James Frey & Nils Johnson-Shelton – Endgame: de opdracht (1e recensie)

Aarde. Nu. Vandaag. Morgen. Endgame is echt. Endgame is begonnen. De toekomst ligt open. Het komt zoals het komt. Spelers. Jong van lichaam, maar oud van oorsprong. De hele mensheid stamt af van hun bloedlijnen. Ze zijn geschapen en verkozen duizenden jaren geleden. Sindsdien bereiden ze zich voor, dag in dag uit. Ze zijn niet bovennatuurlijk. Niemand kan vliegen, lood in goud veranderen, of zichzelf genezen. Als de dood komt, dan komt-ie. Voor hen, voor ons allemaal. Ze zijn de erfgenamen van de aarde, en zij zullen het Grote Raadsel van de Redding moeten oplossen. Een van hen moet dat doen, of we zijn allemaal verloren. Lees het boek. Ontdek de aanwijzingen. Los het raadsel op. Slechts één kan winnen. Endgame is echt. Endgame is begonnen.

Boekinformatie
Schrijver: James Frey, Nils Johnson-Shelton
Titel: Endgame: de opdracht
Serie: Endgame #1
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2014
Bladzijden: 392
Vertaler: Henrieke Herber
Genre: science fiction
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Endgame is begonnen. Onze toekomst is een onbeschreven blad. Onze toekomst is jullie toekomst. Het komt zoals het komt.
Over onze oorsprong hebben we allemaal ons eigen verhaal. We zijn geschapen door God. Hierheen gestraald door aliens. Door de bliksem gespleten of door een poort naar binnen gestapt. Uiteindelijk gaat het niet om het hoe. We hebben deze planeet, deze wereld, deze aarde. We zijn hier gekomen, we waren hier en we zijn hier nu. Jij, ik, wij, de hele mensheid. Wat er volgens jou in het begin is gebeurd, is niet belangrijk. Het eind wel. Het eind is belangrijk.
Dit is Endgame. (blz. 9)

Het verhaal begint als er overal ter wereld meteoren naar beneden vallen. Endgame is begonnen! Er zijn twaalf jongeren die de Spelers zijn. Zij zijn allemaal tussen de 13 en 20 jaar oud en zijn afkomstig uit eeuwenoude families. Elke Speler is afstammeling van een heel oud volk. Al eeuwenlang is er in elk van deze oude familielijnen 1 Speler. Deze wordt opgeleid en getraind om ooit Endgame te kunnen spelen. En nu gaat het gebeuren!

Marcus buigt zich naar voren. De wedstrijdklok staat op 83:34. Zo’n spectaculair doelpunt zou de eer van de club nog een klein beetje redden. Het oude boek glijdt op de grond. Het papiertje dwarrelt omlaag als een blad van een boom. Het publiek komt overeind. De lucht klaart plotseling op, alsof de goden, de goden van de hemel zelf, hulp komen bieden. De doelman loopt achteruit. De aanvaller concentreert zich, schiet op het doel.
Als de bal in het net vliegt, licht het stadion op en de menigte begint te schreeuwen, eerst opgetogen vanwege het doelpunt, maar direct daarna vol angst en verwarring. Intense, pure angst, opperste verwarring. Een enorme vuurbal, een reusachtige, brandende meteoor, ontploft boven het publiek, raast het veld over, vaagt de verdediging van Fenerbahçe weg, slaat een gat in de tribune.
Marcus’ ogen worden groter. Hij zit te kijken naar een bloedbad. Een slachting zoals je die in Amerikaanse rampenfilms ziet. De helft van het stadion, tienduizenden mensen, dood, brandend als fakkels.
Het is het mooiste wat Marcus ooit heeft gezien. (blz. 12)

Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van deze twaalf Spelers. Er is maar één Speler die Endgame kan winnen.

‘(…) Mensen vragen mij altijd wat mijn geheim is!’
Er wordt gelachen. Omdat het waar is. Als er ooit een perfecte leerling op school zat was dat Sarah wel. En minstens één keer per week vroeg iemand wat haar geheim was.
‘Nadat ik er lang en diep over had nagedacht, besefte ik dat het antwoord eenvoudig is. Mijn geheim is dat ik geen geheimen heb.’
Natuurlijk is dat een leugen. Sarah heeft diepe geheimen. Diepste geheimen. Geheimen die binnen haar bloedlijn duizenden en duizenden jaren bewaard zijn gebleven. En ja, ze heeft al die dingen gedaan die haar zo geliefd maken, ze heeft elk hoog cijfer, elke trofee en onderscheiding verdiend, maar ze heeft nog zoveel meer gedaan. Dingen die zij zich niet eens kunnen voorstellen. Zoals vuur maken met ijs. Met haar blote handen een wolf afmaken. Over hete kolen lopen. Ze heeft eens een week niet geslapen, een hert geschoten vanaf een kilometer afstand, ze spreekt negen talen, heeft vijf paspoorten. Ze zien haar als Sarah Alopay, het typische Amerikaanse populaire meisje, maar in werkelijkheid is ze even goed getraind en net zo genadeloos als welke soldaat dan ook, waar ook ter wereld. (blz. 21)

Alle twaalf Spelers moeten naar Xi’an in China. Hier ontmoeten ze Kepler22b, hij lijkt een buitenaards wezen te zijn.

Kepler 22b pakt de holografische schijf uit de lucht en werpt hem weg, als een frisbee. Het ding blijft precies boven het middelpunt van de kring hangen en begint te groeien, verspreidt motieven over de grond. Er schieten twaalf lichtstralen uit de schijf naar buiten, die iedere Speler midden op het voorhoofd raken. Voor hun geestesoog zien de Spelers nu allemaal hetzelfde: de aarde bekeken vanuit de ruimte.
Dit is de aarde.
Het beeld verandert. Het blauw van de oceanen wordt grijs. Er trekken zwarte strepen over continenten. Er ontstaan rode littekens. De polen worden witten. Het uitgestrekte blauw, de stroken groen en de bruine vlekken zijn verdwenen. De heldere kleuren van een levende aarde zijn nog maar speldenprikjes, hier en daar.
Dit is de aarde na het Moment. Het Moment gaat aanbreken, is onderdeel van de Endgame. Het Moment zal alles verwoesten. De prijs voor de winnaar van Endgame is overleving. Voor zichzelf en voor ieder lid van zijn lijn.
Kepler 22b pauzeert even.
Het beeld van de verwoeste Aarde verdwijnt.
Endgame is de puzzel van het leven, vormt de reden voor de dood. Endgame herbergt de oorsprong van alle dingen en de oplossing voor het eind van alle dingen. Vind de sleutels, in de voorgeschreven volgorde. Breng ze naar mij en je zult winnen. Als ik vertrek krijgt ieder van jullie een aanwijzing. Dan begint Endgame. De regels van Endgame zijn simpel. Vind de sleutels in de juiste volgorde en breng ze naar mij. Verder zijn er geen regels. (blz. 86)

Elke Speler krijgt een aanwijzing in zijn of haar hoofd. En dan begint het spel. Alle Spelers verlaten deze plek en gaan op zoek naar de Aardsleutel.

‘Jij denkt nog steeds in termen van normaal, Sarah Alopay,’ zegt Jago terwijl hij haar recht aankijkt. ‘Alsof we daarnaar terug zouden kunnen. Alsof dat ooit voor ons gold. Wij zijn niet normaal, wij stammen niet af van normaal. Wij zijn bijzonder.’
Sarah weet heel goed wie zij zijn.
Moordenaars.
Acrobaten.
Puzzelaars.
Spionnen.
Jago laat zijn vingertoppen over de hare trippelen. Ze trekt haar hand niet weg.’De regels gelden niet voor ons.’ (blz. 268)

Wie zal de Aardsleutel vinden? Wie zal de winnaar van Endgame worden? Wie zorgt ervoor dat zijn of haar familie (en de rest van de bloedlijn) zal overleven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed 
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, interessant, spannend, verrassend, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Ik kreeg het boek toegestuurd via de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets te laten zien dat niet in het verhaal wordt verteld. Ik denk dat er ook aanwijzingen verstopt zitten in de illustraties
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ze passen bij het verhaal en nodigen je uit om op zoek te gaan naar puzzelaanwijzingen
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het leuk dat dit boek niet alleen een spannend verhaal is, maar dat er ook een raadsel aan verbonden is. Degene die het raadsel oplost kan 500.000 Amerikaanse dollars in goud winnen. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat ik moet wachten tot het volgende deel uitkomt om verder te kunnen lezen. 
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee, maar ik zou wel een aantal locaties zoals Stonehenge willen bezoeken
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is wereldwijd op dezelfde dag uitgekomen. Hierdoor heeft iedereen evenveel kans om het raadsel op te lossen. In het hele boek staan verwijzingen naar bijvoorbeeld websites en plaatsen op Google Maps. Ik ben slecht in puzzelen en het oplossen van raadsels, dus ik heb daar niet al te veel naar gekeken. Ik ga ervan uit dat je al deze verwijzingen moet gaan bekijken om het raadsel op te kunnen lossen. 
Op de website Endgame is coming kun je inloggen met je Facebook-account. Je krijgt dan een filmpje te zien waar ook foto’s in te zien zijn waar jij zelf op staat. Best wel creepy! Mijn overlevingskans bleek 78% te zijn. Ik ben benieuwd…
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
belboeien, unisono, ze zit in de halve lotus. Het woord “unisono” heb ik opgezocht, want ik had geen idee wat het zou betekenen. Het is een muziekterm die ‘eenstemmig’ betekent
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen 
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Dit boek is leuk voor iedereen vanaf 15 jaar die op zoek is naar een spannend verhaal, maar ook voor iedereen die het leuk vindt om raadsels en puzzels op te lossen

Geef een antwoord