelaar, de geit en ik
Querido, 2014, 152 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Camiel is heel trots op zijn vader die goochelaar is. Maar dan hoort hij dat zijn vader in het Huis van Bewaring zit. Camiel wil er alles aan doen om zijn vader vrij te krijgen.

Suzanne Wouda – Verschoppelingen
Ploegsma, 2012 208 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Tijdens de pestepidemie in 1664 verliest Daniel zijn hele familie, behalve zijn blinde zusje Saartje. Maar zij is verdwenen. Als hij naar haar op zoek gaat, wordt Daniel meegenomen door een groep rondreizende verschoppelingen.

 

 

Koop dit boek bij bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Geef een reactie