H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een meisje, dat heel mooi was en allersnoezigst was. ‘s Zomers moest ze altijd op blote voeten lopen, want ze was arm, en ‘s winters op grote klompen, zodat haar wreef helemaal rood werd. Heel akelig was dat. (blz. 204)

Het meisje krijgt voor de begrafenis van haar moeder van een oude mevrouw nieuwe schoentjes. De schoentjes zijn rood en het meisje is helemaal trots op haar schoenen. Ze wordt door een andere oude mevrouw in huis genomen en ze krijgt nieuwe kleren. Haar rode schoentjes zijn weggegooid, maar ze mag nieuwe schoenen uitkiezen. De mevrouw ziet het niet zo goed meer, en het meisje besluit rode schoenen te kiezen. De schoenen vallen ontzettend op en iedereen in de kerk kijkt naar haar. Bij de kerk staat een oude soldaat die zegt dat de schoentjes goed kunnen dansen. En dat blijken ze te kunnen. Het meisje kan niet meer stoppen met dansen. Wat zal er met haar gaan gebeuren?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆ – onvoldoende
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
zielig, vervelend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
 Ja, de illustraties passen goed bij het verhaal. Ze geven de sfeer van het sprookje weer
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Toen zei de oude soldaat, die er vlakbij stond: ‘Kijk, wat een mooie dansschoentjes!’ En Karen kon het niet laten, ze moest een paar danspasjes maken, en toen ze begon, gingen haar benen door met dansen. Het lleek alsof de schoentjes ze betoverd hadden. Ze danste de hoek van de kerk om, ze kon het niet laten. (blz. 205)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dit sprookje is heel erg christelijk. Het heeft niet zo’n sprookjessfeer
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een reactie