De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens…’ en ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Er waren eens een man en een vrouw die al heel lang tevergeefs een kind wensten en eindelijk mocht de vrouw hopen dat de goede God haar wens zou vervullen. De mensen hadden in hun achterhuis een klein raampje waardoor je een prachtige tuin kon zien die vol stond met de mooiste bloemen en kruiden. Maar er was een hoge muur omheen en niemand durfde er binnen te gaan, want de tuin was van een toverheks die veel macht had en door iedereen werd gevreesd. (blz. 47)

De vrouw eet stiekem bloemetjes of een soort sla uit de tuin van de heks. Deze blaadjes heten raponsen. De heks merkt dit en in ruil voor deze lekkere blaadjes wil zij graag het eerste kind van de vrouw. Haar man belooft dit, want ze denken dat ze toch geen kinderen meer zullen krijgen. En dan wordt er een paar maanden een dochtertje geboren, Raponsje, en de heks komt om haar op te halen. Wat gaat er met Raponsje gebeuren?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆ – gemiddeld
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik kan me nog herinneren dat Raponsje heel lang haar heeft en ik wilde het sprookje opnieuw lezen. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
zielig
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
De illustratie is twee bladzijden groot en laat de toren zien waar Raponsje in woont en de omgeving hier van. Het is een mooie illustratie
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Als de toverheks naar binnen wilde, ging ze onder aan de toren staan en riep:
‘Raponsje, Raponsje, 
laat je vlechten voor me vallen.’ 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Eigenlijk is het een heel zielig sprookje. Dat kon ik me niet herinneren van vroeger
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Raponsje, ik ben namelijk heel benieuwd hoe lang haar haar in het echt is
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit. In dit sprookje leer je bijvoorbeeld dat je niet te snel iets moet beloven. Als de vader van Raponsje eerst had nagedacht had hij misschien niet zomaar zijn dochter weggegeven aan de heks…
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Een paar
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
tevergeefs
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen
 Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een reactie