De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een oude geit die zeven jonge geitjes had. Ze hield van hen zoals een moeder van haar kinderen houdt. Op een dag wilde ze het bos ingaan om voedsel te zoeken. Ze riep alle geitjes bij zich en zei: ‘Lieve kinderen, ik wil naar het bos. Pas op voor de wolf, want als die het huis inkomt, vreet hij jullie op met huid en haar. Die schurk vermomt zich vaak, maar jullie kunnen hem meteen herkennen aan zijn rauwe stem en aan zijn zwarte poten.’ De geitjes zeiden: ‘Lieve moeder, wij zullen heus wel oppassen. Ga maar rustig weg.’ (blz. 22)

De moeder laat haar kinderen alleen thuis. Even later wordt er aangeklopt. Gelukkig horen de geitjes aan de stem dat het hun moeder niet thuis. De wolf blijft het proberen. Zal hij de kleine geitjes kunnen overtuigen dat hij hun moeder is? En wat zal er dan gebeuren?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het verhaal uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het verhaal?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit verhaal uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het verhaal?
spannend, verrassend, kort, zielig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) bij het verhaal?
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
De plaatjes zijn erg mooi en ze passen heel goed bij het verhaal. Er zitten twee plaatjes bij het verhaal. Op het ene plaatje zie je hoe het huisje er uit ziet als moeder geit thuis komt. Op het andere plaatje zie je de slapende wolf met zijn dikke buik.
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Het is een kort en spannend verhaal. Ik vind het leuk dat de geitjes het aankloppen door de wolf niet zomaar geloven.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit, zoals ‘geen onbekende mensen in huis laten’, zoals bij dit sprookje bijvoorbeeld.
Ik heb het sprookje net aan mijn hond voorgelezen. Ik zat op de grond en hij lag tegen me aan. Hij begon met zijn staart te kloppen toen de wolf voor de 3e keer aanklopte. Het leek wel alsof hij wilde zeggen ‘pas op!’…
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het verhaal nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen

Geef een antwoord