De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een koning die een vrouw had met gouden haren en ze was zo mooi dat er niemand op aarde te vinden was die even mooi was als zij. Nu gebeurde het dat zij ziek in bed lag, en toen ze voelde dat ze spoedig zou sterven, riep ze de koning bij zich en sprak: ‘Als je na mijn dood opnieuw wilt trouwen, neem dan geen vrouw die niet even mooi is als ik en die niet net zulke gouden haren heeft; dat moet je mij beloven.’ Toen de koning dat beloofd had, sloot ze haar ogen en stierf. (blz. 215)

Op een gegeven moment vinden de dienaren van de koning dat hij weer een vrouw nodig heeft. Ze gaan voor hem op zoek, maar er is niemand zo mooi als de koningin. Tot op een dag de koning ziet dat zijn eigen dochter heel erg op haar moeder lijkt en hij wordt verliefd op haar. Iedereen vertelt hem dat het een zonde is om met zijn eigen dochter te willen trouwen. Wat zal zijn dochter kunnen doen om een huwelijk met haar vader te voorkomen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
zielig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, de illustraties passen goed bij het verhaal. Eén van de illustratie laat Bontepels zien
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Zij nam haar olielampje, ging naar haar hokje, trok haar bontmantel uit en waste het roet van haar gezicht en handen zodat haar volle schoonheid weer tevoorschijn kwam. Toen maakte zij de noot open en haalde het gewaad tevoorschijn dat schitterde als de zon. En toen dat gebeurd was, liep ze naar boven naar het feest en iedereen ging voor haar opzij, wnat niemand kende haar en iedereen dacht dat zij een koningsdochter was. (blz. 217)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
haspeltje
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdtBewaren

Geef een antwoord