KJV 2014-2015

geplaatst in: overzicht | 0


kjvIn België hebben ze, net als in Nederland, een kinderjury (Kinder- en  Jeugdjury Vlaanderen, KJV) waarbij kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar boeken lezen en daar een oordeel over geven. Voor elke leeftijdsgroep wordt een lijst samengesteld met boeken van 5 Vlaamse auteurs en 5 buitenlandse auteurs. Heel anders dus dan in Nederland waar je helemaal zelf mag kiezen hoeveel boeken je leest (minimaal 1) en je uit alle boeken mag kiezen die verschenen zijn in het jaar ervoor.

Het leesjaar voor de KJV 2014-2015 is in september begonnen. Er kan gestemd worden tot en met 17 april 2015. De stemmen van juryleden uit heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Je kunt je opgeven voor de jury als je in België woont. Op het jaarlijkse eindfeest in mei worden de winnaars bekendgemaakt. Als jurylid wordt je hiervoor uitgenodigd, net als de schrijvers en illustratoren van de boeken die meededen.

 

Groep 1 (4 tot 6 jaar)

Kim Crabeels – Magnus kan niet slapen
Lannoo, 2013 32 bladzijden, illustraties van Sebastiaan Van Doninck, 6-
Maak kennis met Magnus, een bijzonder, maar herkenbaar jongetje. Magnus kan niet slapen, ook al is hij moe. Hij hoort te veel lawaai, zelfs met zijn oren toe. Buiten is het stil. Het Monster geeft geen kik. Zijn vijftien enge ogen slapen zacht en zitten dicht.

Jonny Duddle – Piraten in de straat
De Fontein 2013, 40 bladzijden, illustraties van Jonny Duddle, vertaald door Bette Westera, 6-
Het huis naast dat van Sanne staat al jarenlang te koop. Nu wordt het opeens bewoond door de stoere Sam en zijn piratenfamilie. Met haar nieuwe buurjongen beleeft Sanne geweldige avonturen, maar in haar dorp Suf-aan-Zee wordt flink geroddeld over de familie Vrijbuiter.

Ed Franck – Op zoek naar mij
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Kris Nauwelaerts, 6+
Kitiko is geadopteerd. Nu krijgt zijn mama een dochter. Kitiko vraagt zich af of ze nog evenveel van hem zal houden. Terwijl mama een schilderij herstelt, dwaalt Kitiko rond in het museum. Hij valt in slaap en vliegt recht naar Afrika. In zijn droom vindt hij zijn zusje Ayosha. Samen trekken ze door de woestijn, het woud, de grasvlakte. Kitiko is niet bang als zijn zus bij hem is. Plots wordt haar huid bleker. Is ze nog zijn zusje? Ben je familie als je niet op elkaar lijkt?

Jan De Kinder – Rood, of Waarom pesten niet grappig is
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Jan De Kinder, 6-
Het is heel klein, en toch zie ik het. Ik wijs naar de wang van Tuur. ‘Je… Je bloost…’ Ik knipoog naar Paul. Paul grijnst, Lien lacht. We fluisteren de wangen van Tuur vol kleur. ‘Laat me gerust,’ zucht Tuur. Maar wij zijn niet te stoppen. Een vingerknip en het hoofd van Tuur is een vuurtoren. Paul lacht luider en luider. Dit is niet leuk meer. Ik wil dat het nu stopt. Vertel ik het aan de juf? Maar wat zal Paul dan met mij doen?

Jon Klassen – Deze hoed is niet van mij
Gottmer 2013, 40 bladzijden, illustraties van Jon Klassen, vertaald door J.H. Gever, 6-
Een kleine vis heeft een hoed die niet van hem is. Hij heeft hem gestolen van een grote vis. De grote vis sliep toen de kleine vis zijn hoed stal, maar wat als hij wakker wordt? Zal de grote vis hem achternakomen als hij merkt dat zijn hoed weg is? Voor de zekerheid zwemt de kleine vis zo snel mogelijk weg en verstopt zich op een plek waar niemand hem kan vinden. Niemand?

Mattias De Leeuw – Sint op komst!
Lannoo 2013, 32 bladzijden, illustraties van Mattias De Leeuw, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Wanneer de kleren van de Sint te drogen hangen op het dek, worden ze plots weggeblazen door de wind. Zwarte Piet gaat erachteraan. Zal hij de kleren op tijd terugvinden? En wat moet Sinterklaas ondertussen aantrekken?

Eef Rombaut – Schaap zoekt schoen
Lannoo 2013, 26 bladzijden, illustraties van Emma Thyssen, 6-
Kip draagt hoge hakken, Poes is trots op haar pantoffels en Eend kan niet zonder haar watersandalen. En waarom heb jij geen schoenen aan, Schaap?

Pépé Smit – Fred het (heel erg eigenwijze) hert
De Harmonie 2013, 27 bladzijden, illustraties van Pépé Smit, 6-
Fred het hert vraagt zich af waarom hij eigenlijk in een bos woont. En wat is het voor onzin dat hij geen schoenen draagt of handen heeft? Fred steekt niet onder stoelen of banken wat hij wil. Hij laat zich niet zomaar tekenen en een verhaal in sturen. Daar is hij veel te eigenwijs voor.

Edward van de Vendel – Vasco het voetbalvarkentje
De Eenhoorn 2013, 40 bladzijden, illustraties van Alain Verster, 6-
Matteo is jarig en krijgt twee geweldige cadeaus: een voetbal en een varkentje. Dat varkentje is Vasco. Matteo en Vasco doen alles samen: eten, snurken, televisie kijken,… Matteo’s lievelingsspel is voetballen. Daar weet Vasco weinig vanaf. Maar dat is helemaal niet erg: Matteo gaat gewoon op zoek naar sterke voetbaltegenstanders. En Vasco gaat mee. Want dat doe je als je iemands voetbalvarkentje bent!

Bette Westera – Held op sokken
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 6-
Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik, en die telde dan ook niet mee. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Draken verslaan, prinsessen uit torens bevrijden, op de vuist gaan met ridders uit een vreemd, vijandig land – dat was er voor ridder Roderik dus allemaal niet bij. Maar laat hij nu net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft…

 

Groep 2 (6 tot 8 jaar)

Jef Aerts – Groter dan een droom
Querido 2013, 48 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, 6-
‘Zullen we?’ riep zus. ‘Wat?’ Ik duwde mijn oren dicht en luisterde zo hard ik kon. ‘Fietsen.’ Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. Je naam wordt plechtig uitgesproken en alleen al door aan jou te denken, vallen mensen elkaar in de armen. Maar fietsen? ‘Vannacht neem ik je mee!’ gilde ze. Ik knikte ja, maar begreep er niets van.

Annemarie van Haeringen – Coco, of Het kleine zwarte jurkje
Leopold 2013, 32 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 6+
De kleine Coco groeit op in het weeshuis. Ze moet hard werken voor de kost. Maar ze leert er ook naaien en borduren als een engel. Tot haar achttiende, dan moet ze een baantje gaan zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker. Ze wil nooit, nooit meer arm zijn… Coco Chanel (1883-1971) was een beroemde Franse modeontwerpster. Geboren in een arm gezin, streng opgevoed in het weeshuis, beïnvloed door de stijl van rijke aanbidders, bleef ze haar hele leven trouw aan de eenvoud. Een luxe eenvoud, die onvergetelijke stijliconen opgeleverd heeft als het kleine zwarte jurkje, Chanel nr 5, de camellia en het perfect vallende tweed pakje.

Fleur Hendriks, Lennaert Maes, Ron Reuman – Red de wereld
Hannibal 2013, 41 bladzijden, illustraties van Tom Schamp, 6-
Superheld ‘Red’ brengt een bezoek aan de maan en redt de tandenfee. Lees over Red en zing mee met de tien liedjes over zijn heldendaden.

Leonore Klein – Henri gaat naar Parijs
Gottmer 2013, 48 bladzijden, illustraties van Saul Bass, vertaald door Edward van de Vendel, 6+
Henri woont in een klein dorpje in Noord-Frankrijk, met een parkje, vijf bomen, een eekhoorn en een kerkje. En verder niets. Henri droomt van Parijs en besluit op een dag dat hij niet langer kan wachten. Lopend gaat hij op weg. Als hij stopt voor een middagdutje, legt hij een potlood op de grond met de punt in de richting van Parijs. Zo kan er niets misgaan…

Mattias De Leeuw – Karel Eend is verliefd
Lannoo 2013, 96 bladzijden, illustraties van Mattias De Leeuw, 6-
Karel Eend wil maar één ding: een liefje. Maar hoe pak je zoiets aan? Ik maak mijn liefje gewoon zelf, denkt Karel Eend! Hij timmert en knutselt en langzaam neemt zijn allereerste liefje vaste vormen aan. Kan Karel nu eindelijk verliefd worden?

Dirk Nielandt – Ridder Redder
De Eenhoorn 2013, 48 bladzijden, illustraties van Marjolein Pottie, 8+
Muis heeft een zwaard. Ze draagt een harnas. Ze is een ridder. Draak is haar beste vriendin. De bazige Muis stelt het geduld van haar vriendin geregeld op de proef. Ridder Muis en Draak gaan samen zwemmen. Ze gaan ook op vakantie. Op het strand horen ze iemand om hulp roepen. Prins verdrinkt in de zee. Wat een sukkel, vindt Muis. Als je niet kan zwemmen, dan ga je toch niet in de zee! Muis wil Prins niet redden…

Alex T. Smith – Jacques op vakantie
The House of Books 2013, 96 bladzijden, illustraties van Alex T. Smith, vertaald door Harmen van Straaten, 8+
Jacques heeft een briljant idee: hij gaat op vakantie en natuurlijk gaat zijn beste vriendje meneer Wiebelsok met hem mee. Naar het strand. Het wordt een groot avontuur met een zandkastelenwedstrijd, een haai en een echte schat.

Edward van de Vendel – Het hondje dat Nino niet had
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Anton van Hertbruggen, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Nino is de trotse baas van een ingebeeld hondje. Als hij naar het bos gaat, doet het hondje dat hij niet heeft een eekhoorn na. Als hij naar het meer gaat, duikt het hondje zomaar in het diepe. Maar soms doet het zo dom dat het opvalt. Het hondje kan ook heel goed luisteren. Op een dag krijgt Nino een echt hondje.

Aag Vernelen – De honden van Vik
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Bert Dombrecht, 6+
Vik is dol op honden. Hij heeft er twee. Han is een kanjer van een hond. Hij waakt voor Vik. Hij is steeds in de tuin. Sip is zo klein als een muis. Hij past mooi op Viks schoot. Hij blijft altijd in huis. Op een dag laat Vik de deur openstaan. Han loopt het huis in, terwijl Sip naar buiten snelt. Han gaat op de bank liggen. Sip likt aan een bot en rent rond. Dan valt de deur dicht. Han moet een plas, maar kan niet naar buiten. Sip is de regen beu. Wat nu?

Arnoud Wierstra – De grote dag
Gottmer 2013, 36 bladzijden, illustraties van Arnoud Wierstra, 6-
We volgen de hoofdpersoon, die duidelijk aan het aftellen is naar een bijzondere gebeurtenis, terwijl hij de laatste voorbereidingen treft voordat hij zijn bed in stapt. Morgen is de grote dag… Maar als hij wakker wordt en op pad gaat, loopt niets zoals gepland.

 

Groep 3 (8 tot 10 jaar)

Blexbolex – Een sprookje
Clavis 2013, 174 bladzijden, illustraties van Blexbolex, 6+
Blexbolex neemt de lezer in dit bijzondere kijkboek zeven keer mee in hetzelfde verhaal. Het begint met maar drie beelden: vertrekken – onderweg zijn – aankomen, van school naar huis. In elk volgend verhaal wordt deze basis herhaald, maar worden er telkens meer beelden tussen gevoegd, tot in het zevende verhaal heel bijzondere avonturen gebeuren en de wereld letterlijk op zijn kop staat.

Davide Cali – De vijand
Davidsfonds 2013, 64 bladzijden, illustraties van Serge Block, 8+
Aan het begin van de oorlog krijgt een soldaat een handboek en een wapen. In het handboek staat alles wat hij moet weten over de vijand. Bijvoorbeeld dat hij wild en wreed is en geen medelijden kent. Het geweer kan hij gebruiken om de vijand te doden, voor die hem doodt. Tot de soldaat en de vijand alleen achterblijven, elk in zijn eigen loopgraaf, onder dezelfde sterren en met even grote honger. Misschien zijn ze toch niet zo verschillend?

Michael de Cock – Beste vrienden voor altijd (Rosie en Moussa 3)
Querido 2013, 112 bladzijden, illustraties van Judith Vanistendael, 6+
Moussa is in de wolken. Zijn lievelingsoom komt logeren! Rosie en Moussa kunnen het goed met oom Ibrahim vinden. Ze worden Beste Vrienden Voor Altijd. Dan krijgt Moussa een idee: als oom Ibrahim nou eens zou trouwen met Rosies mama! Rosie weet het niet zo goed. Want haar papa is er toch ook nog? Ook al zit hij in de gevangenis? Voor het eerst maken Rosie en Moussa ruzie.

Andy Griffiths – De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen (De waanzinnige boomhut 1)
Lannoo 2013, 248 bladzijden, illustraties van Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Enne Koens – Sammie en opa
Moon 2013, 144 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

Rindert Kromhout – Die dag in augustus
Leopold 2013, 84 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Enrico heeft zomervakantie. Elke dag gaat hij naar het dal om zijn opa te helpen met de schaapskudde. En altijd gaat zijn schetsboek mee, want Enrico doet niets liever dan tekenen. Maar op een dag verandert alles: de aarde schudt, huizen storten in en mensen komen terecht onder het puin. Enrico en zijn familie overleven de aardbeving. Hij legt in zijn tekeningen vast wat er met zijn dorp gebeurd is.

Joke van Leeuwen – Maar ik ben Frederik, zei Frederik
Querido 2013, 112 bladzijden, illustraties van Joke van Leeuwen, 8+
Frederik werkt al jarenlang op het Knipkantoor, waar hij nieuws uit de krant knipt en er stapeltjes van maakt. Op een dag stopt hij een uitgeknipt bericht stiekem in zijn broekzak. En dan gebeurt het. Frederik wordt kleiner en jonger. Hij wordt zo jong als een kind. Niemand herkent hem meer. `Maar ik ben Frederik, zegt Frederik tegen iedereen. De enige die luistert is het meisje Frommel. Kan zij Frederik helpen?

Frank Pollet – Een nieuwe thuis voor Treesje
Manteau 2013, 128 bladzijden, illustraties van Merel Eyckerman, 8+
Wanneer meester Werner een nieuwe thuis zoekt voor Treesje, het minivarkentje van zijn buurvrouw, voelt Muk zich meteen geroepen. Alleen gaat haar mama daar niet mee akkoord – een varken in het flatgebouw, dat kan toch niet? Muk krijgt uiteindelijk haar zin, en samen met haar vrienden Sam en Melle gaat ze treesje ophalen. Maar Treesje is in alle opzichten niet helemaal wat ze verwacht hadden.

Veronique Puts – Uit elkaar
Leopold 2013, 48 bladzijden, 8+
Acht is geboren op 8 augustus, dat is 8-8! Haar naam rijmt op zacht en op kracht. Acht lacht altijd, dag en nacht. Maar papa en mama maken steeds meer ruzie. En als ze geen ruzie maken, zeggen ze NIETS meer tegen elkaar. Acht wil alles doen om het weer goed te maken tussen hen. Maar toch zeggen papa en mama op een dag dat ze uit elkaar gaan. Is familie dan niet voor altijd? Acht praat over de scheiding met haar vriendin en met opa en oma. Ze is boos. En soms droomt ze stiekem over een leven waarin papa en mama nog bij elkaar zijn.

Hilde Vandermeeren – Het uitzonderlijke leven van Violetta Vonk
Davidsfonds 2013, 80 bladzijden, illustraties van Heleen Brulot, 8+
Violetta Vonk is een uitzonderlijk meisje. Dat vond haar mama, zegt papa. Maar de mama van Violetta is dood en haar papa wil haar niet vertellen waarom ze zo uitzonderlijk is. Daarom gaat ze zelf op onderzoek uit, samen met haar beste vriend J.T. Misschien is ze wel uitzonderlijk goed in dieren redden? Of in het opbeuren van oude mensen? Of is ze alleen maar uitzonderlijk lastig? J.T. heeft zo zijn eigen problemen. Van zijn moeder moet hij meedoen aan een Mister Mini verkiezing, en zijn vader koopt alleen maar T-shirts met doodshoofden voor hem. J.T. lijkt totaal niet op hen. Waarom zijn er trouwens geen babyfoto’s van hem? Zou hij geadopteerd zijn?

 

Groep 4 (10 tot 12 jaar)

Jef Aerts – Vissen smelten niet
Querido 2013, 160 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In de koudste nacht van het jaar sluipt Matti het huis uit, met in zijn tas de wondermooie kempvis Sirius. Het is de lievelingsvis van zijn zieke vader. Sirius moet meedoen aan een vissengevecht, maar Matti weet zeker dat hij dat niet zal overleven. In het grootste geheim volgt hij de weg over het bevroren meer naar de stad. Daar is Sirius veilig. Matti heeft twee uur de tijd. Langer kan hij de tropische vis niet warm houden. Maar tot zijn verbazing is hij niet alleen op het ijs.

John Boyne – De vreselijke belevenissen van Barnaby Brocket
Boekerij 2013, 224 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Elinor Fuchs, 10+
De familie Brocket is saai, alledaags en burgerlijk – tot hun grote genoegen! Als hun zoon Barnaby wordt geboren zijn ze opgetogen, maar hun vreugde slaat al snel om in schaamte en afschuw als blijkt dat Barnaby heel anders is dan andere kinderen. Barnaby zweeft. Hij doet vreselijk zijn best om op de grond te blijven, in een wanhopige poging om zijn ouders van hem te laten houden, maar het lukt hem gewoonweg niet. Op een dag is zijn moeder haar abnormale, beschamende zoon zo zat dat ze hem wegstuurt. Eenzaam, verdrietig en verslagen zweeft Barnaby weg, op zoek naar een plaats waar ze hem wel willen accepteren zoals hij is. En hij vindt op zijn weg genoeg fantastische mensen om hem te overtuigen van het feit dat niets hem gelukkiger kan maken dan gewoon zichzelf zijn.

Karen Dierickx – De grote verliezer
Abimo 2013, 350 bladzijden, 10+
België, 1914. Vlak nadat haar jongste babybroertje is verdronken, vertrekt de vader van Margriet (11) naar het front. Het gezin blijft alleen met moeder achter. Dat jaar krijgt Margriet nog meer verliezen te verwerken.

Marjolijn Hof – De regels van drie
Querido 2013, 144 bladzijden, 10+
Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over. Hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen. Twan twijfelt. Wat moet hij doen? Opi Kas helpen of het geheime plan verraden?

Harm de Jonge – Jonas en de visjes van Kees Poon
Van Hoogland & Van Klaveren 2013, 74 bladzijden, illustraties van Martijn van der Linden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Jonas verveelt zich. Maar met zijn zonnebril op ziet de wereld er ineens heel anders uit. De huizen lijken op de winkels die erin zitten, met ongewone winkeliers. ‘Fantasiezakjes’ maken zijn tocht naar Kees Poon de visboer heel speciaal. Het kleurrijke omslag roept vragen op. Wat hebben de krokodil, de gracht, twee wandelende schoorstenen, dakpannen met vleugels en pootjes, een bliksemflits, een oranje laars, een stukje van een been en een wit konijn te maken met de jongen achter het raam?

Linda van Mieghem – Blauw voor Leonore
Clavis 2013, 127 bladzijden, 10+
Esmeralda’s leven wordt volledig overhoopgehaald als haar jongere zus Leonore met een rubberbootje op zee verdwijnt. Was het haar schuld? Had ze bij Leonore moeten blijven? Het zijn vragen die haar niet loslaten. Ook haar ouders zijn kapot van verdriet. Vooral haar moeder geeft Esmeralda het gevoel dat ze niet meer bestaat. Haar moeder vlucht in pianospel, soms triest, soms furieus. Alex, een vriend, geeft haar een blauw boekje waarin ze haar verdriet kan stoppen. Esmeralda creëert een nieuwe Leonore, een zeemeermin. Ze schrijft brieven en elke brief begint met een zeewoord, tot alle woorden op zijn.

Aline Sax – Het meisje en de soldaat
De Eenhoorn 2012, 96 bladzijden, illustraties van Ann De Bode, 12+
Wereldoorlog I. Een blind meisje woont met haar mama en tante in een herberg. Haar papa is aan het front. Het meisje houdt ervan om buiten op een bankje te zitten. Op een dag snuift het meisje een onbekende geur naast zich op. Er blijkt een Afrikaanse soldaat op het bankje te zitten. Hij is erg ongelukkig in dit koude land en mist zijn vrouw en zoontje. Elke dag dat hij niet aan het front is, komt hij naar het bankje. Hij vertelt het meisje over zijn land, zij vertelt over haar papa. Op een dag is de soldaat er niet. Het meisje is in paniek. Ze gaat naar hem op zoek.

Rebecca Stead – De spionnenclub
Querido 2013, 208 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 10+
Als Georges met zijn ouders naar een nieuwe flat verhuist ontmoet hij Kitser, die een spionnenclub heeft in de kelder. Georges wordt zijn compagnon. Samen houden ze de mysterieuze Mr. X in de gaten, die een groot geheim lijkt te hebben. Maar als Kitser zelfs het huis van Mr X binnen wil dringen, vraagt Georges zich af of ze niet te ver gaan. En vertelt Kitser wel de waarheid?

Mark Tijsmans – Uit de lucht geplukt, of Hoe Ricky de wereld redt
Manteau 2013, 440 bladzijden, 10+
Ricky Van De Ruigerots is elf, woont op de wereld Europia en zit in de laatste klas van de lagere school. Hij wil later uitvinder of wetenschapper worden, en droomt er stiekem van om als eerste mens naar Titania te kunnen vliegen, een wereld die als een groene bol aan de hemel van Europia staat. Maar de ministeriële besluiters – zo heten de mensen die het voor het zeggen hebben op Europia – vinden dat soort dromen niet zo fijn. Zij zijn ervan overtuigd dat Titania onbereikbaar is! Wanneer Ricky voor een spreekbeurt Eustachius, een wat gekke oude professor, interviewt en die nog dezelfde dag spoorloos verdwijnt, denkt de geheime politie dat Ricky achter die verdwijning zit. Zijn ouders worden gearresteerd en hij kan zelf slechts op het nippertje ontsnappen. Als Ricky de oude professor terugvindt, besluiten ze samen een poging te ondernemen om naar Titania te vliegen, om te bewijzen dat de ministeriële besluiters het mis hebben! Maar is dat wel zo verstandig? Wie of wat zullen ze daar aantreffen? En is de professor wel wie hij zegt dat hij is? En wat betekent die kleine stip aan de hemel, die steeds dichterbij lijkt te komen?

Anna Woltz – Mijn bijzonder rare week met Tess
Querido 2013, 144 bladzijden, 10+
Op de eerste dag van de vakantie brak mijn broer zijn been. Dat was jammer voor hem, maar eigenlijk wel leuk voor mij, want bij de dokter kwam ik Tess tegen. Tess had bruine ogen met vlekjes erin. Ze kende haar eigen vader niet, zei nooit sorry en was nogal bazig: ik moest meteen een rare dans met haar oefenen op de parkeerplaats van de dokter. Het kon niet anders, zei ze. Haar leven hing ervan af. En dat is pas het begin van Samuels onvergetelijke vakantie. Tess heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. En Samuel moet haar helpen.

 

Groep 5 (12 tot 14 jaar)

Nic Balthazar – Neeland
Lannoo 2013, 62 bladzijden, foto’s van NyklyN, 15+
Een aangrijpend verhaal over twee asielzoekers, gebaseerd op getuigenissen.
‘Spreek je Nederlands?’ vragen ze. Het eerste Nederlandse woord dat ik hoorde was nee. Nee, nee. Overal nee. Ik weet nog dat ik dacht: Ah… ja. Daarom noemen ze het neelands.

Fran Bambust – Zeven dubbeltjes en een trein
Clavis 2013, 182 bladzijden, 12+
Op de derde nacht van de derde maand, om drie over drie, sluipt Dries het huis uit. Hij gaat op zoek naar zijn broer Jonas, die een maand ervoor verdween. ‘Spoorloos’, volgens de politie, maar daar is Dries het niet mee eens. Hij heeft wel degelijk sporen gevonden. Heel bijzondere sporen, en daar past een heel bijzondere trein op, die Dries meezeult op een gevaarlijke speurtocht langs spiegelsteden, lokrestaurants, donderloketten, gaatjesfabrieken, kwiskluizen, huilnisbelten en luchtmusea. Zeven haltes diep stoomt de trein, waarbij Dries steeds meer over zijn broertje te weten komt. Waarom liep Jonas weg? Waarheen? Waarom zoekt hij dubbeltjes? Waarom heeft hij er zeven nodig? En wie is die aparte treinconducteur die blijkbaar meer weet dan hij wil zeggen?

Luc Hanegreefs – DeSoto adventurer 1961
Clavis 2013, 223 bladzijden, , 12+
Rolf bekijkt samen met zijn vader een bijzondere oldtimer: een oude Amerikaanse slee, een DeSoto Adventurer uit 1961. De jongen raakt helemaal in de ban van het verhaal van de auto. Een oude geschiedenis uit het dorp komt weer tot leven, met verregaande gevolgen voor de hoofdrolspelers. Maar er is ook een boom waarin twee initialen gekerfd zijn, een gewelddadige legende die wel eens meer waarheid zou kunnen bevatten dan velen denken, een auto-ongeval dat twee families uit elkaar dreef, een kasteeldomein met een bewogen verleden en nog veel meer. Alles in dit boek loopt door elkaar en heeft met elkaar te maken. Niemand wil meteen de waarheid vertellen, maar Rolf kijkt, luistert en trekt conclusies.

Morgan Matson – Een nieuwe zomer, een nieuw begin
De Fontein 2013, 456 bladzijden, vertaald door Hanneke Majoor, 15+
De 17-jarige Taylor is van plan haar zomer aan het zwembad door te brengen, maar dan hoort ze dat haar vader nog maar enkele maanden te leven heeft. Hij wil de zomer met zijn gezin doorbrengen in hun huisje aan het meer, een plek waar ze in geen jaren zijn geweest. De plek ook waar Taylor vijf jaar geleden haar eerste vriendje en haar beste vriendin heeft achtergelaten met het idee nooit meer terug te keren. Nu krijgt ze ongewild een tweede kans met familie, met vrienden en in de liefde.

Nancy Mostrey – Vuurvogel
Clavis 2013, 157 bladzijden, 12+
Emilie mag na een lang herstel weer naar huis. Brandwonden hebben haar behoorlijk verminkt en het zal nog lang duren voor ze went aan haar nieuwe situatie. Daarenboven heeft ze erg veel verdiet. Het lijkt wel of het ongeval met de brand op de boot haar leven volledig verwoest heeft. De brand heeft haar vriend voorgoed van haar weggenomen. Maar langzaam herneemt het leven zijn gang, ook voor Emilie.

R.J. Palacio – Wonder
Querido 2013, 368 bladzijden, vertaald door Esther Ottens, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken.

Rob Ruggenberg – De boogschutter van Hirado
Querido 2013, 288 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Reyer wordt door zijn vader naar Hirado gestuurd, een eiland vlak voor de Japanse kust. Daar kan hij werken als leerling-koopman voor de VOC, en misschien wel rijk worden. Onderweg krijgt hij van een piraat een brief die hij in Japan moet bezorgen. Sakura is de dochter van een samoerai. Haar vader wil dat ze trouwt met een Hollandse koopman zodat ze in de gaten kan houden wat er allemaal gebeurt en besproken wordt in de handelspost van de VOC. Maar Sakura wil niet met een veel te oude vieze man trouwen. En al helemaal niet als ze Reyer heeft gezien. Het is liefde op het eerste gezicht.

Johan Vandevelde & Bart Vermeer – Nachtwild
Abimo 2013, 232 bladzijden, 12+
In Brussel zijn verdwijningen, ontvoering en moord aan de orde van de dag. Als Dries vermoord wordt gevonden, komen zijn vrienden in contact met vreemde bloeddorstige wezens. Maar kan dit allemaal wel echt gebeuren?

Herman van de Wijdeven – Zoals het gebeurd is
Manteau 2013, 175 bladzijden, 12+
Bent is elf. Zijn beste vriend is Joeri. Ze zijn altijd samen. Altijd op zoek naar spannende avonturen. Ze spelen vaak een spelletje waarbij ze elkaar uitdagen om gevaarlijke dingen te doen. Dingen die ze alleen niet zouden durven, maar samen wel. Er is één ding dat ze zelfs samen niet durven: over de houten balken lopen, hoog boven de stenen vloer van de lege steenfabriek. Ze fantaseren er wel over, maar ze weten dat het echt te gevaarlijk is, omdat de balken oud zijn en verrot. Op de eerste schooldag, na een lange, warme zomervakantie, verschijnt Finn in hun leven. Finn is de nieuwe. Joeri en Finn kunnen direct goed met elkaar opschieten en Bent heeft al snel het gevoel dat hij er een beetje bij hangt. Hij ziet met lede ogen aan hoe Joeri en Finn dikke vrienden worden. Bent voelt zich verraden en in de steek gelaten. Hij begint Joeri op te stoken zoals daarvoor, maar nu krijgt het spelletje een venijnig randje.

Emiel de Wild – Broergeheim
Leopold 2013, 160 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat als je broer plotseling verdwijnt? Joeri overkomt het. Hij verhuist met zijn ouders en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan. Joeri mist zijn broer verschrikkelijk. Hij weet niet eens waar zijn broer is en niemand wil het zeggen. Daarom schrijft hij brieven. Als Joeri een schokkende ontdekking doet, wil hij stoppen met broerzijn. Maar kan dat?

 

Groep 6 (14 tot 16 jaar)

Marc de Bel – Ule
Manteau 2013, 400 bladzijden, 12+
Dit boek vertelt het verhaal van de 14-jarige Ule, die bij het uitbreken van de oorlog in 1914 naar een meisjeskolonie in Frankrijk gestuurd wordt. Ule loopt weg uit de kolonie en onderneemt een lange tocht naar huis. Een tocht vol gevaar, liefde en vriendschap.

Kevin Brooks – Naked, de band
De Harmonie 2013, 383 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 15+
Londen, 1976. De keurige en mooie 16-jarige Lili valt als een blok voor de hippe en rebelse Curtis Ray, het muzikale genie van de band Naked. Maar dan verschijnt William Bonney – de jongen uit Belfast die iedereen kent als Billy the Kid – op het toneel en wordt alles opeens een stuk ingewikkelder.

Karen Dierickx – Wat niemand weet
Clavis 2013, 321 bladzijden, vervolg op “De mooiste zomer van mijn leven”, 12+
Wat de mooiste zomer van haar leven had moeten worden, eindigt voor Rosalie in een vlucht. Weg van Villa Aurore en van wat daar is gebeurd, weg van haar grote liefde Friedrich. Terwijl diens landgenoten België binnenvallen en een spoor van dood en vernieling achterlaten, keert zij terug naar haar familie. Rust en geborgenheid zal ze echter niet bij hen vinden, maar bij een rijke, eenzame weduwe. Niet veel later bereikt de oorlog ook Rosalie. Zo goed en zo kwaad als het gaat, zoekt ze een manier om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Door een nieuwe vriendschap neemt haar leven een onverwachte wending: ze raakt betrokken in het ondergrondse verzet tegen de Duitse bezetters. Een spannende maar ook gevaarlijke tijd breekt aan. En dan duikt er plots een oude bekende op, die haar leven eens te meer zal veranderen en die het gevaar wel heel dichtbij brengt.

Phil Earle – Billy
Callenbach 2013, 224 bladzijden, vertaald door Hilke Makkink, 12+
Billy Finn is een klier, een lastige tiener. Een etterbak van de hoogste orde. Hij schopt, slaat, spijbelt van school en is ook nog aggresief. Billy is een last voor zijn begeleiders in het tehuis waar hij woont. Maar toch. Iets in Billy intrigeert. Wat zit er achter zijn agressie?

Piet De Loof – Het laatste lied
Abimo 2013, 200 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
De 15-jarige Viola, dochter van een beroemde zangeres, is altijd bezig met muziek. Op elk moment van de dag heeft ze wel een melodie in haar hoofd of ziet ze een muzikale referentie. Ze geeft dan ook iedereen raad: ze kiest muziek voor feestjes, voor in de wachtzaal van een tandarts, of om sporters op te peppen. Maar Viola’s liefde voor muziek kan niet verhinderen dat het steeds slechter gaat met haar. ?Ze heeft nergens meer energie voor, haar schoolresultaten kelderen, en ze sluit zich helemaal af voor de buitenwereld. Tijdens een reis naar Siena, de Italiaanse stad waar Viola’s moeder gaat optreden, ontdekt Viola het bestaan van ‘Het laatste lied’, gecomponeerd door een beroemde zanger uit de 18de eeuw. Tijdens haar zoektocht naar de ongrijpbare, betoverende partituur komen Viola’s donkere gedachten in een stroomversnelling terecht. Waar komen Viola’s negatieve gevoelens vandaan? En zal ze zich ertegen kunnen verzetten?

Barry Lyga – Ik jaag op killers
Boekerij 2013, 288 bladzijden, vertaald door Lia Belt, 15+
Stel je voor: een prachtig zonnige dag en adembenemend natuurschoon. Jammer alleen van dat lijk. Jasper Dent, die liever Jazz genoemd wordt, is een leuke, aardige jongen. Charmant zelfs, zouden sommigen zeggen. Maar hij is ook de enige zoon van de beruchtste seriemoordenaar ter wereld, een vader die de ‘quality-time’ met zijn zoon soms wel erg letterlijk nam. Jazz heeft plaatsen delict gezien op een manier waar politieagenten een moord voor zouden doen: door de ogen van de moordenaar. Jazz’ vader zit al jaren achter de tralies, maar toch duiken er overal lijken op. Alweer. Om te bewijzen dat moord echt niet in zijn genen zit besluit Jazz de politie te helpen met zijn unieke kennis van zaken, maar is hij wel zo anders dan zijn vader?

Patrick Ness – Het mes dat niet wijkt (Chaos 1)
Moon 2013, 478 bladzijden, vertaald door Ineke Lenting, 15+
Lees de recensie(s) over dit boek
Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentissdorp. Het is een uniek dorp, want er klinkt voortdurend Herrie. Alles wat leeft denkt hardop. Todd hoort de geheimen en gedachten van anderen en zij ook van hem. Je kunt niet aan de Herrie ontsnappen. Er is geen privacy en er zijn geen geheimen. Maar dan ontmoet hij een meisje van wie hij geen gedachten hoort. Wie is zij? En hoe kan het dat zij niet is gedood door de Herrie, zoals alle andere vrouwen?

Kathleen Vereecken – Zijdeman
Lannoo 2013, 112 bladzijden, illustraties van Alain Verster, 15+
De vader van Louis en Camille is zijdehandelaar. Hij is naar China vertrokken, maar nooit teruggekomen. Louis probeert de gedachte aan zijn vader levend te houden door zelf zijde te gaan maken. Hij kan aan niets anders meer denken. Tegelijk gebeuren er vreselijke dingen in Parijs. Kinderen verdwijnen. Het is een raadsel waarheen. Aanvankelijk speelt dit zich ver af van de veilige cocon waarin Camille en Louis hun leven leiden. Tot op een dag. De dag dat ook Louis verdwijnt.

Paul Verrept – De koningin zonder land
De Eenhoorn 2013, 96 bladzijden, illustraties van Berlinde De Bruyckere, 15+
Een sprookje over een prinses die geboren wordt op de dag dat het koninkrijk van haar ouders ten onder gaat. De zee verwoest het hele koninkrijk, haar ouders kunnen slechts op het nippertje ontsnappen. De prinses kan door muren heen kijken en in de toekomst zien. Ze houdt niet van de grond. Daarom loopt ze altijd op stelten en woont in een hoge boomhut.

Allen Zadoff – Boy Nobody (Boy nobody 1)
Clavis 2013, 303 bladzijden, vertaald door Margot van Hummel, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sinds het verdachte overlijden van zijn ouders zit Boy Nobody bij Het Programma, een schimmige overheidsorganisatie die kinderen opleidt en hersenspoelt om hen in te zetten voor spionageactiviteiten en het liquideren van staatsgevaarlijke personen. Boy Nobody duikt op in een nieuwe stad, op een nieuwe school, onder een nieuwe naam. Hij blijft nooit lang en telkens sterft er een familielid van een van zijn nieuwe vrienden, een zogenaamd natuurlijke dood … Boy Nobody is ijskoud en gevoelloos als het op het afmaken van zijn opdracht aankomt, maar ergens diep in hem zit nog de jongen die hij ooit was, toen zijn ouders nog leefden. Zijn nieuwe missie brengt hem naar New York. De duur en het verloop van deze opdracht zijn ongewoon, net als het contact met de New Yorkse burgemeester en zijn fascinerende dochter Sam.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van KJV, samenvattingen komen van de website van Bol.com

 

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website