Liesbeth van Binsbergen – Steeds minder mij (2e recensie)

Met haar beste vriendin Vera gaat Joyce de strijd aan tegen de kilo's. Haar moeder doet ook mee. Als haar moeder en Vera na een tijdje stoppen, gaat Joyce in haar eentje door. Op internet vindt ze nieuwe bondgenoten, meiden die serieus voor hetzelfde doel gaan. Joyce bijt zich vast, en het werkt: de getallen op de weegschaal worden steeds lager! Dan begint het lichaam van Joyce alarmerende signalen te geven. Haar ouders en Vera zeggen dat ze nu echt moet stoppen. Maar haar internetvriendinnen zeggen dat ze niet naar de mensen om haar heen moet luisteren.

Boekinformatie
Schrijver: Liesbeth van Binsbergen
Titel: Steeds minder mij
Uitgeverij: Columbus
Jaartal: 2011
Bladzijden: 356
ISBN: 9789085431725
Genre: zonder genre
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Miriam (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik las de recensie van Fee op deze site en de titel vond ik erg mooi.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Fascinerend, grappig, interessant, ontroerend, realistisch, spannend, verrassend, vervelend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Omdat je erg in Joyce haar hoofd zit, begrijp je, waarom Joyce niet snapt dat ze ongezond bezig is. Anorexia is een gevaarlijke ziekte maar door dit boek begrijp je iets beter hoe het fout kan gaan.

Vera knikt, terwijl ze met het lepeltje tegen het theeglas tikt. ‘We doen samen aan de lijn, maar Joyce is er wel iets beter in dan ik, geloof ik.’ Mijn moeder bekijkt Vera nog eens goed. ‘Maar jij bent toch helemaal niet dik, meid?’ Vera haalt haar schouders op. ‘Beetje wel hoor. Maar dat zie je niet. Dat zit hier.’ Ze wappert met haar shirt en lacht.Ik denk na over wat mijn moeder zei tegen Vera. Jij bent toch helemaal niet dik? Nee, Vera niet. Ik wel. Dat bedoelt ze natuurlijk. Nou je, ze heeft ook wel gelijk. Ik bén dik. Dikker dan Vera. Nog steeds, al doe ik mijn best om daar verandering in te brengen. (p152)

Zo zijn er veel stukjes in het boek. Je snapt hoe Joyce denkt over het gesprekje. Maar je weet ook dat haar moeder het zo nooit bedoeld zal hebben. Door dit boek begrijp je hoe erg iemand last kan hebben van zijn/haar eigen gedachten.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Bij Joyce thuis zijn ze christelijk, bidden ze voor het eten en gaan ze op zondag naar de kerk. Het wordt niet vervelend benadrukt maar is er in het boek gewoon, net zoals bij heel veel mensen dit thuis gewoon is. Dat vond ik erg knap gedaan van de schrijfster.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan leerlingen van de middelbare school. Misschien zit er bij jou op school wel iemand die hier last van heeft. Dan kan je die persoon na dit boek misschien iets beter begrijpen. Maar het is ook gewoon een leuk boek dat voor iedereen interessant kan zijn!

Geef een antwoord