H.C. Andersen - Andersen. Sprookjes en verhalen

Het lelijke jonge eendje. De prinses op de erwt. De Chinese nachtegaal. De rode schoentjes. Het meisje met de zwavelstokjes. De nieuwe kleren van de keizer. De sneeuwkoningin. De kleine zeemeermin. Het tinnen soldaatje. Klaas Vaak… Het zijn sprookjes met titels die klinken als klokken. Verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien en die onze verbeelding en zinnen prikkelen. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van één groot kunstenaar, die leefde in de negentiende eeuw: Hans Christian Andersen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Het was afschuwelijk koud, het sneeuwde en het begon donker te worden. Het was ook de laatste avond van het jaar, oudejaarsavond. In die kou en in dat donker liep er op straat een arm, klein meisje, zonder muts en op blote voeten. Ze had wel pantoffels aangehad toen ze van huis ging, maar dat hielp niet veel: het waren heel grote pantoffels, haar moeder had ze voor het laatst gedragen, zo groot waren ze, en het meisje had ze bij het oversteken verloren toen er twee rijtuigen vreselijk hard voorbijvlogen. (blz. 254)

Het meisje heeft zwavelstokjes bij zich om te verkopen, maar niemand koopt ze van haar. Het is koud buiten en ze gaat tegen een muur zitten, in een hoekje. Ze steekt een zwavelstokje aan om het een beetje warm te krijgen. In het licht ziet ze mooie dingen. Als het vuur uit is, steekt ze weer een nieuw stokje aan. En dan ziet ze in het licht haar overleden oma. Ze steekt alle stokjes tegelijkertijd aan om te voorkomen dat haar oma zal verdwijnen.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vind het een leuk sprookje en wilde het opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?  
zielig
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten zien wat het meisje ziet als ze de zwavelstokjes aan steekt
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Zou ze er eentje uit het bosje durven trekken en het tegen de muur afstrijken om haar handen te warmen? Ze trok er een uit. ‘Ritsss’, wat vlamde dat, wat brandde dat. Het gaf een warm, helder vlammetje, net een kaarsje, toen ze haar handen eromheen hield. Een wonderlijk licht gaf het. (blz. 254)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat het arme meisje dood gaat
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek? 
Hans Christian Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken. Hij schreef veel sprookjes. Het zijn vaak hervertellingen van oude verhalen. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord