bezoek Jan Paul Schutten (Marijn)-2We hebben een week geleden, bij het kinderboekenweekconcert, het boek ‘Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel’ van Jan Paul Schutten gekocht bij een kraampje van de Arnhemse Kinderboekwinkel. Daar zat een briefje in dat de schrijver op zaterdag 11 oktober zijn boek zou signeren bij de Kinderboekwinkel in Arnhem.

Vandaag is het zaterdag 11 oktober en Myrthe, Daphne en ik gaan naar de Kinderboekwinkel om een handtekening in ons boek te laten zetten. We zijn ruim op tijd in de winkel aanwezig, dus Myrthe en Daphne zoeken allebei een boek uit dat ze van hun zakgeld en verjaardagsgeld willen kopen. Myrthe kiest het boek ‘De verschrikkelijke badmeester’ van Jozua Douglas en Daphne wil het boek ‘De kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren. Omdat we de vorige keer al een kinderboekenweekgeschenk hebben gekregen, krijgen we deze keer twee andere boeken: Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37′ van Tosca Menten en ‘De wraak van het spruitje’ van Jan Paul Schutten.

Terwijl we in de rij voor de kassa staan, komt Jan Paul Schutten al binnen. Myrthe en Daphne gaan allebei in de rij staan voor een handtekening. Daphne heeft ‘De wraak van het spruitje’ waar ze een handtekening in wil laten zetten. Jan Paul Schutten neemt de tijd om de boeken te signeren en om een tekeningetje te maken. Als ik Myrthe zeg dat ze wel moet lachen als ze een handtekening krijgt, dan zegt Jan Paul Schutten dat hij dan ook wel moet lachen als hij een handtekening zet.

bezoek Jan Paul Schutten (Marijn)

Na ruim een half uur signeren gaat Jan Paul Schutten naar boven om in het kantoortje van de boekenwinkel vragen van kinderen te beantwoorden. Uit de vragen wordt duidelijk dat hij twaalf jaar geleden is begonnen met schrijven, en dat zijn eerste boek elf jaar geleden is uitgekomen. Iemand vertelde hem laatst dat hij 37 boeken heeft geschreven, maar dat heeft Jan Paul Schutten niet zelf nageteld.

Hij is gaan schrijven omdat hij graag alles wil weten van een onderwerp. Als hij alles weet, dan schrijft hij daar een boek over. De aanleiding voor ‘Het raadsel van alles wat leeft…’ was het boek ‘Kaas en de evolutietheorie’ van Bas Haring. Nadat hij dit boek had gelezen, had hij toch nog een aantal vragen over en daar is hij antwoorden bij gaan zoeken.* Het resultaat is ‘Het raadsel van alles wat leeft…’, en dit vindt Jan Paul Schutten zijn beste boek tot nu toe. En er woont geen Jos Grootjes in Driel.

Na de vragen heeft Jan Paul Schutten nog een stukje uit zijn boek voorgelezen. Daarna gingen we weer naar beneden; Jan Paul Schutten ging nog wat boeken signeren, terwijl wij met al onze boeken weer naar huis gingen.

boeken Myrthe en Daphne (Marijn)

* Een paar jaar terug heb ik Bas Haring gezien, hij was een spreker bij een congres. Hij vertelde toen dat hij zijn boeken schrijft uit nieuwsgierigheid, net als Jan Paul Schutten wil hij alles van een onderwerp weten en schrijft daar vervolgens een boek over. Ik vind het grappig dat Bas Haring en Jan Paul Schutten dezelfde aanpak hebben.

 

Naschrift van Mathilde:

Ik kreeg dit leuke verslag via de mail van Marijn, de vader van Myrthe en Daphne, over het bezoek van Jan Paul Schutten aan de Kinderboekwinkel in Arnhem. Myrthe is een van de recensenten van Ikvindlezenleuk

 

de foto’s zijn door Marijn gemaakt

 

 

Geef een antwoord