Van 22 t/m 30 november is het in Vlaanderen voorleesweek. Iedereen kan aan iedereen voorlezen. Deze voorleesweek wordt georganiseerd door de Stichting Lezen Vlaanderen. Zij vragen iedereen om voor te lezen aan iemand, omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert, omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij kinderen die nog niet kunnen lezen, maar bij iedereen.

 

Lisa Boersen – De stemmenslurper
Gottmer 2014, 164 bladzijden, illustraties van Lars Deltrap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Vanuit Zuid-Amerika krijgt Mika’s familie een bijzonder rietje toegestuurd: een heuse ‘stemmenslurper’. Ondanks de bijgevoegde waarschuwingen van Tante To wordt het rietje tóch gebruikt,met allerlei gekke toestanden als gevolg: een blaffende zus bijvoorbeeld, of mama’s baas die plots met een meisjesstem spreekt.

Gerda Dendooven – De wondertuin
Querido 2014, 36 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 6-
Twaalf prinsessen willen niets liever dan de wereld zien. Helaas houdt hun overbezorgde vader de zussen veilig achter slot en grendel in het kasteel. Als ze de wondertuin ontdekken, dansen ze elke nacht stiekem tot hun schoentjes kapot zijn. Kan iemand hun geheim ontrafelen?

Diet Groothuis – Waar ik ben
De Eenhoorn 2012, 81 bladzijden, illustraties van Merel Eyckerman, 6+
Dit is een sfeervolle bundel met gedichten over alledaagse gebeurtenissen en herkenbare gevoelens. Al haalt Groothuis ook een verrassend thema als geld aan,en gaat ze zwaardere thema’s als religie en dood niet uit de weg.

Marieke van Hooff – De Frutsels
Abimo 2013, 160 bladzijden, illustraties van Marc-Aurèle Versini, 8+
Meneer Frutsel is altijd in de weer. Hij frutselt de gekste machines in elkaar, al loopt er af en toe iets grondig fout met zijn uitvindingen. Gelukkig is er mevrouw Frutsel, zijn eeuwige steun en toeverlaat, voor wie hij zelfs een twaalfstemmige aria wil componeren.

Torben Kuhlmann – Lindbergh, het grote avontuur van een vliegende muis
De Vier Windstreken 2014, 90 bladzijden, illustraties van Torben Kuhlmann, vertaald door Joukje Akveld, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een muis blijft alleen achter in een gevaarlijke stad vol hongerige katten. Hij wil naar het land waar al zijn vrienden en familie wonen. Omdat hij daarvoor moet kunnen vliegen, begint hij aan de bouw van een vliegtuig.

Joke van Leeuwen – Maar ik ben Frederik, zei Frederik
Querido 2013, 112 bladzijden, illustraties van Joke van Leeuwen, 8+
Frederik werkt al jarenlang op het Knipkantoor, waar hij nieuws uit de krant knipt en er stapeltjes van maakt. Op een dag stopt hij een uitgeknipt bericht stiekem in zijn broekzak. En dan gebeurt het. Frederik wordt kleiner en jonger. Hij wordt zo jong als een kind. Niemand herkent hem meer. `Maar ik ben Frederik, zegt Frederik tegen iedereen. De enige die luistert is het meisje Frommel. Kan zij Frederik helpen?

Ted van Lieshout – Herrie
Gottmer, 2014, 64 bladzijden, illustraties van Sylvia Weve, 6+
Schreeuwen kan Herrie als de beste. Dat is niet altijd naar de zin van haar moeder. Maar anders hoort niemand haar, en dat is al helemaal geen optie voor deze eigenwijze meid. Een bundel korte verhalen met telkens een grappige pointe, onder meer over de sint, weglopen van huis en op reis gaan naar de badkamer.

Koos Meinderts – Meneer Hoedjes vangt een vis
Lemniscaat 2013, 69 bladzijden, illustraties van Annette Fienieg, 6+
Meneer Hoedjes is gelukkig met zijn huis, vrouw en de baby in haar buik. Wanneer hij na een dagje vissen beslist om de vis die hij vingterug te gooien, mag hij van die vis een wens doen. Maar wordt hij daar wel gelukkiger van? Bijzondere bewerking van een Grimm-sprookje.

Bart Moeyaert – Jij en ik en alle andere kinderen
Querido 2013, 496 bladzijden, ilustraties van meerdere illustratoren, 6+
Dit boek verzamelt bekend en onbekend werk uit 30 jaar Bart Moeyaert. Altijd staan kinderen centraal: de sfeervolle verhalen en gedichten focussen op hun innerlijke gevoelswereld. Verschillende topillustratoren als Rotraut Susanne Berner, Wolf Erlbruch en Gerda Dendooven zorgden voor de prenten.

Elvis Peeters – Rennen
Lannoo 2013, 36 bladzijden, illustraties van Gerda Dendooven, 6+
Een paard vliegt in galop over de heide. In zijn kielzog neemt het steeds meer dieren met zich mee. De aarde trilt van de stampende hoeven en de slaande poten, terwijl ze met een daverende rotvaart achter hem aanhollen…

Janneke Schotveld – De zolderkinderen
Van Holkema & Warendorf 2014, 124 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Het Koekoeksnest wordt bevolkt door drie kleurrijke gezinnen. Iedereen komt bij iedereen over de vloer, maar de zolder is het exclusieve terrein van de kinderen. Wanneer tante Mimi, de huisbaas, overlijdt, komt neef Jimmy de speelzolder opeisen. Dat laten de kinderen niet zomaar gebeuren!

Marlies Slegers – Gezocht: normale ouders
Kluitman 2014, 384 bladzijden, illustraties van Katrien Holland, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Gijs de Bruin is heel gewoon. Maar dat kun je van de rest van zijn familie niet zeggen… Zijn moeder schrijft kookboeken en verzint daarvoor de raarste recepten. Zijn tweelingzusjes zijn alleen uit elkaar te houden als hun moeder een gekleurde stip op hun voorhoofd zet. En zijn vader is uitvinder. Van heel bijzondere uitvindingen. Zo raakt de familie De Bruin verzeild in allerlei bizarre situaties.

Julian Tuwim – Meneer Minuscuul en de walvis
Book Island 2014, 20 bladzijden, illustraties van Bohdam Butenko, vertaald door Jo Govaerts, 6+
Meneer Minuscuul is piepklein en steeds op zoek naar avontuur. Wat hij nog nooit zag, is een echte walvis. Maar na maanden op zee heeft hij er nog steeds geen gezien. En dan meert hij aan op een eiland… Vertaling op rijm van een Poolse klassieker, met lekker retro prenten. Ideaal voor jonge kinderen.

Edward van de Vendel – Het hondje dat Nino niet had
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Anton Van Hertbruggen, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Nino is de trotse baas van een ingebeeld hondje. Als hij naar het bos gaat, doet het hondje dat hij niet heeft een eekhoorn na. Als hij naar het meer gaat, duikt het hondje zomaar in het diepe. Maar soms doet het zo dom dat het opvalt. Het hondje kan ook heel goed luisteren. Op een dag krijgt Nino een echt hondje.

David Walliams – Broodje Rat
Clavis 2014, 224 bladzijden, illustraties van Tony Ross, vertaald door Roger VanBrabant, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het ziet er niet goed uit voor Zoe. Haar stiefmoeder Sheila is zo lui dat ze Zoe zelfs vraagt om in háár neus te pulken! Op school krijgt Zoe het hard te verduren van pestkop Tina Trotts. En het ergste van al is dat hamburgerman Burt achter haar lievelingsrat aan zit. Het is een heel bijzondere rat, hij kan breakdancen! Maar denk je dat Burt de rat daarvoor wil? Nee, hoor.

 

 

bol.com, [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

 

Geef een antwoord