H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

In China, moet je weten, is de keizer een Chinees en alle mensen om hem heen zijn ook Chinezen. Het is nu heel lang geleden, maar daarom is het juist de moeite waard om het verhaal te horen, voor het in vergetelheid raakt. Het paleis van de keizer was het mooiste van de wereld, helemaal van fijn porselein, heel kostbaar, maar zo breekbaar en zo gevaarlijk om aan te raken dat je verschrikkelijk op moest passen. (blz. 148)

In het rijk van deze keizer woont een kleine nachtegaal. Hij kan zo mooi zingen dat iedereen het er over eens is dat dit het allermooiste is in het rijk van de keizer. De keizer leest hierover in boeken, maar hij wist zelf niet dat er zo’n vogeltje in zijn tuin woonde. Hij laat de nachtegaal opzoeken en naar het paleis brengen. Daar zingt de nachtegaal voor de keizer en die vindt het zo mooi dat hij er van moet huilen. Hij wil de nachtegaal altijd bij zich hebben en hij krijgt een mooie gouden kooi. Op een dag krijgt de keizer van de Japanse keizer een mooi versierde opwindvogel die net zo mooi kan zingen als de nachtegaal. Voor wie zal de Chinese keizer kiezen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
Grappig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, vooral de tekening waar de huilende keizer op staat vind ik erg mooi
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
‘Er moet hier een hoogst merkwaardige vogel zijn, die nachtegaal wordt genoemd,’ zei de keizer. ‘Men zegt dat dat het allermooiste in mijn grote rijk is! Waarom heeft niemand me dat ooit verteld?’ (blz. 149)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou de nachtegaal willen horen zingen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord