logo KinderjuryVoor de jaarlijkse Kinderjury kunnen kinderen hun stem uitbrengen op alle kinderboeken die in het jaar ervoor zijn uitgebracht. Dat kunnen zowel Nederlandse boeken als vertaalde boeken zijn. Voor De Nederlandse Kinderjury 2015 mag er gestemd worden op boeken die in 2014 zijn uitgekomen. Tussen 4 maart en 13 mei kan er gestemd worden. Dit kan via de website of door een formulier op te sturen naar De Nederlandse Kinderjury. in juni wordt bekend gemaakt welke boeken de prijs van de Kinderjury 2015 hebben gewonnen.

Er zijn twee categorieën waar op gestemd kan worden, namelijk “boeken voor 6 t/m 9 jaar” en “boeken voor 10 t/m 12 jaar”. Kiezen uit alle kinderboeken die in 2014 zijn uitgekomen is moeilijk, want dat zijn ontzettend veel boeken. Daarom zijn er tiplijsten gemaakt met daarin boeken die worden aanbevolen.

 

Tiplijst voor 10 t/m 12 jaar

Lisa Boersen – De stemmenslurper
Gottmer 2014, 163 bladzijden, illustraties van Lars Deltrap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een oude tante stuurt een houten rietje van de indianen naar Mika’s huis. Het geheimzinnige rietje heeft bijzondere krachten. Mika en haar ouders en broertje besluiten naar tante in de jungle te reizen om meer te ontdekken

Françoize Boucher – De waarheid en niets dan de waarheid over je ouders (waarom ze willen dat je groente eet en nog heel veel meer)
Lannoo 2014, 196 bladzijden, illustraties van Françoize Boucher, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Dit boek onthuld eindelijk de waarheid over je ouders. Je leert:
– waarom ze willen dat je groenten eet
– waarom ze zo bezeten zijn van goede manieren
– waarom ze je soms bespioneren
– waarom ze willen dat je vroeg naar bed toe gaat
– waarom ze soms transformeren in een brullende, vuurspuwende draak
– waarom ze meer van jou houden dan van wat ook ter wereld.

Tim Collins – Het dagboek van Nurdius Maximus in Pompei (Nurdius Maximus 3)
Ploegsma 2014, 192 bladzijden, illustraties van Andrew Pinder, vertaald door Reggie Naus, 10+
Nurdius Maximus gaat deze zomer met zijn ouders naar Pompeï. Genoeg leuke weetjes te verzamelen daar! Een nieuw hilarisch én spannend verhaal over de Romeinse antiheld.

Kristien Dieltiens – Sam en de ongelooflijk lieve Boy, of hoeveel rampen er kunnen gebeuren voor je dertien wordt
Abimo 2014, 181 bladzijden, 12+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sam verhuist naar een nieuwe stad. Ze vindt het maar niets zonder oma Vos en zonder haar vriendin Babette. Gelukkig is er de ongelooflijk lieve boy, met wie ze urenlang chat. Maar dan dreigt alles fout te lopen.

Bibi Dumon Tak – We gingen achter hamsters aan
Querido 2014, 176 bladzijden, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een zwaan die op de snelweg landt. Een kat hoog in een boom. Een schildpad die met gevaar voor eigen leven over de trambaan zwerft. Laten we die dieren aan hun lot over? Natuurlijk niet. Zelfs als er op een dag een stel hamsters ontsnapt gaan we erachteraan om ze te redden. De dierenambulance helpt alle dieren in nood. Bibi Dumon Tak meldde zich aan als vrijwilligster en schreef er een boek over. Dit boek. Alle verhalen – spannend, ontroerend en soms zelfs grappig – zijn niet verzonnen, maar stuk voor stuk WAARGEBEURD!

Gerard van Gemert – Luca, aanvoerder van Oranje
Clavis 2014, 100 bladzijden, illustraties van Mark Janssen, 10+
Tijdens het WK vertelt topvoetballer Luca over zijn verleden. Een spannend verhaal over misdaad én voetbal.

Andy Griffiths – De waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen (De waanzinnige boomhut 3)
Lannoo 2014, 354 bladzijden, illustraties van Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kom op bezoek bij Andy en Terry in hun waanzinnige boomhut van 39 verdiepingen! Spring op de hoogste trampoline ter wereld, rooster marshmallows boven een werkende vulkaan, neem een duik in de chocoladewaterval, aai de babydinosaurussen, wandel hand-in-slurf met de Slurfi nator, vlieg met een draaistoel met propelleraandrijving, stap in de enge achtbaan en maak kennis met Professor Stupido, de grootste ON-uitvinder van de wereld. Dus waar wacht je nog op? Kom naar boven!!!

Annet Huizing – Hoe ik per ongeluk een boek schreef
Lemniscaat 2014, 129 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Katinka wil schrijfster worden. De verhalen komen zomaar op in haar hoofd. Maar ze weet niet goed hoe ze ze op papier moet zetten. Daarom trekt ze op een dag de stoute schoenen aan en klopt aan bij haar overbuurvrouw Lidwien, een beroemd schrijfster. Lidwien wil Katinka wel schrijftips geven, in ruil voor hulp in de tuin. Lidwien stelt Katinka allerlei vragen over wat lezen en schrijven voor haar betekent. Ze leert haar formuleren en vooral kijken, en Katinka schrijft en herschrijft haar leven. Want haar moeder is al jaren dood en haar vader is verliefd of heeft een midlifedinges. Of allebei. Ondertussen hoort Katinka steeds meer over het leven van Lidwien, dat óók de moeite van het opschrijven waard is. En terwijl er een bijzondere vriendschap ontstaat, leert Katinka iets over het leven en schrijft ze per ongeluk een boek.

Gonneke Huizing – Double me, double you: op naar de finale
Holland 2014, 127 bladzijden, illustraties van Sam Loman, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Roxan en Myla mogen Nederland vertegenwoordigen op het juniorsongfestival. Hun droom komt uit! Opeens komt er waanzinnig veel op hen af: optredens, interviews, fotosessies en zelfs een bijzondere reis.

Stine Jensen – Lieve Stine, weet jij het?: 20 vragen over het leven
Kluitman 2014, 124 bladzijden, illustraties van Sverre Fredriksen, 10+
Stine Jensen is een moderne filosoof die oude wijsheden combineert met het leven van nu. In Lieve Stine, weet jij het? geeft zij duidelijke antwoorden op al je vragen. Maar soms kan je ook een vraag terug verwachten.

Mariken Jongman – Alle dieren levend en vrij 
Lemniscaat 2014, 236 bladzijden, 10+
Gijs is helemaal in de wolken wanneer hij door Dietie gevraagd wordt om bij ‘de Klub’ te komen. De hormonen gieren door zijn lijf, net als de zenuwen en angst wanneer ze ’s nachts dieren gaan bevrijden.

Jeff Kinney – Gedumpt (Het leven van een loser 8)
De Fontein 2014, 224 bladzijden, illustraties van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het zit Bram Botermans niet mee. Zijn beste vriend Theo is hem spuugzat en heeft Bram gedumpt. Probeer dan maar eens nieuwe vrienden te maken! Als laatste wanhopige poging probeert Bram Sproet op te leiden tot officiële Theo-vervanger. Maar dat loopt niet helemaal volgens plan.Dat overkomt Bram Botermans vaker. Hij besluit daarom zijn geluk in handen van het lot te leggen: dobbelstenen, horoscopen en fortunecookies. En dan vindt hij iets dat hem écht kan helpen bij zijn beslissingen. Maar of dat nou zo slim is.

Hetty Kleinloog – Vuurwerk (SpangaS)
Ploegsma 2014, 246 bladzijden, foto’s van Annemieke van der Togt, 10+
Als tijdens de kerstvakantie het Spangalis College gesloten is, gaan de belevenissen van de SpangaS natuurlijk gewoon door. Zo raakt Renée bevriend met een zwerver, en gaan Raaf en Abel samen op wintersportvakantie!

Sjoerd Kuyper – Hotel de grote L
Lemniscaat 2014, 186 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kos vertelt over de meest bizarre periode in zijn leven. Zijn moeder is drie jaar geleden overleden en zijn vader krijgt – net op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioenswedstrijd – een hartaanval. Als vader in het ziekenhuis ligt, dreigt het in het hotel dat hij runt behoorlijk in de soep te lopen. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen. Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft en sluiting dreigt voor het hotel, zit er maar één ding op: iemand moet Miss Noordzee worden, want daaraan is een flinke geldprijs verbonden.

Martine Letterie en Karlijn Stoffels – Dwars door de storm
Leopold 2014, 176 bladzijden, 10+
Tjakkie en Jacob komen uit twee totaal verschillende werelden. Maar ze delen iets belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat.

Kathryn Littlewood – De onmogelijke opdracht van Bakkerij Bliss (Bliss 3)
Van Holkema & Warendorf 2014, 302 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, vertaald door Sandra van de Ven, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Na de overwinning van Roos Bliss op het Gala des Grands Gâteux is ze wereldberoemd en daar zit ze niet op te wachten. Roos wordt steeds lastiggevallen door cameramensen en heeft geen moment rust. Haar leven staat helemaal op z’n kop als ze wordt ontvoerd door mensen van Mostess Snack Cake Corporation, een enorme bakkerij. Directeur Boter wil dat Roos een aantal recepten verfijnt, zodat ze beter verkopen. Noodgedwongen doet Roos wat hij wil, zodat ze zo snel mogelijk weg kan, maar al snel blijkt dat de cakejes en koekjes alles behalve veilig zijn, maar juist zeer verslavend.

Tosca Menten – Dummie de mummie en de ster Thoeban (Dummie de mummie 6)
Van Goor 2014, 304 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Niklas Celsius is astronoom en kan geweldig vertellen en binnen de kortste keren raken Klaas, Goos en Dummie in de ban van sterrenkunde. Terwijl ze naar de sterren kijken, herinnert Dummie zich steeds meer van vroeger. Ergens tussen de sterren staat zijn vader Achnetoet, dat heeft Hepsetsoet hem verteld! Omdat Nederland te licht is om veel sterren te zien, vraagt Niklas of Klaas, Goos en Dummie met hem mee willen naar de sterrenwacht in Oostenrijk. Daar is veel meer te doen… skiën bijvoorbeeld! Klaas, Goos en Dummie vieren een vrolijke wintersportvakantie. Maar dan gaat het mis. Niklas, Dummie en Goos verdwalen midden in de nacht en vallen in een gletsjerkloof. Kunnen de sterren hen redden?

Frank van Pamelen – Dertien! Storm, Stijn en Stef volgen het spoor
Zwijsen 2014, 109 bladzijden, illustraties van Pien van Pamelen, 10+
Drie vrienden ontdekken een tekening van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. Maar welke geheime boodschap heeft Vincent in de tekening gestopt?

James Patterson en Chris Grabenstein – Schattenjagers
Clavis 2014, 466 bladzijden, illustraties van Juliana Neufeld, vertaald door Roger Vanbrabant, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Bick, Beck, Tommy en Storm jagen altijd op zeeschatten. Maar nu zijn hun ouders de buit – want die zijn ontvoerd!

Neil Shusterman en Eric Elfman – De mysterieuze zolder (Accelerati 1)
Van Holkema & Warendorf 2014, 319 bladzijden, illustraties van Wouter Tulp, vertaald door Wiebe Buddingh’, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een mysterieuze zolder… In zijn nieuwe huis vindt Nick allerlei vreemde voorwerpen op zolder. Nietsvermoedend verkoopt hij ze tijdens een garage sale, maar dan komt hij erachter dat er iets bijzonders met de spullen aan de hand is. Zo is er een camera die laat zien wat er over 24 uur gaat gebeuren, en een bandrecorder die opneemt wat je denkt maar liever niet zegt. Daarom gaat hij op zoek om alles weer terug te krijgen. Al snel wordt hij op de huid gezeten door een club duivelse natuurkundigen. Want al die speciale apparaten zijn uitvindingen van de grote geleerde Nikola Tesla en iedereen is uit op zijn erfenis: zijn nooit ontdekte meesterwerk.

Marlies Slegers – Bekentenissen van een professionele puber (I love Liv 4)
Moon 2014, 221 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een prettig gestoord dagboek van Liv vol humor en geheimen. In dit vierde deel gaat Liv met haar vader mee naar Spanje. Helaas voor haar gaat de irritante Ozan ook mee.

Niki Smit – 100% Coco. Paris
De Fontein 2014, 224 bladzijden, illustraties van Niki Smit, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Coco’s blog is dé hit van modeminnend Nederland. Tijdens de Amsterdam Fashion Week schrijft ze haar blog in voor de wedstrijd MTV’s Fashionbloggers. De finale is in Parijs!

Maren Stoffels – Verliefd op de verkeerde?
Leopold 2014, 112 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Met de hele klas op kamp, super! Maar dan wordt Evi beschuldigd van diefstal. Ze moet haar onschuld bewijzen! Gelukkig krijgt ze hulp van Kaj. Maar wat als hij er iets mee te maken heeft?

Han van der Vegt – Het zwarte ei
Gottmer 2014, 238 bladzijden, illustraties van Loes Riphagen, vervolg op “Het rode ei”, 8+
De weeskinderen Lot, Zus en Sam wonen nog steeds in een groot rood ei, wat een ruimteschip blijkt te zijn. Ze organiseren reizen naar de maan voor toeristen. Maar dan landt er een zwart ei.

Dirk Weber – De goochelaar, de geit en ik
Querido, 2014, 176 bladzijden, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een verhaal over vriendschap en trouw, over verduistering, smokkelen en het repareren van schoenen met een onverwachte bijrol voor een bijzondere geit.

 

 

bol.com, [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van de Kinderjury

 

 

Geef een antwoord