H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er kwam een soldaat over de straatweg aanmarcheren: Een, twee! Een, twee! Hij had zijn ransel op zijn rug en een sabel aan zijn zij, want hij was in de oorlog geweest en nu was hij op weg naar huis. Toen kwam hij op de oude straatweg een oude heks tegen. Ze was afschuwelijk lelijk; haar onderlip hing helemaal op haar borst. Ze zei: ‘Goeienavond, soldaat! Wat heb je een mooie sabel en een grote ransel. Jij bent een echte soldaat. Jij krijgt zoveel geld van me als je maar wilt!’ (blz. 7)

Natuurlijk wil de soldaat wel rijk worden, dus hij is nieuwsgierig naar wat hij moet doen voor de oude heks. Ze wil dat hij in een holle boom kruipt. Dan komt hij in een lange gang met deuren. Achter elke deur zit een hond met hele grote ogen en koper, zilver of goud. Zoveel als de soldaat kan meenemen. Dit mag hij allemaal zelf houden. De heks wil alleen maar een oude tondeldoos die haar moeder daar heeft achtergelaten, zegt ze. De soldaat wil dit wel voor haar doen. Wat zal de soldaat meenemen uit de holle boom? Waarom wil de oude heks eigenlijk die tondeldoos?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld 
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Spannend, geheimzinnig, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken 
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, er zitten grote illustraties bij het sprookje. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe de prinses op de rug van een van de honden door de nacht rijdt
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Zie hierboven
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
ransel, tondeldoos. Ik ken de woorden, maar anders zou ik ze opzoeken in een woordenboek
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen 
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die het leuk vind om sprookjes te lezen

Geef een antwoord