Nanda Roep – Een fantastische verjaardag (1e recensie)

In dit feestelijke Plaza Patatta-boek wordt Lotte maar liefst 10 jaar. Dat wordt natuurlijk uitbundig gevierd in dit vrolijke gezin! Als de kinderen het bos in zijn gegaan voor de opdrachtjes van de speurtocht, loopt het echter allemaal anders dan gedacht…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Lotte springt van de trap en huppelt naar de keuken, waar haar vader is. Hij kneedt deeg, vouwt marsepein en strooit met gekleurde suiker alsof zijn leven ervan afhangt. Het is maar goed dat zijn leven er niet echt van afhangt, want de marsepein blijft een onduidelijke homp, en de suiker maakt het deeg superplakkerig. Hij krijgt het niet eens meer van zijn vingers!
‘Pap?’ zegt Lotte blij. ‘Ik wil een speurtocht.’
‘Dan krijgt mijn jarige schatte-jetje dus een speurtocht,’ reageert hij lief. Hij schudt met zijn handen, maar het deeg laat niet los.
‘En een disco,’ gaat Lotte verder.
‘O, dat, eh, maakt het alweer ietsje drukker.’
Met zijn ene deegvinger veegt hij langs de andere. Er vallen wat slierten in de kom en ook ernaast op het aanrecht, maar zijn handen blijven plakkerig. ‘Ik dacht toch dat het gemakkelijker zou zijn om taarten te maken…’ mompelt hij. Maar Lotte let niet op hem, daarvoor is ze te enthousiast over wat er staat te gebeuren: haar jarige verjaardag! (blz. 11)

Lotte is jarig en ze wordt 10 dit jaar. Haar verjaardagsfeestje moet geweldig worden. Ze krijgt een speurtocht, een lekkere taart en een kinderdisco. Luna, haar oudere zus, en papa zetten de route voor de speurtocht uit. Dat doen ze in het bos vlakbij hun huis. Het wordt een speurtocht waarbij ze opdrachten moeten zoeken en de raadsels oplossen. Papa en Luna zetten een stuk bos af met rode linten. Als ze klaar zijn willen ze weer terug naar huis. Maar ze zien iets raars. Het rode lint is weg… en papa en Luna moeten het lint weer opnieuw ophangen. Dat is wel vreemd. Hoe kan dat lint zomaar verdwijnen?

Onderweg struikelt Luna bijna omdat haar voet blijft haken achter een boomwortel, nee, het is een bolletje van hun rode lint! Het lijkt wel opgefrommeld en neergegooid. Hoe kan dat nou?
‘Heeft de wind dit gedaan?’ vraagt papa.
Luna loopt achter hem aan. Ze denkt: het was de wind niet. Het is windstil vandaag. Het is niet losgewaaid, het is afgescheurd. Door iemand. Of iets.
‘Rijdt daar nou een auto?’ vraagt ze. In de verte ziet ze een autootje, maar in het bos mag je toch niet rijden? Wat komt zo iemand doen, kan dat een ontvoerder zijn?
Papa Hans tuurt in de verte, maar de auto is al weg. ‘Nee, dat is niks,’ zegt hij. ‘Kom, laten we de linten maar opnieuw ophangen. En dan gauw naar huis, want ze wachten op ons.’ (blz. 20)

Het feestje van Lotte gaat beginnen! Al haar vriendjes en vriendinnetjes zijn er. Na het uitpakken van de cadeautjes gaan ze naar het bos. Luna komt wat later, want Adem, een van hun vrienden, is er nog niet. Luna zal met hem wat later naar het bos komen. Als de groep kinderen in het bos komt zien ze nergens rode linten. En dat terwijl Luna had gezegd dat ze rode linten in het bos zouden vinden om te weten waar ze naar de opdrachten moeten zoeken. Ze lopen voorzichtig verder en zien verderop een wit busje in het bos staan. Dat is vreemd, want er mogen helemaal geen auto’s in het bos komen. Alle kinderen vinden het eng en ze verstoppen zich. Zo kunnen ze van een afstandje kijken wat er gebeurt bij dat busje. Ze zien twee mannen en denken dat het misschien kinderontvoerders zijn. Ze gaan terug naar huis, maar ze zijn bang dat de mannen hen achterna komen. Ze rennen door het bos…

Ze ontwijken takken en natuurlijk de bomen, maar toch zwiepen laaghangende takken soms tegen hun hoofd. Een besje is uiteengespat op Lottes voorhoofd; het lijkt wel alsof ze bloedt. Maar Adem is langs een stekelstruik gerend; hij heeft echt een bloedige striem op zijn been.
‘Ik kan niet meer,’ zegt Luna dan.
‘Volgens mij zijn we ze kwijt,’ zegt Adem hijgend. Maar dan volgt er een enorme knal en Adem valt op de grond… (blz. 49)

Als ze allemaal weer bij het huis van Lotte en Luna zijn gekomen, zien ze dat iemand alle versieringen kapot heeft gemaakt. Ook de taart is helemaal vernield. Het lijkt helemaal geen feestelijke verjaardag zo. Hoe kan het feestje van Lotte toch nog leuk worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen. Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Grappig, geheimzinnig, spannend, verrassend, vrolijk
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van Nanda Roep om een recensie van het boek te schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, de plaatjes passen goed bij het verhaal. Je kunt zien hoe Lotte, Luna, papa, mama en hun vriendjes er uit zien
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Zie hierboven voor leuke stukjes uit het boek. Ik moest af en toe erg lachen, bijvoorbeeld om het stukje over funny walking (grappig lopen). Mijn vader vond het programma van Monty Python, waar dit uitkomt, ook erg leuk en liep wel eens zo gek als we in de stad waren. Mijn moeder, zusje en broertje schaamden zich dan een beetje voor hem:

Luna kan het goed, maar papa doet het als de beste. Hij maakt er funny walking van, zoals hij het noemt. Dat betekent ‘gek lopen’ en hij heeft het op televisie gezien. Zijn been gaat omhoog als dat van een struisvogel. Zijn ellebogen trekt hij op alsof hij in hoog water staat. Hij kijkt spichtig links en rechts en springt dan – hoepla – een flink stuk naar voren. Hij gaat verder op zijn andere been en schiet zo door het bos. Het ziet er grappig uit. (blz. 18)

Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat het maar een dun boek is
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de speurtocht wel met Lotte willen meedoen, maar ik zou het ook leuk vinden om de mama van Luna en Lotte te ontmoeten en haar mooie jurken te zien (en misschien wel aan te passen)
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is deel 10 van Plaza Patatta, en bij deze boekenserie hoort een website. Hier vind je recepten om dingen te maken die in de verhalen voor komen, knutseldingen (zodat je bijvoorbeeld de vriendschapsketting uit het verhaal zelf kunt maken) en andere leuke dingen
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Een paar
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
bijvoorbeeld: spichtig, pakkerd, negligé
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen. Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen. Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan alle kinderen die van grappige verhalen houden