huis van hilde plaatje

Begin oktober schreef ik een stukje over een wedstrijd van het Huis van Hilde waarmee je de hoofdrol in een jeugdboek kon winnen. Het Huis van Hilde is een archeologisch centrum in Castricum dat volgend jaar open gaat. Hier kun je de geschiedenis van Noord-Holland bekijken, vanaf de Neanderthalers tot aan de Tweede Wereldoorlog. Met deze wedstrijd kon je de hoofdrol winnen in het nieuwste boek van Hans Kuyper. Dit boek gaat over het ‘Jongetje van Uitgeest’. Saskia Halfmouw zal de illustraties maken.

Het jongetje van Uitgeest is een van de figuren die volgend jaar in de tentoonstelling van het Huis van Hilde te zien zijn. Hij is een jongetje van 9 jaar en hij leefde ergens tussen 250 voor Christus en 12 voor Christus. Lang geleden dus! Zijn schedel is gevonden en er wordt nu een reconstructie van zijn gezicht gemaakt. Je kunt dus volgend jaar in het Huis van Hilde zien hoe dit jongetje er waarschijnlijk uit heeft gezien.

Afgelopen maandag werd de winnaar bekend gemaakt. Justin van Es uit Spijkenisse heeft de hoofdrol gewonnen in het boek De vloek van het zwarte water. Hij werd verrast door Hans Kuyper, die opeens bij hem in de klas stond. Ik mocht er bij zijn, maar op het laatste moment lukte mij dat helaas niet. Ben wel heel benieuwd hoe verrast Justin was dat hij de wedstrijd gewonnen had…

Huis van Hilde - Foto 1
Huis van Hilde - Prijswinnaar

In het boek zal Justin samen met Aak, het jongetje van Uitgeest, op avontuur gaan om uit te zoeken wat er met Aak is gebeurd. De naam van Justin zal in het verhaal gebruikt worden en er worden illustraties met zijn gezicht gemaakt. Pas als het boek in januari klaar is zal Justin kunnen lezen wat voor spannend avontuur hij gaat beleven. Hij en zijn klas krijgen dan een exemplaar van het boek. Ze mogen ook aanwezig zijn in het Huis van Hilde als de gezichtsreconstructie van Aak onthuld wordt.

Rolf Hendriks uit Hellevoetsluis, Lara Groen uit Uitgeest en Linde Schram uit Velserbroek hebben de tweede prijs gewonnen. Zij mogen alledrie met hun hele klas in februari naar het Huis van Hilde voor een speciaal bezoek.

Allemaal heel hartelijk gefeliciteerd!

Over het boek:

Stel je voor dat je straks rondloopt in het Huis van Hilde. Je bent er met de klas naartoe gegaan, maar de anderen zijn al meteen naar de grote zaal gerend om te kijken naar de ridder in zijn prachtige gewaad, naar de viking en naar Hilde zelf. En je weet niet waarom, maar jij bent blijven hangen bij dat zaaltje meteen na de winkel, het ‘edulab’ waar die jongen met dat geitje staat.
Stel je voor dat je daar helemaal alleen bent, oog in oog met een jongen van langgeleden, en dat de hele wereld dan opeens stil wordt, griezelig stil, dat de treinen niet meer rijden en dat de meeuwen roerloos blijven hangen in de lucht. En dat die jongen, die toch al meer dan twintig eeuwen dood is, tegen jou begint te praten.

Stel je voor dat hij vertelt over zijn leven op een smalle reep zand tussen het moeras en de zee, een eiland met maar één huis en weinig mensen en de goden in de hemel en in het water, over de koeien en geiten en de angst voor het altijd wandelende zand. En dat je hoort hoe hij daar weg is gekomen – en hoe hij is doodgegaan.

de foto’s horen bij het persbericht dat ik hierover heb ontvangen