Marcel van Driel – Superhelden.nl 3 (1e recensie)

boekomslag Marcel van Driel - Superhelden3.nl

Mr. Oz stuurt Iris en Alex voor een levensgevaarlijke missie naar Colorado, waar ze een geheime satelliet moeten kapen. Volgens Alex wil hun mysterieuze leider hiermee een Derde Wereldoorlog voorkomen, maar haar broer Justin beweert dat Mr. Oz de wereld juist wil vernietigen. Wie moet Iris geloven: haar broer of de jongen op wie ze al tijden verliefd is? Wie van de twee moet ze stoppen om de wereld te redden? En wat gebeurt er met haar beste vriendin YunYun als ze Mr. Oz dwarsboomt?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Sinds de dood van zijn vader zat Justin bijna alleen nog maar achter de computer. En als hij niet aan het programmeren was, dan had hij ruzie. Met zijn moeder, met Iris, met mevrouw Kroon die hem maar een nietsnut vond. Op zijn laatste rapport hadden zijn cijfers een duikvlucht vertoond.
Hij was maandenlang bezig geweest om de software aan te passen. Hij had de code gekocht op eBay (met een gekraakte creditcard) en diverse testen gedaan op zijn pc. De vraag was daarna niet of hij een echte bank kon hacken, maar wat hij ging doen als hij eenmaal binnen was.
Heel veel geld overmaken naar een verborgen rekening? Dat was verleidelijk, maar was hij niet juist degene die altijd riep dat veel geld corrupt maakte? Naar een goed doel dan? Het Dierenbevrijdingsfront? Maar die waren zelfs hem te radicaal.
Eerst maar eens proberen om binnen te komen.
Dat kostte hem een dag. (blz. 13)

Justin heeft Iris teruggestuurd naar Pala. Iris is daarom ontzettend boos op hem. Ondertussen probeert Justin meer te weten te komen over de plannen van Mr. Oz. Daarom luistert hij communicatiesatellieten af, en via een satelliet en een aanpassing die hij heeft gedaan in de chip van Iris kan hij met haar praten zonder dat iemand anders het hoort. Op Pala gaat het leven grotendeels zijn gangetje. De dokter is verdwenen en van Mr. Oz hebben de kinderen ook niet veel gehoord de laatste tijd. Iris en Fiber gaan samen op zoek naar Mr. Oz.

Iris volgde haar. ‘Wat is dit?’ hoorde ze Fiber roepen. De Poolse was stil blijven staan in de deuropening die naar de bibliotheek leidde. Iris wrong zich langs haar, zodat ze mee kon kijken.
Het leek binnen wel alsof het oorlog was geweest. Het aquarium was er niet meer. De grond lag bezaaid met glas, maar gek genoeg waren de tegels droog. Al het water was weggelopen via de diverse afvoerputten die her en der verspreid in de vloer zaten. Dat betekende dat de ravage niet recent was ontstaan, dacht Iris, anders was het hier drijfnat geweest.
Waar was Mr. Oz? vroeg Iris zich af. (blz. 64)

Alex vertelt aan iedereen dat Mr. Oz de wereld wil redden. Hij wil controle over de communicatie- en spionagesatellieten zodat andere mensen deze informatie niet kunnen misbruiken. Alle superhelden krijgen opdrachten om Mr. Oz te helpen. Fiber en Iris hebben het gevoel dat Mr. Oz iets anders wil. Daarom gaan ze op onderzoek uit. Iris heeft veel last van hoofdpijn en slaapt slecht. Daarom heeft ze slaappillen, maar daarmee begint ze dingen te vergeten, net als gewone mensen doen.

‘Ik ga voor eens en altijd uitzoeken wat Mr. Oz wil. Want ik geloof er niets van dat hij de wereld een gemeenschappelijke vijand wil geven, zoals Alex denkt. Er zit iets anders achter. De geheimen van Mr. Oz zijn als die Russische poppetjes die in elkaar passen: ieder geheim verbergt weer een nieuw geheim.’
‘Valesca’s,’ zei Iris automatisch.
Fiber keek haar bevreemd aan. ‘Nee, baboesjka’s,’ corrigeerde ze Iris, ‘of matroesjka’s.’
‘Whatever.’ Iris stond op en liep naar de uitgang. Ze wilde niet laten merken dat ze geschrokken was door haar fout. Was dit wat normale mensen deden, van alles door elkaar halen? (blz. 107)

Wat is Mr. Oz echt van plan met de wereld? Komen de Superhelden ooit weer vrij? Zal het weer goed komen tussen Iris en Justin?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt van het begin van het boek. Klik op het plaatje hieronder om dit voorleesfragment te beluisteren op YouTube. Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?  
★★★★★ – geweldig
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen. Ik mocht Marcel van Driel interviewen over de drie Superhelden.nl-boeken en wilde dit boek van te voren wel gelezen hebben
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Avontuurlijk, eng, geheimzinnig, leuk, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ik vind het leuk dat het verhaal helemaal niet zo verder gaat als je zou denken na het lezen van het eerste en tweede deel van Superhelden.nl. Er zitten heel veel verrassingen in en het is ontzettend spannend. Zo spannend dat ik tot kwart voor 1 ‘s nachts heb gelezen, omdat ik wilde weten hoe het afliep…
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat ik het zo snel uithad
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de Jabberwocky wel willen zien, maar wel van een hele grote afstand. Gewoon omdat ik benieuwd ben hoe de Jabberwocky er in het echt uitziet. 
De Jabberwocky is een gedicht in Alice in Wonderland van Lewis Caroll.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Jammer dat er geen vervolg op dit boek komt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
paradigmaverschuiving, foezelen, qui-vive, palaveren, megalomane, vocoder, ansibel. Ik heb doorgelezen en begreep wel wat de woorden betekenden door de rest van het vehraal
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen.
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen vanaf 10 jaar die graag spannende boeken leest