Voorleesweek Vlaanderen 2014 (boeken voor 10+)

geplaatst in: overzicht | 0


voorleesweek 2014 VlaanderenVan 22 t/m 30 november is het in Vlaanderen Voorleesweek. Iedereen kan aan iedereen voorlezen. Deze voorleesweek wordt georganiseerd door de Stichting Lezen Vlaanderen. Zij vragen iedereen om voor te lezen aan iemand, omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert, omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij kinderen die nog niet kunnen lezen, maar bij iedereen.

 

Jef Aerts – Vissen smelten niet
Querido, 2013, 160 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
In de koudste nacht van het jaar sluipt Matti het huis uit, met in zijn tas de wondermooie kempvis Sirius. Het is de lievelingsvis van zijn zieke vader. Sirius moet meedoen aan een vissengevecht, maar Matti weet zeker dat hij dat niet zal overleven. In het grootste geheim volgt hij de weg over het bevroren meer naar de stad. Daar is Sirius veilig. Matti heeft twee uur de tijd. Langer kan hij de tropische vis niet warm houden. Maar tot zijn verbazing is hij niet alleen op het ijs.

David Almond – De jongen die met piranha’s zwom
Querido 2014, 192 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Annelies Jorna, 10+
Dit verhaal vertelt over Stan, die van een gewone jongen uitgroeit tot een levende legende en kermisheld. Hij loopt van huis weg en sluit zich aan bij een rondreizend circus. De kleurrijke figuren daar helpen hem om boven zichzelf uit te stijgen.

Paul Biegel – Het sleutelkruid
Holland 1964, 156 bladzijden, illustraties van Babs van Wely, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Koning Mansoleins hart slaat steeds vaker een tel over. Enkel het zeldzame sleutelkruid kan hem redden. Een wonderdokter gaat snel op zoek. In de tussentijd moet de koning elke dag een spannend verhaal voorgelezen krijgen. Gelukkig klopt daar al een eerste dier aan!

Miriam Bruijstens – Storm
Clavis 2014, 96 bladzijden, 10+
Storm en zijn vriendin Mara zijn onafscheidelijk. Ze wonen aan zee, zijn dol op surfen én op de chocolademelk van Mara’s mama. Plots krijgt Storm een vreemd gevoel in zijn buik als klasgenootje Will in de buurt is. Hij raakt er danig van in de war… De zomer wordt een ontdekkingstocht in de liefde.

Michael De Cock – Veldslag om een hart
Davidsfonds 2014, 120 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 12+
Het was passionele liefde die Helena in de armen van Alexandros van Troje dreef. Ze doet het relaas aan haar dochter: over twee vorsten die om haar ruzieden en een oorlog begonnen.

Jozua Douglas – De vreselijke tweeling
De Fontein 2014, 189 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Max en Lot houden van grappen uithalen en dat is niet naar de zin van hun ordelijke moeder. Ze maken het écht te bont door hun vader in een hond om te toveren. En ze hebben maar tien uur de tijd om een hersteldrankje toe te dienen! Het wordt een spannende race tegen de tijd.

Tommy Greenwald – Otto-Jan zegt nee tegen lezen
Abimo 2013, 234 bladzijden, illustraties van J.P. Coovert, vertaald door Karin Vanpoucke, 10+
Otto-Jan doet er alles aan om niet te moeten lezen. Al jaren heeft hij een afspraak met Tim, die zijn boeken leest in ruil voor ijsjes. Nu gaat het mis en Otto-Jan moet al zijn creativiteit gebruiken voor het nakende eindwerk. Vlot leesbaar boek met ondeugende tips voor fanatieke niet-lezers.

Hans en Monique Hagen – Ik zoek een woord
Querido 2013, 192 bladzijden, illustraties van Deborah van der Schaaf, 8+
Geheime berichten, boze brieven, lieve woorden, gevleugelde woorden, wartaal, kromtaal, klanktaal, en woorden die zich niet laten vangen. Hans en Monique Hagen verzamelden poëzie waarin met letters en woorden wordt gespeeld. De verrassende illustraties van Deborah van der Schaaf zijn gedichten op zichzelf. Met gedichten van Joke van Leeuwen, Willem Wilmink, Tjitske Jansen, Erik van Os, Ted van Lieshout, Drs. P, Johanna Kruit, Gummbah, Vasalis, Sjoerd Kuyper, Edward van de Vendel, K. Schippers, Ivo de Wijs, Jules Deelder, Bette Westera, Martinus Nijhoff, Toon Hermans, Bart Moeyaert, Koos Meinderts en 90 anderen.

Mariken Jongman – Alle dieren levend en vrij
Lemniscaat 2014, 236 bladzijden, 10+
Gijs is helemaal in de wolken wanneer hij door Dietie gevraagd wordt om bij ‘de Klub’ te komen. De hormonen gieren door zijn lijf, net als de zenuwen en angst wanneer ze ’s nachts dieren gaan bevrijden.

Sjoerd Kuyper – Hotel de grote L
Lemniscaat 2014, 228 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kos vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt – net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd – een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt,  dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen. Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden.

Mark Tijsmans – Uit de lucht geplukt, of Hoe Ricky de wereld redt
Manteau 2013, 440 bladzijden, 10+
Ricky Van De Ruigerots is elf, woont op de wereld Europia en zit in de laatste klas van de lagere school. Hij wil later uitvinder of wetenschapper worden, en droomt er stiekem van om als eerste mens naar Titania te kunnen vliegen, een wereld die als een groene bol aan de hemel van Europia staat. Maar de ministeriële besluiters – zo heten de mensen die het voor het zeggen hebben op Europia – vinden dat soort dromen niet zo fijn. Zij zijn ervan overtuigd dat Titania onbereikbaar is! Wanneer Ricky voor een spreekbeurt Eustachius, een wat gekke oude professor, interviewt en die nog dezelfde dag spoorloos verdwijnt, denkt de geheime politie dat Ricky achter die verdwijning zit. Zijn ouders worden gearresteerd en hij kan zelf slechts op het nippertje ontsnappen. Als Ricky de oude professor terugvindt, besluiten ze samen een poging te ondernemen om naar Titania te vliegen, om te bewijzen dat de ministeriële besluiters het mis hebben! Maar is dat wel zo verstandig? Wie of wat zullen ze daar aantreffen? En is de professor wel wie hij zegt dat hij is? En wat betekent die kleine stip aan de hemel, die steeds dichterbij lijkt te komen?

Aag Vernelen – Alle beroemde schrijvers drinken (behalve ik!)
De Eenhoorn 2014, 119 bladzijden, 12+
Het schrijven wil maar niet meer lukken voor Floors vader. Hij worstelt met liefdesverdriet en vindt de weg naar alcohol steeds gemakkelijker. Floor wil vermijden dat zijn problemen aan het licht komen en zorgt als een moedertje voor hem.

Detty Verreydt – Niet welkom
Clavis 2013, 151 bladzijden, 10+
In Vlaanderen breken woelige tijden aan. De familie van Rik maakt zich klaar om in te trekken bij Riks tante in Antwerpen. Maar ook daar komt de oorlog snel dichterbij. Papa is al naar het front, als ambulancier. Sterk oorlogsverhaal waarin niet de oorlog, maar de belevenissen van een familie centraal staan.

Derk Visser – Lente
Gottmer 2013, 160 bladzijden, 10+
De ouders van Lente gaan scheiden. Lente doet er alles aan om hen weer bij elkaar te krijgen. Dan wordt bij Lente een tumor in haar hoofd ontdekt.

Suzanne Wouda – Zwart water
Ploegsma 2013, 216 bladzijden, illustraties van Jan Braamhorst, 10+
Door een plots voedseltekort moet Matthias aan de slag als koksmaatje op een groot schip. Het noodlot slaat toe wanneer Imme, dienstmeisje van een familie aan boord, verdwijnt. Het eten aan boord bederft, Matthias wordt beschuldigd van diefstal en het blijft windstil…

 

 

Koop dit boek bij bol.com[link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Geef een reactie