H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Heel ver hier vandaan, daar waar de zwaluwen heen vliegen als het bij ons winter is, woonde een koning die elf zonen had en een dochter, Elisa. De elf broers, prinsen waren het, gingen naar school met een ster op hun borst en een sabel aan hij zij; ze schreven met een diamanten griffel op een lei van goud en ze konden even goed hardop als zachtjes lezen. Je hoorde meteen dat het prinsen waren. Hun zusje Elisa zat op een krukje van spiegelglas en ze had een prentenboek dat net zoveel kostte als het halve koninkrijk. (blz. 93)

Hun vader hertrouwt en de stiefmoeder houdt niet van de kinderen van de koning. Ze betovert de jongens zodat ze zwanen worden en wegvliegen. Elisa wordt naar een boerenfamilie gestuurd om daar te werken. Jaren later, als Elisa 15 jaar is, mag ze weer naar het paleis komen. Ze is een mooi meisje geworden en haar stiefmoeder is jaloers. Ze zorgt ervoor dat de koning zijn dochter niet herkent en Elisa loopt weg. Ze wil op zoek naar haar broers, maar niemand heeft hen ergens gezien. Op een dag ziet ze aan het einde van de middag 11 witte zwanen vliegen, die in haar broers veranderen zodra de zon onder gaat. Wat zijn ze blij om elkaar weer te zien! Elisa gaat op zoek naar een manier om de betovering van haar broers te verbreken. Zal het haar lukken?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
zielig, spannend, geheimzinnig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, ze laten personen uit het verhaal zien, zoals bijvoorbeeld de vliegende witte zwanen met een kroontje op hun hoofd
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
‘Vliegen jullie maar uit en zorg voor jezelf,’ zei de boze koningin. ‘Vlieg als grote vogels, zonder geluid!’ Maar zo erg als ze die spreuk bedoelde, kwam hij niet uit; het werden elf schitterende witte zwanen. Met een eigenaardig gekrijs, vlogen ze de ramen van het paleis uit over de paleistuin en het bos heen. (blz. 93)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord