voorleesweek 2014 VlaanderenVan 22 t/m 30 november is het in Vlaanderen voorleesweek. Iedereen kan aan iedereen voorlezen. Deze voorleesweek wordt georganiseerd door de Stichting Lezen Vlaanderen. Zij vragen iedereen om voor te lezen aan iemand, omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert, omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij kinderen die nog niet kunnen lezen, maar bij iedereen.

 

Nanna Adams – Poesje mauw
De Eenhoorn 2014, 70 bladzijden, illustraties van Tijn Snoodijk, 6-
Dit boek biedt tientallen alternatieve liedjesteksten voor het welbekende melodietje van “Poesje mauw, kom eens gauw”. Daarin treden dieren aan als een gordeldier, een ratelslang of een ‘hondje waf’.

Gilles Bachelet – Mevrouw Wit Konijn
Davidsfonds 2014, 32 bladzijden, illustraties van Gilles Bachelet, vertaald door Edward Van de Vendel, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Dit is een boek voor elke fan van Alice in Wonderland! Al duikt Alice slechts even op in het dagboek van Mevrouw Wit Konijn, de vrouw van het beroemde Meneer Wit Konijn. In haar dagboek klaagt ze over man en kinderen, maar de geestige prenten vertellen een iets andere versie.

Magali Bardos – Tot 100
Davidsfonds 2014, 100 bladzijden, onbekende vertaler, 6-
Ook dit telboek begint bij 1 – één bos. Via drie beren, een concert met 49 muzikanten en een muur met 88 bakstenen komen we bij 100 bomen en beren die weer thuis zijn.

Annemarie Berebrouckx – Jules is bang
Zwijsen 2014, 28 bladzijden, illustraties van Annemarie Berebrouckx, 6-
Mama en papa gaan een weekendje weg. Jules mag bij de buren gaan logeren. Enthousiast kruipt hij in zijn logeerbed, maar al gauw schrikt hij op van rare geluiden en angstaanjagende schaduwen. Gelukkig is buurvrouw Zuri erg vindingrijk. Samen verjagen ze de vermeende spoken.

Rotraut Susanne Berner – Kareltje gaat logeren en andere voorleesverhalen
Querido 2014, 62 bladzijden, illustraties van Rotraut Susanne Berner, vertaald door Elly Schippers, 6-
Kareltje is vaak koppig, grappig, eigenwijs of alles tegelijk. Hij stelt veel vragen, krijgt buikpijn van onrijp fruit en wil midden in de nacht op schoolreis. Kareltje beleeft, kortom, de avonturen van elke kleuter.

Jet Boeke – Dikkie Dik Bengelboekje
Gottmer 2014, 10 bladzijden, illustraties van Jet Boeke, 6-
Met een handig lintje maak je dit bengelboekje overal aan vast: je hebt het dus altijd dichtbij. Dit kleinood leert bengels de veilige wereld van Dikkie Dik en zijn vriendjes kennen.

Mies Bouhuys – Knuffelen met Pim & Pom
Querido 2014, 8 bladzijden, illustraties van Fiep Westendorp, 6-
Pim en Pom, een zwarte en een witte poes, zijn onafscheidelijk. Ze houden van samen spelen, malle poezenstreken uithalen en vooral van… elkaar knuffelen.

Alice Brière-Haquet – Bastiaan en zijn ballon
Book Island 2013, 32 bladzijden, illustraties van Olivier Philipponeneau, vertaald door Bette Westera, 6-
Bastiaans rode ballon is weggevlogen. In de donkere nacht gaat hij op zoek. Met de hulp van telkens meer dieren overwint Bastiaan de angst voor het donker.

Raymond Briggs – De Sneeuwman
Rubinstein 1978, 32 bladzijden, illustraties van Raymond Briggs, onbekende vertaler, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Kleine James maakt een sneeuwman, die ’s nachts tot leven komt. Met twee vliegen ze boven idyllische sneeuwlandschappen en vieren ze feest met de kerstmannen, maar pas nadat de sneeuwman het huis van James heeft verkend.

Dick Bruna – Nijntje en de wilde dieren
Mercis 2011, 6 bladzijden, illustraties van Dick Bruna, 6-
Dit zachte, woordloze knuffelboek neemt je mee naar alle uithoeken van de wereld: van de Afrikaanse savanne met olifanten en leeuwen tot aan de ijskappen waar Nijntje sleetje rijdt tussen de pinguïns.

Dick Bruna – Sportboek
Mercis 2013, 28 bladzijden, illustraties van Dick Bruna, 6-
Dit prentenboek stelt verschillende traditionele sporten voor. Op de ene pagina zie je telkens een of meerdere kinderen in actie, op de andere pagina een onmisbaar attribuut om de sport in kwestie te beoefenen.

Randall Casaer – De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal)
De Eenhoorn 2014, 44 bladzijden, illustraties van Randall Casaer, 6-
Jonge helden en jonge ridders, opgelet! Dit is een boek voor jullie. Zeker als jullie houden van een ridder die geen zin heeft om te slapen en die dus zwaard, knots en piratensabel vrolijk in het rond zwaait. En die bovendien geheime briefjes bewaart onder het berenvel.

Rebecca Cobb – Gekke tante Agaat
De Vries-Brouwers 2014, 32 bladzijden, illustraties van Rebecca Cobb, vertaald door Ineke Ris, 6-
Tante Agaat komt oppassen. Elke prent toont wat de kinderen en tante Agaat uitspoken: rollebollen in de modder, lekker lang boeken lezen, een gigantisch ijsje eten…

Lucy Cousins – Klop klop klop
Leopold 2013, 28 bladzijden, illustraties van Lucy Cousins, vertaald door Studio Bos, 6-
Kleine Specht leert tegen een boom aantikken. Oefenen geblazen! Werkelijk alles komt onder de gaatjes te zitten: het hek, de voordeur, alle spulletjes in huis… Overal laat Kleine Specht – letterlijk! – gaatjes achter.

Drew Daywalt – De krijtjes staken
De Fontein 2014, 40 bladzijden, illustraties van Oliver Jeffers, vertaald door Koos Meinderts, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Teun wil tekenen, maar zijn krijtjes zijn boos. Rood krijtje is overspannen, want hij moet te hard werken: brandweerauto’s, hartjes en aardbeien. Wit krijtje voelt zich dan weer overbodig. En zo gaat het maar door met de rest van de kleurtjes. Teun vindt een creatieve oplossing.

Xavier Deneux – Baby’s knisperboekje
Oogappel 2014, 8 bladzijden, illustraties van Xavier Deneux, 6-
Al vanaf de eerste levensmaanden beleven baby’s plezier aan het geritsel van knisperboekjes, zeker als die heldere en eenduidige tekeningen bevatten.

Xavier Deneux – Van vis en peer
Clavis 2014,14 bladzijden, illustraties van Xavier Deneux, 6-
Dit pareltje beeldt etenswaren spectaculair af. Vind je op de linkerpagina een peer, vis of peultje, dan staat rechts een doorgesneden perenhelft, een vissengraat of de doperwtjes die zich schuilhouden in de peul.

Kristien Dieltiens – De wereld in mijn handen
De Eenhoorn 2013, 103 bladzijden, illustraties van Milja Praagman, 6-
Dit boek verzamelt versjes, rijmpjes en liedjes waarbij allerlei kriebel-, klap-, of andere handgebaren horen. Ze zijn thematisch gebundeld en rijkelijk voorzien van mooie illustraties. Op de dvd zie je voorlezers in actie: zij zeggen de versjes op en voeren de handgebaren uit.

Oliver Dunrea – Gonnie en vriendjes in ganzenpas
Gottmer 2014, 22 bladzijden, illustraties van Oliver Dunrea, onbekende vertaler, 6-
Gonnie is een schattig gansje. Op de boerderij waar hij woont verveelt hij zich nooit. In dit dubbeldikke flapjesboek maken kleine lezers kennis met Gonnies vriendjes en de spelletjes die ze spelen, met Gonnies boerderij en de dieren die er wonen…

Guido van Genechten – Met z’n tweetjes een streepje voor
Clavis 2014, 18 bladzijden, illustraties van Guido van Genechten, 6-
De dierenduo’s in dit kartonboek hebben telkens overduidelijk iets gemeenschappelijks: de flamingo en de giraf hebben met z’n tweetjes bijvoorbeeld een superlange nek, de inktvis en de spin een heleboel poten.

Guido van Genechten – Misschien
Clavis 2014, 46 bladzijden, illustraties van Guido van Genechten, 6-
Wat is alles? Hoe begint iets? Misschien met… driehoeken, cirkels en vierkanten in rood, blauw en geel. Guido van Genechten bouwt met deze vormen en kleuren dieren en planten, mensen en voertuigen. Tot ze weer uit elkaar vallen… Op naar een nieuw begin.

Patrick George – Tegenstellingen
Clavis 2014, 48 bladzijden, illustraties van Patrick George, 6-
Wie stapt er als eerste in de bus? En wie als laatste? Wie is groot en wie is klein? Dit boek over tegenstellingen verrast door de originele aanpak. De doorkijkbladeren maken dit tot een extra avontuur, want lezers kunnen zelf aan de slag om te ontdekken wat bijvoorbeeld‘ vol’ betekent, en wat ‘leeg’.

Siska Goeminne – Kat met hoofdletter K
Lannoo 2014, 48 bladzijden, illustraties van Sebastiaan Van Doninck, 6-
Het sprookje van de Gelaarsde Kat krijgt in dit boek op extra groot formaat een nieuw kleedje. Als de vader sterft, erft de derde zoon slechts… een kat. Let wel: een kat met een plan, dat wordt al snel duidelijk.

Keith Graves – Kloek kuiken
De Fontein 2013, 36 bladzijden, illustraties van Keith Graves, vertaald door Maartje Beukers, 6-
Uit een ei komt een reusachtig groot kuiken. De kippen zijn in paniek! Is dit een olifant? Een trui? Een koe? Of toch een paraplu? De verbeelding van de kippen is grenzeloos.

Hans en Monique Hagen – Lichtjes in je ogen
Querido 2014, 108 bladzijden, illustraties van Marit Törnqvist, 6-
Deze bundel met meer dan 50 korte en grappige gedichten verrast telkens weer. Met een gedicht over je tanden willen poetsen met een lolly, over oma die prikkende zoenen geeft en over verlangen naar de cadeautjes op je verjaardag.

Chris Haughton – Ssst! We hebben een plan
Gottmer 2014, 44 bladzijden, illustraties van Chris Haughton, vertaald door J.H. Gever, 6-
Van dit verhaal wordt iedereen vrolijk! Vier kabouterwezentjes willen een vogel vangen. Alleen… de kleinste kabouter werkt niet bepaald mee. Met enkele woorden, die telkens herhaald worden, en prenten met grote kleurvlakken, groeit hier een geweldig verhaal.

Youp van ’t Hek – Verkeerde sokken
Leopold 2014, 32 bladzijden, illustraties van Marije Tolman, 6-
Verkeerde sokken zijn leuker, vindt Sam. Hij houdt niet van saaie sokken, telkens twee dezelfde. Verkeerde sokken worden een hit op het schoolplein, bij de slager en bij de voetballers. Zelfs de koning doet mee!

André Hellé – De dieren toen
De Harmonie 2013, 48 bladzijden, illustraties van André Hellé, vertaald door Barbara van Kooten, 6-
Dit bijzondere boek is al een eeuw oud en is nu opnieuw uitgegeven. We leren twintig dieren beter kennen, door beschrijvingen van hun gedrag en hun uiterlijk, dit alles door kinderogen.

Eric Hill – Dribbel leert woordjes
Van Holkema & Warendorf 2014, 14 bladzijden, illustraties van Eric Hill, vertaald door Gon Hokke & Corry Lagerwaard, 6-
Dribbel, het welbekende lieve hondje, helpt peuters om hun woordenschat te verrijken. De dubbele pagina’s in dit kartonboek groeperen voorwerpen rond één thema: eten, de boerderij, het strand…

Marjet Huiberts – We hebben er een geitje bij!
Gottmer 2014, 32 bladzijden, Illustraties van Iris Deppe, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
“We hebben er een geitje bij”, juicht elk dier dat Mik op de kinderboerderij ontmoet. Langzaamaan vormt zich een lange, blije dierenstoet die halt houdt bij de stal van het mooie geitenjong.

Marjet Huiberts – Aadje Piraatje moet in bad (Aadje Piraatje 2)
Gottmer 2014, 10 bladzijden, illustraties van Sieb Posthuma, 6-
Aadje Piraatje woont met Vader Piraat en enkele scheepsmaatjes op een boot. Hij poetst het dek, bouwt zandkastelen en speelt met de meeuwen. Na afloop moet de kleine piraat in bad! Goed soppen en boenen, dan is hij weer om te zoenen.

Ayano Imai – De wonderlijke hoed van Beer
De vier windstreken 2014, 28 bladzijden, illustraties van Ayano Imai, vertaald door Joukje Akveld, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Als een specht intrekt bij beer, moet die daar aan wennen. Want beer is graag alleen. Specht brengt andere vogels mee. Tot ze wegvliegen en beer zich afvraagt of samen toch fijner is dan alleen.

Emile Jadoul – Op mijn hoofd
De Eenhoorn 2013, 36 bladzijden, vertaald door Siska Goeminne, 6-
Plots zit op het hoofd van Bas een gele kanariepiet. De vriendjes van Bas schijnen de vogel niet op te merken.

Ashild Kanstad Johnsen – Kobe maakt een museum
De Vier Windstreken 2014, 36 bladzijden, illustraties van Ashild Kanstad Johnsen, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Kobe verzamelt alles, echt alles. Alleen: wat moet hij met al die spullen? Oma stelt voor om een museum te beginnen. Dat is een fantastisch project, tot Kobe geen tijd meer heeft om te verzamelen. Gelukkig weet oma opnieuw raad.

Jan De Kinder – Ik ben de sterkste!
De Eenhoorn 2014, 32 bladzijden, illustraties van Jan De Kinder, 6-
Big is er zeker van: hij is de sterkste, zelfs sterker dan de olifant! Die zal hij eens even optillen. De grote grijze vriend speelt het spel graag mee. Kleuters zullen zien wat Big niet opmerkt: gegniffel verzekerd.

Jon Klassen – Deze hoed is niet van mij
Gottmer 2013, 32 bladzijden, illustraties van Jon Klassen, vertaald door J.H. Gever, 6-
Kleine vis heeft een hoed gestolen. Hij verontschuldigt zich tegenover de lezers, terwijl hij zich verstopt op een plek waar niemand hem kan vinden. Niemand? De lezer ziet meer dan kleine vis…

Rindert Kromhout – Kleine Ezel gaat in bad
Leopold 2014, 20 bladzijden, illustraties van Annemarie van Haeringen, 6-
Kleine Ezel is nog zo fijn aan het spelen, wanneer zijn moeder hem komt vertellen dat het tijd is voor bad en bed. Ondanks Kleine Ezels afleidingsmanoeuvres, blijft ze hem de baas.

Mattias de Leeuw – Sint op komst!
Lannoo 2014, 32 bladzijden, illustraties van Mattias de Leeuw, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
De wind blaast de kleren van Sinterklaas weg. Zwarte Piet gaat op zoek. Zoek jij mee? De zoektocht brengt Zwarte Piet naar het zwembad, de dierentuin en de stad.

Zdenek Miller – Het molletje en de adelaar
Gottmer 2014, 80 bladzijden, illustraties van Hana Doskocilova, vertaald door J.H. Gever, 6-
Het bekende tekenfilmfiguurtje Molletje redt een kuiken en zorgt er heel goed voor. Terwijl het kuiken opgroeit tot een mooie adelaar, beleven de twee geweldige avonturen.

Brigitte Minne – Rosalie verkleedt zich
De Eenhoorn, 2014, 14 bladzijden, illustraties van An Candaele, 6-
Net zoals vele peuters en kleuters houdt de vrolijke eend Rosalie ervan om zich te verkleden. Aan de lezer om te raden als wie Rosalie zich verkleedt: als een prinses, danseres, gevaarlijke ridder, superheld of gewoon… als zichzelf! Til de flapjes op en kijk of je goed geraden hebt.

Jan Ormerod – Broertje ruilen
Leopold 2013, 32 bladzijden, illustraties van Andrew Joyner, vertaald door Studio Bos, 6-
Hij stinkt, hij kwijlt, hij is stom. En mama blijft maar roepen hoe schattig hij is! Kaatje Krokodil moet niets hebben van haar broertje. Ze wil hem graag ruilen. Maar noch de babypanda, noch de baby-olifant vallen in de smaak.

Beatrice Potter – De liefste ben jij (Pieter Konijn)
Ploegsma 2014, 10 bladzijden, illustraties van Beatrice Potter, onbekende vertaler, 6-
‘De liefste’ uit dit boek is het konijntje uit de klassieke verhalen van Beatrice Potter. Pieter Konijn wandelt in de tuin, ontmoet een vriendje, spot een vogel en laat zich in de warme armen van zijn moeder sluiten. In het spiegeltje achteraan ontdek je wie nu eigenlijk het allerliefste konijntje is.

Margot Ramst – Voor en na Anne
Clavis 2014, 198 bladzijden, illustraties van Matthias Aregui, 6-
Een appel aan de boom verrimpelt en verrot, een breiwerk wordt een warme wintermuts. Dit dikke, woordeloze kijkboek toont hoe voorwerpen, dieren en planten, landschappen en seizoenen veranderen.

Jean Reidy – Wij samen op stap
Querido 2014, 32 bladzijden, illustraties van Leo Timmers, vertaald door Bart Moeyaert, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Weet je nog? Wij twee op pad? We maakten een tochtje door de stad.

Daan Remmerts de Vries – Soms laat ik je even achter
Querido 2014, 24 bladzijden, illustraties van Daan Remmerts de Vries, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Een meisje laat haar knuffelbeer achter. Met op zet, zodat beer op avontuur kan, al is hij natuurlijk ook een beetje bang. Uiteraard laat het meisje de beer niet te lang alleen.

Michelle Robinson – Hoe je een wollige mammoet moet wassen in tien lessen
Querido 2014, 28 bladzijden, illustraties van Kate Hindley, vertaald door Imme Dros, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Heb jij ook een wollige mammoet in huis die best graag in bad gaat, maar niet dol is op haren wassen? Met weinig woorden en hilarische prenten brengt dit boek elke kleuter in vervoering. Niet alleen omdat de mammoet wegloopt voor zeep in de ogen, ook omdat dit verhaal gewoon gezellig absurd is.

Eef Rombaut – Schaap zoekt schoen
Lannoo, 2013, 28 bladzijden, illustraties van Emma Thyssen, 6-
Maak kennis met schaap, dier vol energie dat zonder schoenen de wereld verkent. Tot de andere dieren vragen stellen over die blote poten. Schaaps eigengereide ‘Schoenen? Niet nodig!’ verandert langzaamaan.

Jo Ryan – Mijn dierenboek
Oogappel 2014, 26 bladzijden, illustraties van Jo Ryan, vertaald door Katleen Olaerts, 6-
Dit dikke kijkboek brengt de rijke dierenwereld in beeld. De koeien, rupsen en schapen worden origineel geportretteerd: de basis van hun portret is namelijk een kleurige vingerafdruk met een reliëfje.

Komako Sakai – Als iedereen slaapt
De Eenhoorn 2013, 32 bladzijden, illustraties van Komako Sakai, vertaald door Siska Goeminne, 6-
Hanna, een ondernemende peuter, wordt ’s nachts wakker en verkent het huis. Nu iedereen slaapt, kan ze stiekem dingen doen die eigenlijk niet mogen.

Karina Schaapman – Kom je spelen? (Het muizenhuis)
Rubinstein 2013, 12 bladzijden, met foto’s van Eddo Hartmann & Ton Bouwer, 6-
Sam en Julia wonen samen met een heleboel andere muizen in een levensecht muizenhuis. Over hun avonturen verschenen al heel wat boeken. In dit kartonboekje staan verzen over alle spelletjes die ze spelen: over knikkeren, verven, schommelen of de verscheurende keuze tussen opruimen of toch maar liever… een boek lezen!

Tom Schamp – Otto groot, Otto klein
Lannoo 2014, 20 bladzijden, illustraties van Tom Schamp, 6-
De wereld zit vol tegenstellingen. Vanop de achterbank van papa’s auto ziet Otto ze allemaal. Jij ook? In de drukbevolkte landschappen waar Otto doorheen rijdt, krioelt het van de wegwijzers. Ze wijzen naar dingen die bijvoorbeeld zoet of zout, druk of rustig zijn.

Liesbet Slegers – Ik en mijn dagje
Clavis 2013, 60 bladzijden, illustraties van Liesbet Slegers, 6-
Dit boek heeft vier hoofdstukken: eten, spelen, wassen, slapen. Het dagdagelijkse peuterleven en de bijbehorende rituelen en attributen worden treffend verbeeld.

Gioia Smit – Het grote Fiep kijkboek
Querido 2014, 52 bladzijden, illustraties van Fiep Westendorp, 6-
Dit kijk- en aanwijsboek bevat tekeningen uit verschillende boeken van illustrator Fiep Westendorp. Het is ingedeeld volgens thema’s die nauw aansluiten bij de leefwereld van peuters en kleuters: de stad, de boerderij, het verkeer…

Mirte Stut – Die is klein
Gottmer 2014, 28 bladzijden, illustraties van Mirte Stut, 6-
Dit kleine, handzame beeldwoordenboek plaatst allerlei kleine dingen op een onalledaagse wijze bij elkaar. Zo vinden we tussen de babydieren – gegroepeerd onder ‘Die is klein en lief’ – het vanzelfsprekende lammetje, maar evengoed een kikkervisje of babypinguïn.

Leo Timmers – Franky
Querido 2014, 48 bladzijden, illustraties van Leo Timmers, 6-
Lees de recensie(s) over dit boek
Kleuter Sam is dol op robots en gelooft dat ze bij hem thuis langskomen. Zijn ouders hebben geen oren naar zijn verhalen. Dus bouwt Sam zijn eigen robot: Franky. Samen beleven ze veel pret.

Max Velthuijs – Kikker is jarig
Leopold 2014, illustraties van Max Velthuijs, 6-
Kikker is jarig en wil een feestje geven. Hij gaat langs bij al zijn vrienden en nodigt ze persoonlijk uit. Ze lijken allemaal zijn verjaardag vergeten te zijn. Al weet wie goed kijkt, dat dat niet zo is…

Edward van de Vendel – Kerst met kindje
De Eenhoorn 2014, 28 bladzijden, illustraties van Merel Eyckerman, 6-
Het is Kerstmis en iedereen is boos. Papa kreeg het verkeerde cadeau, kleine zus wil niet naar beneden komen. Mama wil rust en vrede.

Paul Verrept – Umm
Larrios 2014, 32 bladzijden, illustraties van Paul Verrept, met muziek van Bo Spaenc, 6-
Als Umm wordt geboren, schenkt een fee haar de stem van een nachtegaal. Zo begint het poëtische levensverhaal van de Arabische zangeres Umm Kulthum. Een magisch levensverhaal in tekst, in prenten én op muziek. Knappe liedjes met oosterse klanken voeren je in het Nederlands en het Frans mee op een verre reis.

Yonezu Yusuke – Wij houden van knuffelen
De Vier Windstreken, 2013, 28 bladzijden, illustraties van Yonezu Yusuke, vertaald door E.M. Ander, 6-
Alle dieren in dit boek houden van knuffelen. Al knuffelend vormen de rode vogels, blauwe muizen of oranje konijnen geometrische figuren.

 

 

bol.com, [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

Geef een antwoord