Maandag 27 oktober 2014

Vanmiddag was er een lezing van Marit Törnqvist in de bibliotheek van Rotterdam. Er waren veel studenten van de Willem de Kooning Academie aanwezig, die een opleiding voor illustrator doen. Marit begon met vertellen over haar jeugd. Ze is geboren in Zweden en heeft een Zweedse vader en een Nederlandse moeder. Toen ze vijf jaar oud was verhuisde de familie naar Nederland. Na een paar jaar kochten ze een huis in Zweden, zodat ze in de vakanties altijd naar Zweden konden.

Na de middelbare school ging Marit naar de Rietveldacademie in Amsterdam. Hier heeft ze de opleiding voor illustrator gedaan. Na haar afstuderen werd ze gevraagd om een prentenboek van Astrid Lindgren te illustreren. Op haar 23e werd ze hierdoor bekend over de hele wereld, omdat de boeken van Astrid Lindgren in veel landen vertaald worden. Daarna heeft ze meerdere boeken van Astrid Lindgren geïllustreerd. Maar om niet alleen met Astrid Lindgren geassocieerd te worden heeft ze ook veel boeken van andere schrijvers geïllustreerd en zelf boeken geschreven.

Ze zegt van zichzelf dat ze een langzame illustrator is. Over de illustraties voor een boek doet ze ongeveer een jaar. Ze schildert haar illustraties en maakt van tevoren meestal een schets. Ook maakt ze meerdere versies van een illustratie om uit te zoeken welke kleuren het beste werken bij het verhaal.

In 2010 kreeg ze van haar uitgever een verhaal opgestuurd van Jef Aerts. Hij had een kinderboek geschreven over een jongetje waarvan het zusje is doodgegaan voordat hij werd geboren. Op een nacht komt ze in een droom naar hem toe. Marit las het verhaal midden in de nacht en er was 1 zin waar ze door werd geraakt. Een zin waardoor ze wist dat ze heel graag de illustraties bij dit verhaal wilde maken:

Plots voelde ik me verdrietig worden. En het was niet zomaar verdriet. Ik had dit altijd al gevoeld. Het was een oud verdriet zonder tranen. Het hing als behangpapier in alle kamers van ons huis. Het zat verstopt in de soep van mama, in het klussen van papa of in een muts voor de kou.

Groter dan een droom is gebaseerd op de jeugd van Jef Aerts. Om een idee te krijgen van de plekken en gebouwen die een rol spelen in dit verhaal vroeg Marit aan Jef om haar deze plekken te laten zien. Dit heeft ze als inspiratie gebruikt om haar illustraties te maken. Er zit trouwens ook iets persoonlijks in haar illustraties. Op twee bladzijden staat een tekening van een konijn. Dit was het konijn van Marit. In de zomer waarin ze de illustraties voor Groter dan een droom maakte werd het konijn in Zweden door een marter doodgebeten. Voor haar gevoel was het konijn nu op dezelfde plek als het zusje in het verhaal. Later bleek dat Jef vroeger net zo’n konijn heeft gehad…

Tussendoor stelde Marit vragen aan de studenten van de Willem de Kooning Academie en stelden zij vragen aan haar. Het tweede deel van de lezing ging over een heel ander boek, Fabians feest.

Begin 2013 vertelde Marit in een interview dat ze van plan was om een stilteperiode te nemen, zodat ze tijd zou hebben om rustig aan een nieuw boekenidee te werken. De dag erna kreeg ze een telefoontje van uitgeverij Querido dat CPNB had gevraagd of zij voor de Kinderboekenweek 2014 een prentenboek wilde maken. Natuurlijk wilde ze dat! Het thema voor de Kinderboekenweek 2014 is Feest!. Marit ging nadenken over het boek en wilde graag een verhaal maken waarin de verbeelding van kinderen een grote rol speelt. Ze wilde graag een boek maken met uitklappagina’s, want dat vond ze zelf ook altijd leuk toen ze nog klein was. Uiteindelijk is dit een boek geworden dat Marit zelf als kind leuk zou hebben gevonden. Bij Fabians feest is ook een app gemaakt waarin je je eigen feestje kunt bedenken. Op de website van uitgeverij Querido vind je meer informatie over deze app.

Tentoonstelling

In de grote hal van de bibliotheek is een tentoonstelling over de illustraties die Marit heeft gemaakt voor Groter dan een droom van Jef Aerts en voor Fabians feest. Deze tentoonstelling is nog te bekijken t/m vrijdag 31 oktober.

vitrine met illustraties uit Fabians feest
feesthoed met illustraties van Fabians feest

Het was een hele leuke en interessante lezing. Marit liet het publiek zien hoe het is om een boek te illustreren en waar ze allemaal aan moet denken. Ik vond het leuk dat ook Jef Aerts, de schrijver van Groter dan een droom, aanwezig was. Aan het einde van de lezing kon je je boeken laten signeren door Marit Törnqvist en Jef Aerts. Het was niet zo druk, dus hoefde ik niet lang in de rij te staan.

handtekening van Marit Törnqvist
handtekening van Jef Aerts

de foto’s zijn allemaal door mij gemaakt