De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Heel lang geleden waren er eens een koning en een koningin, die elke dag zeiden: ‘Ach, hadden we toch maar een kindje,’ en ze kregen het maar niet. Op een keer was de koningin aan het baden en toen kroop er een kikker uit het water aan land en sprak tot haar: ‘Uw wens zal in vervulling gaan. Voordat er een jaar voorbij is, zult u een dochter ter wereld brengen.’ (blz. 157)

Een jaar later wordt er een meisje geboren. De koning is zo blij dat hij een heel groot feest geeft en heel veel mensen uitnodigt. Hij nodigt ook de wijze vrouwen uit het land uit. Daarvan zijn er 13 in het land, maar hij heeft maar 12 gouden borden, dus hij nodigt er eentje niet uit. Alle wijze vrouwen wensen voor het meisje iets moois, zoals deugd, schoonheid, rijkdom. Dan komt opeens de 13e wijze vrouw de feestzaal binnen. Ze zegt dat het meisje op haar 15e zich zal prikken aan een spintol en dood zal neervallen. Gelukkig is er nog een wijze vrouw die deze wens kan verzachten naar honderd jaar slapen. De koning verbiedt onmiddellijk alle spintollen in zijn land. Zal de wens van de boze wijze vrouw uitkomen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
Zielig, romantisch
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, de plaatjes passen bij het verhaal. Er staat een hele mooie tekening in van de doornenhaag waar de prins op af rijdt om de prinses wakker te kussen
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Maar zodra ze de spintol had aangeraakt ging de toverspreuk in vervulling en ze prikte zich in haar vinger.
En op het moment dat ze de prik voelde, viel ze neer op het bed dat daar stond en meteen was ze in een diepe slaap verzonken. En deze slaap verspreidde zich over het hele kasteel: de koning en de koningin, die net waren thuisgekomen en de zaal waren binnengegaan, vielen in slaap en de hele hofhouding met hen. (blz. 157)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja, een paar
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
spintol – hiermee wordt van losse wol een draad gemaakt
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdtBewaren

Geef een antwoord