De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een rijke man wiens vrouw ziek werd. En toen zij haar einde voelde naderen, riep ze haar enige dochtertje bij zich en zei tegen haar: ‘Lief kind, blijf vroom en goed, dan zal de goede God je altijd helpen. Ik zal vanuit de hemel op je neerkijken en bij je zijn.’ Toen sloot ze haar ogen en stierf. (blz. 79)

De rijke man hertrouwt met een andere vrouw. Deze vrouw heeft twee dochters en vindt de dochter van de rijke man maar een vervelend iets. Daarom geeft ze haar allemaal vervelende karweitjes te doen, terwijl haar eigen dochters als prinsesje behandeld worden. Wie zal Assepoester helpen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Zielig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Bij dit sprookje zitten veel plaatje. Ze laten stukjes uit het verhaal zien.
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Haar zusters en haar stiefmoeder herkenden haar niet en dachten dat ze een vreemde koningsdochter was, zo prachtig zag ze eruit in haar gouden gewaad. Aan Assepoester dachten ze helemaal niet, want ze meenden dat die thuis in het vuil zat, bezig de linzen uit de as te halen.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind dat Assepoester een heel onaardige vader heeft. Hij doet niets tegen het gepest.
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit. 
Het verhaal is anders dan ik me kan herinneren. Ik heb altijd gedacht dat er een koets in het verhaal voorkomt en een glazen muiltje. Het verloren schoentje is in dit verhaal van goud. Ik denk dat de koets en het glazen muiltje uit de Disney-film komen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord