Veronica Roth – Inwijding (1e recensie)

De wereld van Tris is opgedeeld in vijf zuilen die elk staan voor een bepaalde waarde: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar weer moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden.

Boekinformatie
Schrijver: Veronica Roth
Titel: Inwijding
Serie: Divergent #1
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2012
Bladzijden: 376
Vertaler: Maria Postema
Leeftijd: 15+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Er is één spiegel in mijn huis. Hij hangt boven, achter een schuifpaneel op de overloop. Van onze factie mag ik om de drie maanden op de tweede dag van de maand voor die spiegel gaan zitten, de dag waarop mijn moeder mijn haar knipt.
Ik zit op een kruk en mijn moeder staat achter me met een schaar om mijn haar bij te knippen. De plukken vallen in een matblonde cirkel op de grond.
Als ze klaar is strijkt ze mijn haar uit mijn gezicht en draait het in een knotje. Ik zie hoe kalm ze eruitziet en hoe geconcentreerd ze te werk gaat. Ze beheerst de kunst om ergens helemaal in op te gaan heel goed. Dat kan ik van mezelf niet zeggen.
Ik werp een stiekeme blik op mijn spiegelbeeld als ze even niet oplet – niet uit ijdelheid, maar omdat ik nieuwsgierig ben. Je uiterlijk kan in drie maanden behoorlijk veranderen. (blz. 3)

Tris woont in een wereld die is verdeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Iedereen woont in een factie en als je 16 jaar bent moet je een persoonlijkheidstest doen. Op basis hiervan kies je bij welke factie jij wilt horen. Als dat een andere factie is dan waarin je bent opgegroeid betekent dit dat je je ouders niet meer kan zien en moet verhuizen. Een beslissing met veel gevolgen dus.

‘Persoonlijkheidstest vandaag,’ zeg ik. Caleb is nog geen jaar ouder dan ik, dus we zitten in hetzelfde schooljaar.
Hij knikt terwijl we naar binnen lopen. Mijn spieren zijn meteen gespannen als we de deur door zijn. Er hangt een hongerige sfeer, alsof elke zestienjarige nog zoveel mogelijk van zijn laatste dag probeert te verslinden. De kans is groot dat we na de kiesceremonie niet meer door deze gangen zullen lopen – als we eenmaal gekozen hebben, moeten onze nieuwe facties ervoor zorgen dat we onze opleiding voltooien.
We hebben halve uren vandaag, zodat we alle lessen gehad hebben voor de persoonlijkheidstest, die na de middagpauze zal worden afgenomen. Mijn hartslag is nu al verhoogd.
‘Maak je je helemaal geen zorgen over je uitkomst?’ vraag ik aan Caleb.
We blijven staan bij de splitsing in de gang waar hij de ene kant op zal gaan, naar hogere wiskunde, en ik de andere, naar factiegeschiedenis.
Hij trekt een wenkbrauw naar me op. ‘Jij?’
Ik zou kunnen zeggen dat ik me al weken zorgen maak over de uitkomst van mijn persoonlijkheidstest – Zelfverloochening, Oprechtheid, Eruditie, Vriendschap of Onverschrokkenheid?
In plaats daarvan glimlach ik alleen en zeg: ‘Niet echt.’
Hij glimlacht terug. ‘Nou… Fijne dag dan maar.’ (blz. 6)

De uitslag van de persoonlijkheidstest van Tris is niet duidelijk. Normaal gesproken komt er 1 factie naar boven waar iemand het beste bijhoort, maar bij Tris zijn de punten verdeeld over meerdere facties. De vrouw die haar test heeft afgenomen vertelt dat ze dit geheim moet houden voor iedereen. Mensen kunnen haar gaan zien als een gevaar, omdat ze anders is dan anderen…

Een paar dagen later is er een ceremonie waarbij iedereen aanwezig is. Hier maken alle zestienjarigen bekend voor welke factie ze hebben gekozen. Tris kiest voor Onverschrokken. Aan het einde van de ceremonie gaat ze mee met de Onverschrokkenen. Alle nieuwe kandidaten moeten bij de ingang van de wijk waar de Onverschrokkenen wonen een test doen. Tris haalt deze test, maar blijft zich afvragen of ze de juiste keuze heeft gemaakt.

Misschien is mijn probleem niet zozeer dat ik niet naar huis kan. Ik zal mijn moeder, vader en Caleb missen en het haardvuur ‘s avonds en het getik van mijn moeders breinaalden, maar dat is niet de enige reden voor dat holle gevoel in mijn maag.
Mijn probleem is misschien wel dat zelfs als ik naar huis zou gaan, ik er niet zou thuishoren, tussen de mensen die een helpende hand uitsteken zonder erover na te denken en voor anderen zorgen zonder dat het hen moeite kost.
Ik denk er met opeengeklemde tanden over na. Ik duw het kussen rond mijn oren om het gehuil niet meer te hoeven horen en val in slaap met een ronde vochtplek tegen mijn wang gedrukt. (blz. 60)

De jongeren die gekozen hebben voor Onverschrokken worden in twee groepen gedeeld: de jongeren die hier zijn opgegroeid en de jongeren die van een andere factie vandaan komen. Ze moeten hard trainen en veel proeven doen om te bewijzen dat ze het waard zijn om Onverschrokken te worden.

Ik begin te beseffen dat een leven als Onverschrokkene deels betekent dat je bereid moet zijn om het jezelf moeilijk te maken, zodat je je uiteindelijk overal kunt redden. Het is eigenlijk helemaal niet bijzonder dapper om zonder zaklantaarn door donkere straten te dwalen, maar het is de bedoeling dat we geen hulp nodig hebben, zelfs niet van een lamp. Het is de bedoeling dat we alles zelf kunnen.
Dat bevalt me wel. Want misschien komt er ooit een dag waarop ik geen zaklamp heb, geen wapen, geen helpende hand. En daar wil ik op voorbereid zijn. (blz. 108)

Tris blijkt goed te zijn in het doen van de proeven. Sommige mensen zijn daarom jaloers op haar en proberen haar tegen te werken. Zal het Tris lukken om een echte Onverschrokkene te worden? Zal ze haar familie nog terug zien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed 
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Ik heb de film gezien en wilde daarna het boek lezen. Daar wordt meestal veel meer in verteld en ik was nieuwsgierig naar het hele verhaal. 
Welke steekwoorden passen bij het boek?
spannend, avontuurlijk, leuk, zielig, romantisch
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht (als e-boek)
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
zie hierboven voor leuke stukjes
Wat vind je niet leuk aan het boek?
geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Tris, ik zou de woonwijk van de Onverschrokkenen wel willen zien, onder andere de kloof waar water doorheen stroomt
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is het eerste deel van een trilogie. Er volgen dus nog twee boeken. Het boek is verfilmd
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
facties, onverschrokken, erudiet
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen. Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen 
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die een spannend verhaal wil lezen

Geef een antwoord