Leuk, zo’n profielsite! Kaat is de laatste tijd veel alleen thuis, maar zo hoeft ze zich niet te vervelen. Ze wil zo veel mogelijk Friendz verzamelen. Het schoolkamp ziet ze ook helemaal zitten: lekker zwemmen, met z’n allen bij het kampvuur… En Michael, hun leuke nieuwe klasgenoot uit Australië, gaat ook mee! Michael vindt het maar niks, zo’n schoolkamp. Hij kent de jongens uit z’n klas amper. Hij wil veel liever terug naar Down Under. Beetje chillen met z’n eigen vrienden. Gelukkig heeft hij een webcam en kan hij met ze chatten.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Welkom op MyFriendz.nl, de leukste profielsite ter wereld! Maak snel je eigen profiel aan, verzamel Knuffelz en ontmoet elkaar op MyFriendz.nl! Gratis registratie! Meld je nu aan, ontmoet oude vrienden en maak nieuwe. Word lid van je eigen MyClubs en deel je interesses met andere MyFriendz.
Kaat scrolde naar beneden. Wat een geweldige site! Zo kon je al je vrienden – als zij ook een profiel aanmaakten – ontmoeten. Net een soort vriendenboekje, maar dan online. Je kon er een eigen profiel op zetten, elkaar berichtjes sturen, zelfgemaakte filmpjes en foto’s plaatsen, met elkaar chatten… En er waren nog allerlei andere leuke opties. Ze klikte op Maak een nieuw profiel aan. (blz. 5)

Kaat heeft op school gehoord dat er een leuke website is waar je vrienden kunt maken. Als ze na school thuiskomt gaat ze de website direct bekijken. Het ziet er leuk uit en ze besluit om een profiel aan te maken. Ze wil er graag foto’s van de vakantie op zetten, maar daar heeft ze de hulp van haar broer Luuk voor nodig. Die vraagt haar wie haar foto’s mogen zien, iedereen of alleen leden van de website of alleen je eigen vrienden. Kaat vindt dat iedereen haar foto’s mogen zien. Luuk zegt dat ze daar mee uit moet kijken, maar Kaat vindt dat hij niet moet zeuren.

Kaat keek nog eens naar haar foto’s. Ja, leuke foto’s, dat vond ze ook. Ze had de foto dat ze op het strand was op Aruba, afgelopen zomer, erbij gezet. Dat vond ze zelf een hele mooie foto: ze zat op haar handdoek en keek lachend naar de camera. Haar haren waren in wel honderd vlechtjes gevlochten en ze was helemaal bruin. Ze had ook haar nieuwe bikini aan, die leuke rode met witte strepen. De ultieme Kaat-op-vakantie-foto.
Ze ging weer terug naar haar berichten.
DJ15 stond er. Daarnaast een foto van een jongen die ze niet kende. Hij zag er aardig uit en ze tuurde naar de foto om te zien of ze hem echt niet kende. Nee, besloot ze. Ze keek naar het berichtje.
Hai Snoepie12. Leuke pagina. Een van de leukste tot nu toe, vind ik. Ik heb je een knuffel gegeven. Ik zag je op de MyClub van Teen Star. Vind ik zelf ook een supersjow!!! Kijk ook 1s op mijn pagina. En wil je me toevoegen als vriend? Dan zou je de 200ste kunnen zijn.
Kaat klikte door naar zijn profiel en bestudeerde zijn pagina. DJ – zo heette hij blijkbaar – had veel vrienden, 199 om precies te zijn. Ze klikte op het icoontje Vriendschap accepteren en werd zo vriend nummer 200. Waarom ook niet, ze kon zichzelf altijd afmelden, bedacht ze. Hij leek haar wel leuk. Zijn pagina stond vol leuke clipjes en gadgets. (blz. 38)

In het boek lees je de belevenissen van Kaat en Michael. Ze zitten bij elkaar in de klas. Michael woont sinds kort in Nederland en komt uit Australië. Samen met zijn vader is hij voor een paar maanden in Nederland, voor zijn vaders werk. Zijn moeder is sinds kort dood en zij kwam oorspronkelijk uit Nederland. Ze wonen nu tijdelijk bij haar ouders. Michael vindt het moeilijk om vrienden te maken en verveelt zich.

‘Zijn er geen vrienden met wie je wat kunt gaan doen?’
Michael schudde zijn hoofd. ‘Nee, niet echt. Ik heb hier geen vrienden.’
Oma keek hem vragend aan. ‘Nee? Niemand uit je klas?’
‘Niet echt. Bovendien, we gaan toch weer weg, waarom zou ik daar veel tijd en energie in steken?’
‘Omdat het anders een erg lang schooljaar wordt?’ stelde pap.
‘Hoezo, schooljaar? We zouden toch maar een paar maanden blijven?!’ Michael ging wat rechter zitten en keek zijn vader boos aan.
‘Tja… Het bedrijf heeft me hier een hele mooie klus aangeboden. Maar dat is wel voor een jaar… Dat zou betekenen dat we volgende zomer weer teruggaan.’
‘Pap! Je had het beloofd.’ Michael hoorde hoe zijn stem oversloeg. ‘We zouden naar huis gaan.’ (blz. 43)

Kaat heeft steeds meer vrienden op MyFriendz. Met één jongen is ze veel aan het chatten. Zijn naam op de website is DJ15, maar hij heet Dirk. Op een avond is ze laat met hem aan het chatten en als ze zegt dat ze gaat stoppen met chatten omdat ze naar bed gaat, vraagt hij haar of ze haar pyjama via de webcam wil laten zien. Dat doet ze. De webcam van Dirk is helaas stuk, dus Kaat kan hem niet zien. De volgende dag vertelt ze dit aan Fleur, een van haar beste vriendinnen.

‘Wat heb je gedaan? Ben je niet goed bij je hoofd of zo?!’ Fleur keek Kaat geschokt aan.
‘Ssssst. Niet zo hard. Niemand hoeft het toch te weten?!’ Kaat keek even om zich heen in de klas. De les was nog niet begonnen, ze had Fleur op gedempte toon verteld over hoe Chloe haar beoordeeld had.
‘Maar Kaat, je gaat toch niet in je ondergoed voor een camera staan?’ siste Fleur nu boos. ‘Dat is toch stom!’
Kaat draaide even op haar stoel. Ze begon zich steeds ongemakkelijker te voelen. Ze had gehoopt dat Fleur haar zou steunen – en ze had nog niet eens gezegd dat ze ook haar ondergoed had uitgedaan. Want eigenlijk was ze vanochtend, toen ze wakker werd en nog even een paar minuten was blijven liggen, ook wel geschrokken van zichzelf. En zo leuk en makkelijk als het gisteren had geleken, zo vervelend voelde het nu. Hoe had ze zich nou kunnen uitkleden voor de camera? Ze kende die Chloe niet eens. Ze wist ook zeker dat ze er met haar ouders niet over zou kunnen praten, die zouden woest zijn als ze hoorden wat Kaat gedaan had. (blz. 57)

De klas van Kaat en Michael gaat op schoolkamp. Hij hoort inmiddels bij de vriendengroep van Kaat. Hij vindt Kaat een leuk meisje, maar hij wil niet verliefd worden. Hij wil over een tijdje weer terug naar Australië,  naar het huis waar ze met zijn moeder hebben gewoond en waar haar spullen nog steeds aanwezig zijn. Ook mist hij zijn vrienden. De vader van Michael gaat mee. Hij kan het goed vinden met Annet, de moeder van een vriend van Michael. Michael is bang dat zijn vader verliefd begint te worden. Hier moet hij iets aan doen. Straks wil zijn vader in Nederland blijven.

Michael zat voor zijn tent en keek naar zijn vader. Die had samen met Annet hun twee tenten opgezet en ze hadden daarbij een hoop gelachen. Alle ouders hadden plaatsgenomen aan de grote houten tafel om koffie te drinken en te praten. Zijn vader en Annet zaten naast elkaar en hij zag dat zijn vader iets tegen haar zei en dat Annet even haar hand op zijn arm legde en toen lachte.
Hij voelde aan de ketting onder zijn shirt, de ketting met een beetje van mama erin, en hij keek boos naar zijn vader en Annet . Het leek of zijn vader bezig was verliefd te worden… Hij moest iets verzinnen om ervoor te zorgen dat er niets zou gebeuren tussen die twee. Maar wat? (blz. 89)

Wat gaat Michael doen om zijn vader en Annet uit elkaar te houden? Gaan Michael en zijn vader weer terug naar Australië? Wordt Michael verliefd op Kaat?

Als Kaat na het schoolkamp weer thuis is, kijkt ze op haar computer hoe het op de website van MyFriendz is.

Nu logde ze in op MyFriendz. Ze klikte op haar profiel en zag dat ze alweer 96 vrienden had. En kijk! Er was al zeker duizend keer op haar site gekeken en ze had honderden Knuffelz gekregen. Hoe kon nou eigenlijk? Was ze zo populair?
Ze scrolde naar beneden. Er waren tientallen berichtjes geplaatst, zag ze tot haar verbazing. Leuk! Ze neuriede en begon te lezen.
Hey lkkr ding!!!
Kaat keek verbaasd en bestudeerde de profielfoto van de verzender van het bericht. Ene Timo, die ze zeker niet kende. Nou ja, ze haalde haar schouders op. Vast verkeerd terechtgekomen.
Yo! zou jou ook wel als mijn vriendinnetje wille hebbuh
Die was van ene ‘Boy14’. Kende ze ook niet. Er bekroop haar een heel naar gevoel. (blz. 120)

Waarom krijgt Kaat zoveel berichtjes? Waarom heeft Kaat hier een naar gevoel bij? Heeft ze gelijk dat er iets raars aan de hand is?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Ik heb het boek gelezen als voorbereiding op de boekpresentatie van het nieuwste boek van Marlies Slegers (Gezocht: normale ouders), zodat ik in ieder geval een boek van haar gelezen had
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, zielig, fascinerend, leuk
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Hierboven staan leuke stukjes
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Michael, en ik zou met hem willen praten over Australië. Ik heb daar zelf een jaar gewoond en vind het een erg mooi land
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een leuk verhaal om te lezen, maar er worden wel wat zware onderwerpen in behandeld. Onderwerpen zoals misbruik, dood van een van je ouders, een ouder die verliefd wordt, heimwee, verliefd worden, eenzaamheid. Maar in het verhaal wordt het nooit dramatisch of zielig. De problemen worden beschreven door de ogen van Kaat en Michael. 

En dat was precies wat hij er zo eng aan vond. Dat het een thuis zou worden zonder mama. Thuis – zijn echte thuis in Australië – zat nog vol herinneringen aan mama. Dat was fijn, ze troostte hem, dat hij gewoon op haar helft van het bed kon liggen en haar nog een beetje dacht te kunnen ruiken. Dat de keukenkastjes nog precies op haar manier waren ingedeeld en dat er in de badkamer nog halfvolle flesjes shampoo en badolie stonden die van haar waren geweest. Hier, in dit huis, zou niets van haar zijn.
Het zou een mamaloos huis zijn. Maar hij besefte ook dat ze niet altijd bij opa en oma konden wonen en dat het wel zo zijn zou zijn om gewoon harde muziek te mogen draaien zonder dat zijn grootouders er last van hadden. Of lekker lang uitslapen in het weekend zonder dat hij wakker zou worden van oma, die altijd vroeg op was en dan ging rommelen in de keuken.
Hij zuchtte. ‘Oké. Prima. Ik denk dat je het maar moet nemen.’
‘We. Niet ik, maar we. Dit wordt ons… tweede huis. Ja, dat is het. Ons tweede huisje, een vakantiehuis.’
Nu lachte Michael. ‘Pap. Tweede huisjes staan meestal op exotische locaties zoals Bali. Niet in drukke Nederlandse steden.’ (blz. 64)

Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan alle kinderen van 10 jaar en ouder, omdat het duidelijk maakt dat je goed moet oppassen met de informatie die je over jezelf deelt op internet