Petrus Dahlin & Lars Johansson – De verzameling (1e recensie)

Shadow vraagt Rubens hulp om terug te keren naar haar geboortdorp in West-Afrika. Ze wil de verzameling beeldjes vinden die haar voodookracht kunnen geven om een eind te maken aan de stammenoorlog.

Boekinformatie
Schrijver: Lars Johansson, Petrus Dahlin
Titel: De verzameling
Serie: Shadow #2
Uitgeverij: Karakter
Jaartal: 2014
Bladzijden: 448
Vertaler: Corry van Bree
Genre: griezelverhaal
Leeftijd: 12+
- koop het boek bij bol.com
- koop het boek bij een Libris boekwinkel
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Hij had zoveel pijn dat hij bijna niet meer rechtop kon staan. Een glas water hielp niet. Waar kwam die pijn vandaan? Hij had niets ongewoons gegeten of gedronken, hij had de afgelopen dagen ook niemand ontmoet die hem had kunnen aansteken. Shadow? Nee, zij was helemaal gezond geweest. Dit voelde anders, was een heel ander soort pijn. Het was alsof iemand met scherpe messen in zijn maag roerde, draaide en wrikte, alsof zijn darmen in stukken werden gesneden en zijn maag kapot werd gehakt. Hij liep van de bank in de zitkamer naar de telefoon in de keuken. Het ochtendlicht dat door het keukenraam naar binnen scheen verblindde hem. Misschien moest hij een ambulance bellen. Verdomme, Shadow had zijn mobiel geleend. Opnieuw een steek, daarna nog een. Hij schreeuwde. Zijn benen konden hem niet meer dragen, er was haast bij. Als hij niet snel in het ziekenhuis was, dan was het voorbij. Krampachtig deed hij de deur van het slot en viel het trappenhuis in. Ishmael keek naar zijn buik, het voelde alsof er warm bloed uit gutste, maar hij was vlak en glad. Hij tijgerde over de koele stenen vloer naar de buren en bonkte liggend op de deur. Het geschreeuw dat uit zijn keel kwam overstemde alles. Niemand deed open. Ishmael tijgerde naar de overloop, zijn lichaam viel de eerste twee treden naar beneden. Daarna nog een tree en een scherpe hoek, waarna hij naar de volgende overloop rolde. De messen waren machetes geworden. (blz. 5)

In het eerste deel zijn Shadow, Ruben en Miranda vrienden geworden. Shadow is onderweg naar haar dorp in West-Afrika. Op dit moment is ze in Zuid-Frankrijk en heeft ze Ishmael ontmoet. Hij zorgt ervoor dat ze eten krijgt, terwijl ze zich verborgen houdt voor andere mensen. Ze hoort geruchten over een verzameling bizango-strijders die ergens op het platteland van Frankrijk zijn verborgen. In deze strijders zitten machtige geesten. Als Shadow deze geesten kan vinden zouden ze haar kunnen helpen om haar volk te helpen. Via Ishmael komt Shadow in contact met andere mensen die voodoo kunnen, net als zij. Ze heeft namelijk een droom gehad en is op zoek naar iemand die haar droom kan uitleggen.

‘Je had een heel krachtige droom en contact met krachtige geesten uit het verleden. Je herinnert je je vast nog dat ik verteld heb dat er een vrouwelijke geest bij was.’ Mariames stem klonk geforceerd. ‘Wat ik vergeten ben te vertellen is dat deze geest een kruk had. En zoals je waarschijnlijk wel weet is er maar één vrouwelijke krijger met een kruk: Ajimo. Begrijp je, mademoiselle Shadow, wat ik bedoel en waar ik het over heb?’
Shadow humde instemmend. Er is maar één vrouwelijke geest met een kruk, een krachtige vrouwelijke geest met een kruk: Ajimo.
‘Dan begrijp je vast en zeker ook dat de droom die je gehad hebt heel bijzonder is. Het kan zijn dat je contact gehad hebt met Ajimo, de krijger die een van de legendarische bizangokrijgers is. “De drieëntwintig”. Ik denk dat ze je iets wil vertellen. Je moet me nogmaals verontschuldigen dat ik het niet verteld heb, maar de ruzie tussen de katten heeft me afgeleid. Ik zag dat je een klein, versleten stuk hout in je hand had terwijl je over je droom vertelde. De geest wil het terug hebben, ze heeft het nodig om compleet te worden.’ (blz. 66)

Shadow belt Ruben en vraagt om zijn hulp. Het is zomervakantie en zijn moeder heeft hem geld gegeven om naar familie in Finland te gaan. Ruben besluit in plaats daarvan naar Zuid-Frankrijk te gaan met de trein. Miranda blijkt ondertussen in Stockholm een voodoo-experiment uit te voeren. Ze is nieuwsgierig en heeft het boek The world of voodoo gekocht. Ze stuurt Ruben een sms-je dat ze voodoo gaat doen. Hij belt haar direct op om haar tegen te houden. Dat wil ze niet. Dan geeft hij zijn telefoon aan Shadow. Die weet als geen ander hoe gevaarlijk voodoo kan zijn. Ruben heeft haar net verteld dat Miranda de laatste tijd raar reageert, alsof ze niet helemaal zichzelf is.

Shadow kreeg de mobiel terug en duwde hem stevig tegen haar oor. Hij ging over. Ze voelde dat het koude zweet haar uitbrak en ontweek Rubens blik om haar ongerustheid niet te tonen. Hij ging nog een keer over. Ze probeerde zichzelf in te prenten dat haar ergste angst misschien niet waar zou zijn. Tot nu toe was het alleen een theorie. Ze wilde het zo graag mis hebben, maar haar maag verkrampte. Had ze een vreselijke fout gemaakt toen ze Miranda’s rug van een afstand met een heel ingewikkeld ritueel had genezen?
Had ze Miranda besmet met een demon? Een vreselijke fout waardoor Shadow voor schut zou staan bij haar volk en iedereen die iets over voodoo wist. Bovendien was het een fout waardoor Miranda en haar omgeving in gevaar waren. Maar tot nu toe was het zoals gezegd alleen een theorie.(blz. 210)

Shadow wil dat Miranda zo snel mogelijk naar Frankrijk komt. Ze denkt dat Miranda een demon in zich heeft en wil haar daarom in de buurt hebben. Hopelijk kan ze deze demon verdrijven. Heeft Miranda inderdaad een demon in zich? Kan Shadow deze dan verdrijven? Kunnen Shadow, Ruben en Miranda de bizangokrijgers vinden?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (43 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, maar ik heb het toegestuurd gekregen door uitgeverij Karakter om een recensie over te schrijven. Ik denk dat ik dit boek niet snel zelf had uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, lang, verrassend, spannend
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van uitgeverij Karakter om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het gaat over geesten en voodoo en dat vond ik wel interessant
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, niemand
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik dacht van tevoren dat het een heel erg spannend boek zou worden en ik was bang dat het te spannend zou zijn voor mij. Dit dacht ik omdat het boekomslag er best eng uitziet en het verhaal over voodoo gaat. Uiteindelijk was het verhaal lang niet zo spannend als ik dacht
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 15 jaar die een spannend avontuur willen lezen

.

Geef een antwoord