De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Een man had een ezel die jarenlang geduldig de zakken naar de molen had gedragen, maar wiens krachten nu afnamen, zodat hj steeds minder hard kon werken. Zijn baas dacht erover om hem uit de kost te doen, maar de ezel merkte wel uit welke hoek de wind woei. Hij nam de benen en ging op weg naar Bremen, want hij dacht dat hij daar wel stradsmuzikant kon worden. (blz. 94)

De ezel komt onderweg een oude hond. Die is door zijn baasje afgedankt en was bang gedood te worden. Samen reizen ze verder. Onderweg komen ze nog meer oude dieren tegen, zoals een kat en een haan. Als het avond wordt zijn ze nog lang niet in Bremen. Ze moeten in de natuur overnachten. De haan ziet vanuit een boom dat er vlakbij een huis is. Daar gaan ze naar toe, maar hier blijken rovers te wonen. Ze bedenken een plan om de rovers weg te jagen. Zal het ze lukken? En zullen ze in Bremen als stadsmuzikanten werk vinden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ze passen bij het verhaal, maar ik had graag een plaatje gezien van de dieren die boven op elkaar staan
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
De ezel moest met zijn voorpoten op de vensterbank gaan staan, de hond sprong op de rug van de ezel, de kat klom boven op de hond en ten slotte vloog de haan omhoog om op de kop van de kat te gaan zitten. (blz. 96)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt