Kerntitels Kinderboekenweek 2014

geplaatst in: overzicht | 0


logo kinderboekenweek 2014Van 1 t/m 12 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Feest!’. De Kinderboekenweek bestaat 60 jaar en dat is zeker reden voor een feestje.

Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Harm de Jonge en heet Zestig spiegels (8+). De illustraties zijn van Martijn van der Linden. Dit boek krijg je gratis als je voor minimaal 10 euro aan kinderboeken koopt tijdens de Kinderboekenweek.

Jurre is een verlegen jongen die nooit meer dan zes woorden achter elkaar zegt. Dat is niet zo erg, maar wel als je een spreekbeurt moet houden. Daar ziet hij vreselijk tegenop. Maar dan ontmoet hij prinses Sippora von Singapoor, het meisje met de blauwe ogen en de zwarte vlecht. Zij leert Jurre de wereld anders te zien dan ze is en brengt hem naar de zeven torens van het Prinsenhuis. Daar komt hij in een wonderlijke wereld van kermisgasten en straatartiesten terecht. Hij krijgt er bijzondere adviezen voor zijn spreekbeurt. En als Sippora hem dan ook nog eens met zestig spiegels te hulp schiet, kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Er is ook een speciaal prentenboek gemaakt. Het verhaal Fabians feest (6-) is geschreven en geïllustreerd door Marit Törnqvist. Bij dit boek is ook een app gemaakt

Fabian en zijn moeder staan op het punt om samen naar een groot feest te gaan. Fabian fantaseert er op los. Het zal het leukste feest van de wereld worden, dat weet hij zeker. Misschien is er een taart zo groot als het plein en zijn er grachten vol limonade, olifanten om op te rijden en muziek waar je vanzelf van gaat dansen. Moeder bibbert eerst nog een beetje als alles wat Fabian bedacht heeft echt waar blijkt te zijn. Maar samen vieren ze uiteindelijk het feest van hun leven!

Voor de scholen zijn er kerntitels bekend gemaakt die passen bij het thema ‘Feest!’. Bij deze boeken zijn lessuggesties gemaakt zodat ze gemakkelijk op school gebruikt kunnen worden.

 

Kerntitels voor groep 1/2

Bonny Becker – Beer is jarig
Van Hoogland & van Klaaveren 2013, 48 bladzijden, illustraties van Kady MacDonald Denton, vertaald door Berd Ruttenberg, 6-
Beer houdt NIET van verjaardagen. Hij vindt feestjes, ballonnen, wenskaarten en cadeautjes maar niks. Het liefst zou hij op z’n verjaardag alleen zijn, en het huis schoonmaken of zoiets. Zijn vriendje Muis denkt daar anders over. Hij weet Beer uiteindelijk een onvergetelijk feestelijke dag te bezorgen.

Guy Daniels – Een heel jaar feest
Clavis 2011, 90 bladzijden, illustraties van Dominique Mertens, 6-
Carnaval, kerst, Halloween en zo maar door. Alle feesten komen in dit dikke jaarboek voor. Knutselwerk, versjes, verhaaltjes en nog meer. Een heel jaar leesplezier, keer op keer op keer.

Jaak Dreesen – Telfeest!
De Eenhoorn 2009, 26 bladzijden, illustraties van Soetkine Aps, 6-
Klein konijn is dol op tellen. En er valt heel wat te tellen, want hij is bijna jarig! Zijn verjaardag wordt een vrolijk telfeest. Bekroond met een Leespluim en de Plantin-Moretusprijs.

Hans Kuyper – Het grote vriendjesfeest
Leopold 2014, 32 bladzijden, illustraties van Alice Hoogstad, 6-
Olifant is verhuisd en zit eenzaam in zijn nieuwe kamertje. De dieren uit de buurt zijn nieuwsgierig wie er naast hen is komen wonen. Vrolijk trekken ze Olifant mee naar buiten… Hoe ziet iemand eruit als hij boos, verdrietig of blij is? Kun jij raden hoe de vriendjes zich voelen?

Koos Meinderts – De liedjesalmanak. Herfst & winter
Rubinstein 2013, 68 bladzijden, illustraties van Annette Fienieg, 6-
De liedjesalmanak Herfst & winter is een feestelijke bundel oude en nieuwe herfst- en winterliedjes, geïllustreerd door Annette Fienieg. Naast gouwe ouwe liedjes als ‘Herfst, herfst, wat heb je te koop?’, ‘Sinte, sinte Maarten’ en ‘Alles in de wind’ schreef Koos Meinderts in dezelfde traditie een aantal fonkelnieuwe liedjes, over Prinsjesdag met alleen maar prinsesjes, over een oliebol op hol en over een hotseknotse dierencarnaval.

 

Kerntitels voor groep 3/4

Annemarie Bon – Een jaar lang feest met Haas
The House of Books 2013, 96 bladzijden, illustraties van Gertie Jaquet, 6+
Wat een jaar voor Haas! Hij verdwaalt in een sneeuwstorm, fopt Uil op 1 april en zorgt dat de wens van Das in midzomernacht uitkomt. Dit boek biedt een jaar lang (voor)leesplezier bij de seizoenen. Maar staat ook boordevol uitdagende en vrolijke spelletjes om van elk feest een groot succes te maken.

Gerard van Gemert – Het suikerfeest van Sami
Clavis 2012, 26 bladzijden, illustraties van Mark Janssen, 6-
De Voetbalbengels spelen slecht. Waarom? Omdat Sami niet meedoet. Hij is in Marokko voor het Suikerfeest. De oplossing: Sami bezoeken, samen feesten en samen voetballen!

Marjet Huiberts – Aadje Piraatje viert feest (Aadje Piraatje 3)
Gottmer 2014, 48 bladzijden, illustraties van Sieb Posthuma, 6-
Aan boord van het piratenschip van Aadjes vader is het bijna elke avond wel feest. Maar als Aadje jarig is, gaan de piraten helemaal uit hun dak!

Sylvia Vanden Heede – Een echt zwijn is stoer
Lannoo 2011, 122 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ever heeft een strak pakje aan. Wat ziet hij er stoer uit! Hij rent en springt. Hij puft en hijgt. ‘Wat doe je toch, Ever?’ vraagt Vos. ‘Ik trein’, zegt Ever. Maar dat vindt Vos onzin. Want er is geen station in het bos.

Anke de Vries – Een feest met een stunt
Zwijsen 2008, 30 bladzijden, illustraties van Ann de Bode, 6+
Siep heeft een plan. Hij wil een feest geven. Een straatfeest met een stunt. Samen met Kootje. Kootje kan goed koken. ‘Jij zorgt voor een stunt’, zegt Siep. ‘Een kookstunt.’ Zou dat lukken?

 

Kerntitels voor groep 5/6

Leny van Grootel – Feest voor de krukkenclub
Holland 1999, 108 bladzijden, illustraties van Marja Meijer, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het verjaardagspartijtje van Ninkie Kruk dreigt helemaal te mislukken omdat niemand wil komen. Wat nu? Maar haar opa laat het er niet bij zitten. Hij verzint een supergoed plan. Zo goed, dat de kinderen die niet wilden komen, daar wel eens héél erg spijt van zouden kunnen krijgen!

Vivian den Hollander – Een gevaarlijk knalfeest (Spekkie en Sproet)
Ploegsma 2014, 94 bladzijden, illustraties van Juliette de Wit, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Spekkies moeder organiseert een surprise party voor neef Nelson. Als Spekkie en Sproet ballonnen voor het feest gaan kopen, vinden ze een mobieltje op straat. Er staan vreemde sms’jes op. Daar willen ze meer van weten!

Hanna Kraan – De boze heks geeft een feest
Lemniscaat 2002, 122 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Als de boze heks uit haar humeur is, rent ze urenlang door het bos terwijl ze beukennoten in kastanjes verandert. De dieren durven hun huis bijna niet uit te komen. Gelukkig heeft ze ook weleens een goed humeur en dan geeft ze een feest voor alle dieren van het bos.

Paul van Loon – Weerwolvenfeest (Dolfje Weerwolfje 8)
Leopold, 2006, 88 bladzijden, illustraties van Hugo van Look, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Er is een weerwolvenfeest op school, wrow! Timmie draagt een wolvenmasker van papier. Dolfje en Noura niet. Het is volle maan. Zij hebben geen masker nodig. Het feest is vol dansende vampiers en weerwolven. DJ Leo draait plaatjes. Maar dan gaat het mis. Alle maskers moeten af…

Toon Tellegen – Morgen was het feest
Querido 2008, 96 bladzijden, illustraties van Ingrid Godon, 8+
In achtentwintig nieuwe verhalen vertelt Toon Tellegen over de vier seizoenen in het beroemde bos van de eekhoorn, de mier en de andere dieren. Ingrid Godon laat zien hoe het er uitzag, dat ene jaar dat eindigde met een groot feest.

 

Kerntitels voor groep 7/8

Paul Biegel – De rode prinses
Holland 1987, 128 bladzijden, illustraties van Fiel van der Veen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
De Rode Prinses is opgegroeid binnen de paleismuren. Als ze op haar twaalfde verjaardag eindelijk naar buiten mag, wordt ze ontvoerd door drie rovers. De mensen vinden het eerst vreselijk, maar dan beginnen ze te twijfelen: bestaat die Rode Prinses wel echt? Intussen beleeft ze het ene avontuur na het andere.

Jeff Kinney – Zwaar de klos! (Het leven van een loser 7)
De Fontein 2013, 224 bladzijden, illustraties van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Bram Botermans vindt zichzelf perfect! Maar jij en ik weten wel beter… Voor het schoolfeest zoekt Bram een danspartner, EEN MEISJE! Helaas wil zijn eerste keus iemand anders. Bram vreest ernstig als enige over te blijven. LOVE is in the air, maar is Bram daar wel zo blij mee?

Siri Kolu – Ik en de rovers
Gottmer 2011, 240 bladzijden, illustraties van Tuuli Juusela, vertaald door Annemarie Raas, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
De tienjarige Roos is met haar ouders onderweg als ze wordt gekidnapt door de familie Rover. Ze schrikt zich rot, maar geniet al gauw van haar vrije leventje en leert moeiteloos de kneepjes van het roversvak. Een roadmovie in boekvorm met een vrolijk, brutaal meisje in de hoofdrol.

Ted van Lieshout (samensteller) – Er zit een feest in mij (Querido Poëziespektakel 5)
Querido 2012, 94 bladzijden, 10+
Querido’s vijfde Poëziespektakel zit vol met gedichten over feesten in allerlei soorten en maten. Over verjaardagen en Sinterklaas. Over partijtjes waar je je het liefst zou verstoppen of cadeaus die je wilde maar nooit kreeg. Je bent van harte welkom op dit feest van woord en beeld!

Maren Stoffels – Verboden voor mij
Leopold, 2012, 138 bladzijden, 12+
Caro is boos en verdrietig als haar vriendin wordt aangevallen door een groepje uit Zuid. Ze ontploft als Zuid ook nog eens een feest geeft… op het terrein van Noord. Caro wil wraak en ze geeft een beter feest. Maar als de Zuiders op haar feest verschijnen, gaat het fout.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

samenvattingen komen van de website van de Kinderboekenweek, logo van de Kinderboekenweek komt van hun Facebookpagina

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website