De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een man die drie zonen had. De jongste heette Domoor; hij werd veracht en bespot en bij elke gelegenheid achtergesteld. Op een dag wilde de oudste zoon het bos in om hout te hakken en voordat hij ging gaf zijn moeder hem nog een mooie, lekkere eierkoek en een fles wijn mee, zodat hij geen honger en dorst hoefde te lijden. In het bos kwam hij een oud grijs mannetje tegen dat hem goeiendag zei en vroeg: ‘Geef mij toch een stukje koek uit je tas en laat me een slokje van je wijn drinken, want ik heb zo’n honger en dorst.’ Maar de slimme zoon antwoordde: ‘Als ik jou mijn koek en mijn wijn geef, heb ik zelf niets. Maak dat je wegkomt.’ (blz. 212)

De oudste broer was niet zo handig met het omhakken van een boom en hakt in zijn arm. Daarna gaat de middelste broer naar het bos. Ook hij komt het oude grijze mannetje tegen, maar reageert hetzelfde als de oudste broer. Hij hakt zichzelf in zijn been. De jongste zoon gaat ook naar het bos. Hij deelt zijn eten en drinken met het oude grijze mannetje en die beloont hem met een gouden gans. Wat zal de jongste zoon hiermee gaan doen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
De plaatjes laten een stukje uit het verhaal zien
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Domoor hakte de boom om en toen die viel, zag hij tussen de wortels een gans zitten met veren van louter goud. (blz. 213)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord