Gebroeders Grimm – Vrouw Holle (1e recensie)

De sprookjes van Grimm zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Tussen de beroemde begin- en eindzinnen ‘er was eens...' en ‘ze leefden nog lang en gelukkig' spelen zich talloze avonturen af waarin hordes kabouters, kwaadaardige wolven, toverfeeën en boze stiefmoeders figureren. Maar bijna altijd weet het goede (hoewel soms op het nippertje) het kwade te overwinnen, en kan het kind gerust gaan slapen.

Boekinformatie
Schrijver: Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Titel: Grimm. Volledige uitgave van de 200 sprookjes verzameld door de gebroeders Grimm
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaartal: 2005
Bladzijden: 558
Illustrator: Charlotte Dematons
Vertaler: Ria van Hengel
ISBN: 9789056375287
Leeftijd: 6+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Een weduwe had twee dochters; de ene was mooi en ijverig, de andere lelijk en lui. Maar ze hield veel meer van de lelijke luie, omdat dat haar eigen dochter was, en de andere moest al het werk doen en was de assepoester van het huis. Het arme meisje moest elke dag de straat op en bij een put gaan zitten en zoveel spinnen dat het bloed uit haar vingers liep. (blz. 88)

Het arme meisje laat haar spindel in de waterput vallen. Ze springt er achteraan en komt in een andere wereld terecht. Bij vrouw Holle mag ze blijven wonen als ze haar helpt met kleine karweitjes. Het meisje vindt het heerlijk om hier te wonen, maar toch krijgt ze heimwee. Zal ze weer teruggaan naar haar eigen wereld?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?  
Het boek heeft een mooie voorkant. Het is deze maand sprookjesmaand op de website en daarom lees ik 15 sprookjes van Grimm en 15 sprookjes van Andersen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
zielig, grappig, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Ik heb het boek 9 jaar geleden met kerst cadeau gekregen
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?   
Ja
Waarvoor worden de plaatjes gebruikt?
Om iets uit het verhaal duidelijker te maken
Wat vind je van de plaatjes? Passen ze bij het verhaal?
Dit hele sprookje zit in een illustratie en je ziet hierop hoe het meisje het dekbed van Vrouw Holle opschudt, waardoor het gaat sneeuwen. Het is dezelfde illustratie als op de voorkant van het boek staat
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen
Ze liep door die wei en kwam bij een oven vol brood. Het brood riep: ‘Ach, haal mij eruit, haal mij eruit, anders verbrand ik; ik ben allang gaar.’ Het meisje ging erheen en haalde alle broden er stuk voor stuk uit met de ovenpaal. (blz. 88)
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Dat de weduwe onaardig is voor het meisje
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De broers Grimm reisden tussen 1812 en 1822 door Duitsland om sprookjes te verzamelen. Dit zijn verhalen die al heel lang door ouders aan hun kinderen werden verteld. Vaak zijn het sprookjes waar een boodschap in zit.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemakkelijk
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan iedereen die van sprookjes houdt

Geef een antwoord