Ontmoeting met James Frey

Donderdagavond 13 november mocht ik James Frey ontmoeten. Een tijdje terug kreeg ik van uitgeverij UnieboekSpectrum zijn boek Endgame: de opdracht opgestuurd om een recensie over te schrijven. En nu is James Frey een paar dagen in Nederland om zijn boek te promoten. Ik was uitgenodigd voor een rondvaart door de grachten van Amsterdam, samen met andere boekbloggers.

Om 19.45 uur stond ik samen met nog wat mensen te wachten op een donkere steiger. Er lag een rondvaartboot, maar die zag er wel erg donker uit. Even later bleek dat we aan de verkeerde kant van het water stonden. We werden opgehaald door Bas van uitgeverij UnieboekSpectrum. Aan de andere kant van het water lag een warme en verlichte rondvaartboot voor ons klaar. James Frey gaf iedereen een hand. We werden welkom geheten door Floris, onze gastheer (ook namens Patrick de schipper) en door uitgeverij UnieboekSpectrum. Even later vertrok de boot.

Wat is het leuk om Amsterdam zo in het donker vanaf het water te zien. De kerstdagen komen er aan en daarom zijn er al bruggen versierd met lampjes. We kunnen bij mensen naar binnen kijken en ik zie regelmatig hele grote boekenkasten staan. Leuk om te zien!

2014-11-13 20.12.56
James Frey kijkt of zijn foto van de houten boot gelukt is
2014-11-13 20.39.31
verlichte brug

Tijdens het varen gaat James van tafel naar tafel. Hij praat met iedereen en signeert onze boeken. Ik had het boek bij me dat ik heb gelezen, maar we kregen allemaal van de uitgeverij een boek om te laten signeren. Ik kon dus twee boeken laten signeren. Nu eens kijken wie van mij dit leuke en spannende boek cadeau krijgt.

2014-11-13 22.33.18

Er was ook tijd om James vragen te stellen over zijn boek:

James vertelde ons wat de beste manier is om handtekeningen te zetten zonder dat je pols pijn gaat doen. Hij legde uit dat je je pols zoveel mogelijk stil moet houden en vanuit je schouder moet schrijven.

De aanleiding voor het schrijven van Endgame is een boek dat hij las toen hij nog een kind was en waar een puzzel in verwerkt zat. Het leek hem leuk om zelf ook zo’n boek te schrijven. Met het schrijven van dit boek is hij zo’n drie jaar geleden begonnen. Het tweede deel komt volgend jaar uit. Van dit boek wordt ook een film gemaakt. Hij vertelt dat ze nog bezig zijn met de voorbereidingen, maar dat hij denkt dat de film volgend jaar in de bioscoop zal gaan draaien.

Ik vroeg hem wie hij uit zijn boek in het echt zou willen ontmoeten. Hij antwoordde onmiddellijk dat hij de buitenaardse wezens, Kepler 22b, zou willen ontmoeten. Hij vertelde dat het hem geweldig lijkt om een alien in het echt te ontmoeten.

We wilden natuurlijk graag weten of hij weet hoe het verhaal afloopt. Hij vertelde dat iedereen dood gaat, maar moest daarna lachen en zei dat hij natuurlijk het einde niet aan ons ging vertellen. We moeten gewoon wachten tot de boeken uitkomen.

Hoe de puzzel opgelost moet worden weet hij niet. Hij gaat ook niet proberen om de puzzel op te lossen, want hij is meer geïnteresseerd in het verhaal zelf.

Na 1,5 uur was de boot weer bij het beginpunt en was de meet & greet met James Frey weer voorbij.

20141113 foto met James Frey & Femke
v.l.n.r. James Frey, Mathilde, Femke

Mijn dank aan:
Bloggers Network voor het voordragen van mijn blog aan de uitgeverij;
uitgeverij UnieboekSpectrum omdat ik het boek mocht lezen en James Frey mocht ontmoeten;
collegabloggers Femke (van boekblog More Delight, Julia (van lifestyle blog The blushy blonde) en Isabelle (de zus van Julia) waarmee ik tijdens de rondvaart gezellig heb zitten kletsen

de foto’s op de boot heb ik zelf gemaakt (behalve de laatste foto, die heeft Julia van ons gemaakt)