Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In Castricum wordt hard gewerkt aan een nieuw archeologiecentrum, het Huis van Hilde. Het Huis van Hilde gaat in 2015 open. Dan kun je de geschiedenis zien van Noord-Holland vanaf de Neanderthalers t/m de Tweede Wereldoorlog. In de tentoonstelling kun je dan archeologische vondsten zien, zoals historische kano’s en middeleeuwse sarcofagen (stenen doodskisten). Eén van de dingen die je in het Huis van Hilde kunt gaan zien is het Jongetje van Uitgeest. Van dit jongetje is in de jaren 80 (van de vorige eeuw) het skelet gevonden. Uit onderzoek blijkt dat hij ongeveer 9 jaar was. Hij leefde van 250 voor Christus (dus voor het jaar 0) tot 12 voor Christus. Zijn schedel is gebruikt om zijn gezicht na te maken zodat je kan zien hoe dit jongetje eruit zou hebben gezien.

Hans Kuyper gaat een boek schrijven waarin het Jongetje van Uitgeest de hoofdrol speelt. Saskia Halfmouw gaat de illustraties maken. De titel van het boek is “De vloek van het zwarte water”. In het verhaal heeft hij Aak en hij is op een schip gevonden. Hij was zonder zijn ouders en komt terecht bij pleegouders. Hij is heel erg benieuwd wat er met hem is gebeurd. Wat is er met hem gebeurd en waar komt hij vandaan? Aak kan dit niet alleen uitzoeken. Hij heeft een echte speurneus nodig. En dat kun jij worden! Het Huis van Hilde is op zoek naar kind (7 t/m 11 jaar) die Aak kan helpen. Daarom staat er op de website van het Huis van Hilde een prijsvraag. Hiermee kun je een hoofdrol winnen in “De vloek van het zwarte water” en Aak helpen om er achter te komen wat er met hem is gebeurd.

Over het boek

Stel je voor dat je straks rondloopt in het Huis van Hilde. Je bent er met de klas naartoe gegaan, maar de anderen zijn al meteen naar de grote zaal gerend om te kijken naar de ridder in zijn prachtige gewaad, naar de viking en naar Hilde zelf. En je weet niet waarom, maar jij bent blijven hangen bij dat zaaltje meteen na de winkel, het ‘edulab’ waar die jongen met dat geitje staat.

Stel je voor dat je daar helemaal alleen bent, oog in oog met een jongen van langgeleden, en dat de hele wereld dan opeens stil wordt, griezelig stil, dat de treinen niet meer rijden en dat de meeuwen roerloos blijven hangen in de lucht. En dat die jongen, die toch al meer dan twintig eeuwen dood is, tegen jou begint te praten.

Stel je voor dat hij vertelt over zijn leven op een smalle reep zand tussen het moeras en de zee, een eiland met maar één huis en weinig mensen en de goden in de hemel en in het water, over de koeien en geiten en de angst voor het altijd wandelende zand. En dat je hoort hoe hij daar weg is gekomen – en hoe hij is doodgegaan.

Hoe kun je meedoen?

Je kunt t/m 31 oktober meedoen aan de prijsvraag. De prijsvraag vind je hier. Je moet drie vragen beantwoorden en dan maak je kans op de hoofdrol. Maar je maakt ook kans op andere leuke prijzen.
Doe jij mee?

het Huis van Hilde heeft mij gevraagd of ik reclame wilde maken voor deze wedstrijd. Dat wilde ik graag doen, want ik ben zelf erg geïnteresseerd in de geschiedenis, vooral van het begin van onze jaartelling (dus rond het jaar 0).