De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

kno meer info over boek

Over het verhaal

Er was eens een vrouw die drie dochters had. De oudste heette Eenoogje, omdat ze maar één oog had, midden op haar voorhoofd, en de middelste Tweeoogje, omdat ze twee ogen had net zoals andere mensen, en de jongste Drieoogje, omdat zij drie ogen had, en het derde stond ook bij haar midden op het voorhoofd. (blz. 376)

Tweeoogje werd door haar zussen en moeder gepest, omdat ze zo gewoon was. Ze kreeg weinig te eten en moest met de geit op stap om deze te laten grazen. Op een dag zat ze huilend bij de geit en toen stond er opeens een oude vrouw voor haar. Die vroeg haar wat er was en vertelde haar een toverspreuk waarmee ze een tafel vol eten kon wensen. Zal het Tweeoogje lukken om zo voldoende te eten te krijgen en haar zussen en moeder te vermijden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, zielig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Ja, de plaatjes passen bij het verhaal
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Toen ze de volgende morgen allemaal wakker werden en naar buiten gingen, zagen ze voor de huisdier een wonderbaarlijke, schitterende boom staan met bladeren van zilver waar vruchten van goud tussen hingen – iets mooiers en kostbaarders bestond er op de hele wereld niet. (blz. 378)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het is niet leuk dat Tweeoogje gepest wordt
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit. 
Het verhaal lijkt wel een beetje op het sprookje “Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak”. Het heeft net zo’n tafeltje-dekje-tafel
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt