Winnaars Gouden Lijst 2014

geplaatst in: overzicht | 0


logo Gouden LijstGistermiddag werden de winnaars van de Gouden Lijst bekend gemaakt. De Gouden Lijst is de prijs voor het beste jeugdboek voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. Deze prijs is in 2011 voor het eerst uitgereikt, op verzoek van de Griffeljury. De Gouden Lijst zit tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot 12 jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf 15 jaar) in. In juni werden de genomineerde boeken bekend gemaakt. De prijsuitreiking was tijdens de Middag van het Kinderboek.

De uitreiking begon met de vertaalde boeken. Dit jaar waren twee boeken van Patrick Ness genomineerd. Er werden twee filmpjes vertoond waarin een jurylid van de Gouden Lijst vertelde waarom dat boek zo’n goed boek is. Het winnende boek is Zeven minuten na middernacht. Manon Smits, de vertaler van dit boek, mocht de prijs in ontvangst nemen. Daarna werd er nog een eerder opgenomen reactie van Patrick Ness vertoond. Hij is op dit moment in Berlijn voor een literatuurfestival en kon helaas niet naar Amsterdam komen.

 

Patrick Ness – Zeven minuten na middernacht
De Geus 2013, 215 bladzijden, illustraties van Jim Kay, vertaald door Manon Smits, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het monster verscheen net na middernacht. Maar het is niet het monster dat Conor verwachtte, het monster uit de nachtmerrie die hij bijna elke nacht heeft gehad sinds zijn moeder ziek werd. Die met de duisternis, de wind en het geschreeuw. Het monster uit zijn achtertuin is anders. Oud. Wild. En hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor, hij wil de waarheid.

 

Daarna volgde de uitreiking voor oorspronkelijk Nederlandstalig boek. Er zijn drie boeken genomineerd:

  • Saskia Maaskant – Kieuw
  • Daan Remmerts de Vries – Tijgereiland
  • Aline Sax – Het meisje en de soldaat

Er werden drie filmpjes vertoond waarin een jurylid van de Gouden Lijst vertelde waarom dat boek zo’n goed boek is.

Het winnende boek is Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries. Hij had een speech voorbereid waarin hij vertelde over de reizen die hij naar India heeft gemaakt die de inspiratie vormden voor dit boek.

 

Daan Remmerts de Vries – Tijgereiland
Querido, 2013, 192 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Tijs Kalman is 13 jaar oud. Zijn ouders zijn onlangs uit elkaar gegaan. Tijs voelt zich hier schuldig over en probeert hard om zijn moeder op te vrolijken. Hij stelt haar voor om samen naar India te reizen – om daar te gaan zoeken naar tijgers in het wild. Tot zijn verbazing stemt ze toe; plotseling zitten ze samen in een hotel in New Delhi. Maar India is anders dan ze allebei dachten. En vooral Tijs’ moeder reageert vreemd en grillig op de roerige omstandigheden in dat dikwijls onbevattelijke land. Als ze zijn aangeland aan de rand van een reservaat, blijkt dat Tijs’ moeder eigenlijk geen idee heeft wat ze daar doet. Tijs heeft intussen het gevoel dat hij zichzelf steeds meer verliest. Ten slotte laat hij haar in de steek, en moet hij zijn eigen weg gaan vinden in het bos waar de tijgers leven.

 

 

Koop dit boek

De leukste plek om een boek te kopen is in een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen kun je dat doen via een link hieronder. Dan krijg ik daar een percentage van en ondersteun je mijn website. Voor jou blijft de prijs hetzelfde! Alvast bedankt!
bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

Logo komt van de website van CPNB

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst... Je e-mailadres wordt niet zichtbaar op de website