Begin augustus ben ik naar het Kinderboekenmuseum geweest. Ik was hier natuurlijk al voor de Kinderboekenparade, maar toen had ik geen tijd om het museum te bekijken. Nu wel! Bij de kassa werd ik enthousiast verwelkomd en kreeg ik een uitleg over het museum. Ik kreeg wat foldertjes mee en een kunststof horloge, een Slurper. Dit horloge zou ik nodig hebben in Papiria, de vaste collectie van het museum.

Als je het museum binnenloopt kom je eerst door het Letterkundig museum, het museum over boeken voor volwassenen. Het is een grote witte ruimte met heel veel schilderijen van schrijvers aan de muur.

20140806 kinderboekenmuseum - 1
Letterkundig Museum
20140806 kinderboekenmuseum - 2
Letterkundig Museum

Om bij het Kinderboekenmuseum te komen moet je met de trap naar boven. Daar is t/m vandaag (zondag 7 september) de tentoonstelling over de illustraties van Sieb Posthuma. Hij overleed begin augustus en dat maakt het best raar om de tentoonstelling te bekijken. De tentoonstelling begint in de werkkamer van Sieb. Je kunt achter zijn bureau zitten en als je de laden open doet zitten er allemaal tekeningen in verstopt.

20140806 kinderboekenmuseum - 3
tentoonstelling over Sieb Posthuma
20140806 kinderboekenmuseum - 6
Rintje, het hondje waar Sieb mee beroemd werd
20140806 kinderboekenmuseum - 7
uit een boek dat Sieb maakte met Ted van Lieshout: de letter A
20140806 kinderboekenmuseum - 9
onderdeel van een hele muur vol illustraties van Sieb
20140806 kinderboekenmuseum - 4
de werkkamer van Sieb Posthuma
20140806 kinderboekenmuseum - 5
illustraties geïnspireerd op de kunstenaar Alexander Calder
20140806 kinderboekenmuseum - 8
Piet Piraat
20140806 kinderboekenmuseum - 10
de muur vol illustraties van Sieb

Eigenlijk kende ik de illustraties van Sieb Posthuma nog niet, maar ze zijn ontzettend vrolijk en mooi. In de museumwinkel heb ik het boek dat bij deze tentoonstelling hoort gekocht zodat ik thuis nog door de mooie illustraties kan bladeren.

Nadat ik de tentoonstelling over Sieb Posthuma had bekeken moest ik twee verdiepingen naar beneden. Hier is de ruimte voor Papiria. Eerst moet je bij een soort boekeniglo naar binnen. Hier wordt met een filmpje uitgelegd wat je in Papiria moet gaan doen. Papiria is een land dat bedreigd wordt door de Inktvraat, die alle letters opeet. Als bezoeker moet je allerlei opdrachten uitvoeren om te helpen. Dan moet je je Slurper voor een symbool houden en dan begint er een filmpje. Met je Slurper kun je zo ook allemaal woorden verzamelen. Die woorden kun je aan het einde van de tentoonstelling gebruiken om zelf een verhaal te schrijven.

20140806 kinderboekenmuseum - 11
de ingang van de boekeniglo
20140806 kinderboekenmuseum - 12
allemaal opgestapelde boeken
20140806 kinderboekenmuseum - 13
wat een boeken!

Overal in Papiria staan vitrines met informatie over schrijvers en er zijn heel veel boeken. Boeken die in de boekenkastjes kun je pakken en lezen of doorbladeren. In Papiria maak je een figuur voor jezelf. Dat kan door met je Slurper in te loggen bij televisieschermen. Je bepaalt je figuur helemaal zelf. Alle informatie die je uitkiest wordt bewaard op je Slurper. Door de hele tentoonstelling zijn opdrachten waarmee je extra dingen voor je figuur kunt winnen.

20140806 kinderboekenmuseum - 14
vitrinekast over Maren Stoffels
20140806 kinderboekenmuseum - 16
overal zijn boekenkastjes
20140806 kinderboekenmuseum - 17
Papiria
20140806 kinderboekenmuseum - 15
de vitrinekast over Thea Beckman
20140806 kinderboekenmuseum - 17
aan de muren hangen mooie illustraties
20140806 kinderboekenmuseum - 19
Papiria

Aan het einde van de tentoonstelling kun je jouw figuur uitprinten. Behalve je figuur staan er ook alle woorden op die je hebt verzameld. Met deze woorden kun je een verhaal schrijven waar jouw figuur in voorkomt. Er liggen hier blaadjes met daarop aanwijzingen over het schrijven van een verhaal of gedicht. Je kunt hier ook een tekening van jouw verhaal maken.

Voor de jongere kinderen is er een tentoonstelling over Kikker. Kikker is bekend van de boeken van Max Velthuijs. Het is een kleine tentoonstelling, waar kinderen overal doorheen mogen lopen. Zo lijkt het net alsof ze bij kikker op bezoek zijn.

20140806 kinderboekenmuseum - 20
Kikker
20140806 kinderboekenmuseum - 21
Op bezoek bij Kikker

Als je het hele museum gezien hebt kun je in de museumwinkel je Slurper inleveren bij een automaat. Deze automaat print een kaartje voor je uit waarop jouw verhaalfiguur staat. Op dit kaartje staat ook een code, waarmee je thuis kunt inloggen op de website van Papiria. Dan kun je bijvoorbeeld je verhaal afmaken.

Het was voor mij de eerste keer dat ik in het Kinderboekenmuseum was, maar ik vond het heel erg leuk. Je mag overal aan zitten en er zijn leuke opdrachten die je kunt doen. Ik ben zeker van plan om hier vaker naar toe te gaan, als er weer een nieuwe tentoonstelling is. Vanaf 4 oktober begint de tentoonstelling ABC met de dieren mee, waarin alle letters van het alfabet voorkomen en heel veel boekendieren.

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt