De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een arme houthakker die van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werkte. Toen hij eindelijk een beetje geld had gespaard, sprak hij tot zijn zoon: ‘Jij bent mijn enige kind; ik wil het geld dat ik met zwoegen en zweten heb verdiend, gebruiken om jou te laten studeren. Als je iets fatsoenlijks leert, kun je mij onderhouden als ik oud ben en mijn armen en benen zo stijf zijn geworden dat ik thuis moet zitten.’ (blz. 297)

De jongen gaat naar de hogeschool en doet goed zijn best. Na een aantal jaar heeft zijn vader geen geld meer en moet de student weer thuis komen wonen. Op een dag gaat hij met zijn vader mee naar het bos om hout te hakken. Tijdens de lunchpauze wandelt de jongen door het bos. Bij een hele grote boom hoort hij een stemmetje roepen ‘laat me eruit’. Hij gaat op zoek en vindt een flesje met iemand erin. Hij maakt de fles open… Wat zal er met de student gebeuren? Wat zit er in de fles?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, de illustratie laat de geest uit de fles zien
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
‘Laat mij eruit, laat mij eruit,’ klonk het opnieuw en de student, die geen kwaad vermoedde, haalde de kurk van de fles. Onmiddellijk steeg er een geest uit op. Die begon te groeien, en wel zo snel dat er binnen een paar seconden een verschrikkelijke kerel voor hem stond, zo groot als de halve boom. (blz. 298)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdtBewaren