H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er waren eens vijfentwintig tinnen soldaatjes, het waren allemaal broers, want ze waren uit één oude tinnen lepel geboren. Het geweer hadden ze onder hun arm, hun neus hielden ze recht vooruit; mooi rood met blauw was hun uniform. Heet allereerste wat ze in deze wereld hoorden, toen het deksel van de doos waarin ze lagen werd opgetild, waren de woorden: ‘Tinnen soldaatjes!’ (blz. 88)

De tinnen soldaatjes zijn een verjaardagscadeau voor een jongetje. Eén van de soldaatjes heeft maar 1 been, want toen was het tin op. Als ze op de tafel met andere cadeautjes worden gezet ziet hij in een papieren huis een mooi danseresje staan. Hij wordt verliefd op haar. ‘s Nachts komt het speelgoed tot leven. Hij blijft de hele nacht naar haar staan kijken. De volgende ochtend valt hij per ongeluk uit het raam en het jongetje kan hem niet meer vinden. Wordt de tinnen soldaat weer gevonden? Zal hij zijn danseresje terug zien?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
spannend, zielig, romantisch
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Er zit een grote tekening van twee bladzijden bij dit sprookje. Hier zie je hoe de tinnen soldaat in de vis zit
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Toen begon het speelgoed te spelen. Ze speelden visite en oorlogje, en ze hielden een bal. De tinnen soldaatjes rammelden in hun doos, want ze wilden meedoen, maar ze konden het deksel er niet afkrijgen. De notenkraker ging kopjeduikelen en de griffel danste op de lei. Het was zo’n spektakel dat de kanarie er wakker van werd en mee begon te praten, en dat nog wel op rijm. De enige twee die niet van hun plaats kwamen, waren het tinnen soldaatje en het danseresje. (blz. 88)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
het heeft een zielig einde
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
ik zou wel willen zien hoe het huis van het danseresje er uit ziet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
ja, eentje
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Sylfide = luchtgeest, ik heb het woord opgezocht in een woordenboek
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord