H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het was zo heerlijk op het platteland: het was zomer, het koren was geel, de haver groen, het hooi stond in schoven op de groene weiden. en daar liep de ooievaar op zijn lange, rode poten Egyptisch te praten, want die taal had hij van zijn moeder geleerd. Om de akkers en de weilanden heen lagen grote bossen en midden in de bossen diepe meren. Ja, het was echt heerlijk op het platteland! (blz. 158)

Er zit een eend op een nest met eieren. Ze wacht tot ze eindelijk uitkomen, maar het duurt nogal lang. Eindelijk voelt ze dat de eieren barsten en open gaan. Alleen één ei blijft nog dicht zitten. Dit ei is ook groter dan de andere eieren. Een paar dagen later gaat ook dit ei open en er komt een kuiken uit. Moedereend vindt hem ontzettend lelijk en dat vindt eigenlijk iedereen. Hij wordt daarom gepest. Op een dag gaat het eendje ervandoor. Bij al deze eenden die hem pesten wil hij niet blijven wonen. Zal hij een andere plek vinden waar de dieren wel aardig tegen hem zijn?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
zielig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
De plaatjes laten zien hoe het jonge eendje er uit ziet en hoe hij zich voelt
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
‘Hij is niet knap, maar hij heeft zo’n goed karakter en hij zwemt zeker zo goed als de anderen, ja, zelfs nog beter. Ik denk dat hij er wel overheen zal groeien of mettertijd wat kleiner zal worden! Hij heeft te lang in het ei gelegen en daarom heeft hij niet het juiste figuur!’ En toen plukte ze wat aan zijn nek en streek zijn veertjes glad. ‘Bovendien is het een mannetje,’ zei ze, ‘en dan geeft het niet zoveel. Ik geloof dat hij heel sterk wordt, hij slaat zich er wel doorheen!’ (blz. 159)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Het eendje wordt door iedereen gepest, zelfs door zijn moeder
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
dokkenbladeren, mettertijd -> ik heb de betekenis opgezocht
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt