H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

In de warme landen, daar brandt de zon pas echt. De mensen worden er zo bruin van als mahoniehout en in de allerheetste landen verbranden ze zo dat ze negers worden. Een geleerde man die uit de koude landen kwam, ging niet verder dan de warme landen en dacht dat hij daar kon rondhollen zoals thuis, maar dat leerde hij gauw af. (blz. 243)

De geleerde man merkt dat  in de warme landen zijn schaduw het zwaar heeft. In de zon is hij maar erg klein, maar ‘s avonds, als het afkoelt, wordt zijn schaduw groter. Als het koeler wordt komen ook alle mensen naar buiten om plezier te maken. Behalve van het huis aan de overkant. Daar staan mooie bloemen op het balkon, dus er moet iemand wonen. Op een avond stuurt de geleerde zijn schaduw naar binnen. Maar de schaduw komt niet meer naar hem terug. Zal de geleerde man zijn schaduw ooit weer terug zien? Wat zal er met hen allebei gebeuren?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★☆☆☆ – onvoldoende
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
lang, saai
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
 Ja, de plaatjes laten zien hoe de schaduw er uit ziet
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Dat was echt leuk om te zien: zodra de lamp de kamer werd binnengebracht, strekte de schaduw zich helemaal uit over de muur en zelfs over het plafond, zol lang maakte hij zich. Hij moest zich uitrekken om weer op krachten te komen. (blz. 243)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind de eerste zin van het sprookje best racistisch en gedateerd. Dat had ik met het oog op de actualiteit toch aangepast als vertaler. Verder vind ik het een saai verhaal en lijkt het niet op een sprookje
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord