witte, marianne

Tijdens de Kinderboekenweek heb ik via Twitter een oproep gedaan aan schrijvers en illustratoren of ze voor Ikvindlezenleuk een verslag wilden schrijven over hun Kinderboekenweek. Hieronder kun je het verslag lezen van Marianne Witte. Veel leesplezier!

Verslag van Marianne Witte

Er zijn de afgelopen jaren meer dan 90.000 Fee Fleur boeken verkocht. Met het nieuwste deel ‘Fee Fleur en het spookfeest’ hoop ik de 100.000 te halen. Naast het schrijven van kinderboeken werk ik drie dagen per week in de Texelse bibliotheek. Dat doe ik met plezier, want zo ben ik omringd door boeken en lezers, een fijne wereld. Bovendien zie ik daar hoe mijn eigen boeken regelmatig geleend worden!

Met mijn collega’s hebben we de bibliotheek in de Kinderboekenweek zo feestelijk versierd, dat menig klant met een glimlach binnenkwam.

Omdat we dit jaar ons 50 jarig jubileum vieren, hebben we een extra groot Kinderboekenweek feest gegeven. Tosca Menten heeft de bieb zaterdagmiddag op zijn kop gezet! Het was hilarisch: kinderen, ouders en bibliotheekpersoneel, iedereen was vrolijk. Tosca kan niet alleen grappige boeken schrijven, ze kan ook entertainen.

Een van mijn taken in de bieb is het ‘verwenbezoek’ verzorgen. Dan komt een kleuterklas naar de bibliotheek, ik lees voor en praat na over het boek. Ze mogen achter de zelfbediening kijken (spannend!) en zelf een boek uitkiezen om mee te nemen naar school. Het is voor sommige kinderen de eerste keer dat ze kennis maken met de bibliotheek. Mijn streven is: alle kinderen een biebpas, zodat alle kinderen goed leren lezen!

Als schrijver was ik tussendoor druk met voorbereiden van mijn ‘optreden’ op de Haagse Kinderboekenmarkt van 12 oktober. Daar gaf ik bij de stand van uitgeverij Kluitman een workshop Fee Fleur toverstafjes maken. Bij de Gamma liet ik 3 meter lange stokken in stukjes van 30 cm zagen. Die schuurde ik thuis splintervrij. Dan alle kantoorboekwinkels af om de mooiste glimmende stickertjes en andere papieren frutsels te kopen. Glunderend van de voorpret stanste ik kleine hartjes uit gekleurde vouwblaadjes. Papier maakt mij altijd zo blij! Met een koffer vol materialen reisde ik per trein van Texel naar Den Haag.

Kinderboekenmarkt Den Haag 2014 027

Onderweg vroeg ik me nog af of de kinderen wel belangstelling zouden hebben. Wat is nou een toverstafje knutselen in deze digitale tijd? Nou, dat heb ik geweten!

Ruim 2 ½ uur lang dromden meisjes, jongens, vaders en moeders om mijn tafel. Tijdens het knutselen vertelde een meisje dat ze alle Fee Fleur boeken had gelezen, behalve de nieuwste. Haar moeder kocht Fee Fleur en het spookfeest en na het signeren betoverde ik het door mijn hartjesconfetti tussen de bladzijdes te strooien.
‘Het lijkt wel een boek vol geluk!’ zei een meisje opgetogen.

hartjes

Het was een feest om al knippend, plakkend en signerend mijn doelgroeplezers te ontmoeten, blij zwaaiend met hun zelfgemaakte toverstafjes. Leuk om te zien wie die 90.000 Fee Fleur boeken hebben gelezen.

‘Uw tafel is een hit,’ merkte een vader bewonderend op, terwijl hij zijn zoontje hielp met het knippen van een ster. Het jongetje wilde ook hartjes stansen. De emancipatie werkt…

Kinderboekenmarkt Den Haag 2014 069

Er waren veel anderstaligen bij mijn kraam, Japans, Chinees, Spaans, Engels, Marokkaans, allemaal tevreden aan het toveren.
Toen een moeder vertelde dat haar dochter dankzij Fee Fleur goed had leren lezen, kon mijn dag – en mijn Kinderboekenweek – niet meer stuk!

Bekijk meer boeken

de foto van Marianne Witte komt van haar website, de andere foto’s heeft ze meegestuurd met haar verslag