De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Aan de rand van een groot bos woonde een arme houthakker met zijn vrouw en zijn twee kinderen. Het jongetje heette Hans en het meisje Grietje. Ze hadden maar heel weinig te eten en eens, toen er groot gebrek in het land heerste, kon de houthakker ook niet meer voor het dagelijks brood zorgen. (blz. 56)

De vrouw van de houthakker, die niet de moeder is van Hans & Grietje, haalt hem over om de kinderen in het bos achter te laten. Dan is er voldoende eten voor de houthakker en zijn vrouw. Ze gaan met z’n vieren het bos in, om hout te hakken. Hans en Grietje mogen bij het vuur blijven. Ze vallen in slaap en het is donker als ze wakker worden. Ze zijn achtergelaten in het bos… Kunnen ze de weg naar huis weer terug vinden? Of moeten ze in het donkere bos blijven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
zielig, spannend, grappig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
In het verhaal staan een aantal kleine plaatjes. Hierop zie je steeds Hans en Grietje. De mooiste tekening vind ik die van Hans en Grietje met hele hoge bomen in een donker bos. Je voelt hoe eng het bos is in het donker.
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
En toen ze er heel dicht bij waren, zagen ze dat het huisje van brood was gemaakt en dat het dak van koek was. De ramen waren van witte suiker. ‘Kom op,’ zei Hans, ‘hier gaan we eens lekker van eten. Ik neem een stuk van het dak, Grietje, eet jij maar van het raam, dat is zoet.’ Hans rekte zich uit en brak iets van het dak af om te proeven hoe het smaakte, en Grietje ging bij de ramen staan en begon daaraan te knabbelen. (blz. 58)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Eigenlijk is het een heel zielig sprookje. Eerst willen de ouders Hans & Grietje niet meer zien, en dan wil de heks ze vetmesten en opeten
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik zou het huisje van de heks willen zien (en proeven)
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit. In dit verhaal lees je dat er altijd een oplossing is voor een vervelende situatie, maar je moet het wel zelf regelen.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord