logo KinderjuryVoor de jaarlijkse Kinderjury kunnen kinderen hun stem uitbrengen op alle kinderboeken die in het jaar ervoor zijn uitgebracht. Dat kunnen zowel Nederlandse boeken als vertaalde boeken zijn. Voor De Nederlandse Kinderjury 2015 mag er gestemd worden op boeken die in 2014 zijn uitgekomen. Tussen 4 maart en 13 mei kan er gestemd worden. Dit kan via de website of door een formulier op te sturen naar De Nederlandse Kinderjury. in juni wordt bekend gemaakt welke boeken de prijs van de Kinderjury 2015 hebben gewonnen.

Er zijn twee categorieën waar op gestemd kan worden, namelijk “boeken voor 6 t/m 9 jaar” en “boeken voor 10 t/m 12 jaar”. Kiezen uit alle kinderboeken die in 2014 zijn uitgekomen is moeilijk, want dat zijn ontzettend veel boeken. Daarom zijn er tiplijsten gemaakt met daarin boeken die worden aanbevolen.

 

Tiplijst voor 6 t/m 9 jaar

Katherine Applegate – Ik ben een gorilla
Lannoo 2014, 302 bladzijden, illustraties van Patricia Castelao, vertaald door Harry Pallemans, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Ivan is een gorilla. Hij woont in een winkelcentrum en wordt de hele dag door het glas van zijn kooi heen aangestaard. Door de komst van Ruby, een babyolifant, verlangt Ivan opeens naar vrijheid.

Stefan Boonen – Hier waakt oma
De Eenhoorn 2014, 96 bladzijden, illustraties van Melvin, 8+
Tien kinderen gaan een weekend bij hun bijzondere oma logeren. Ze beleven knotsgekke avonturen in het vakantiehuisje in het bos. Samen met oma doen ze alles wat niet mag!

Tim Collins – De stinkende ruimtereis (De vrolijke avonturen van Rik Raket)
Deltas 2014), 127 bladzijden, illustraties van Joëlle Dreidemy, vertaald door Mirjam Bosman, 8+
Tom is de nieuwe jongen op school. Hij heeft een raar mobieltje, is te netjes en verdwijnt soms in de vuilnisbak! Rik springt hem achterna en hij belandt niet tussen het vuilnis, maar in een ruimteschip!

Fred Diks – Samen sterk (Koen Kampioen 14)
Kluitman 2014, 60 bladzijden, illustraties van Ivan & Illa, 8+
Koen en zijn vrienden leren trucjes en pingelen, maar verliezen het samenspel uit het oog. Koen maakt zich zorgen over de wedstrijd. Zij zullen samen sterk moeten zijn!

Jozua Douglas – De vreselijke tweeling
De Fontein 2014, 208 bladzijden, illustraties van Elly Hees, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Max en Lot houden van grappen uithalen en dat is niet naar de zin van hun ordelijke moeder. Ze maken het écht te bont door hun vader in een hond om te toveren. En ze hebben maar tien uur de tijd om een hersteldrankje toe te dienen! Het wordt een spannende race tegen de tijd.

Thea Dubelaar – De jongen die steeds viel
De Eenhoorn 2014, 101 bladzijden, illustraties van Aimée de Jongh, 8+
TimTom Tuimel wordt gepest om zijn naam. Hij verandert zijn naam in Daan. Daan is stoer en niet bang voor de pestkoppen. Maar hij struikelt en valt voortdurend.

Marjon Hoffman – Floor regelt een feestje (Floor 10)
Ploegsma 2014, 127 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, 8+
Floor verzint weer een heleboel gekke, grappige én handige regels. Ze maakt er een echt feestje van! 100% humor!

Vivian den Hollander – Een gevaarlijk knalfeest (Spekkie en Sproet)
Ploegsma 2014, 94 bladzijden, illustraties van Juliette de Wit, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Spekkies moeder organiseert een surprise party voor neef Nelson. Als Spekkie en Sproet ballonnen voor het feest gaan kopen, vinden ze een mobieltje op straat. Er staan vreemde sms’jes op. Daar willen ze meer van weten!

Karine Jekel – Rover en Broertje
Van Holkema & Warendorf 2014, 142 bladzijden, illustraties van Mark Janssen, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Rover en Broertje is het verrassende verhaal over Robin en Bram: twee stoere broertjes van wie de ouders opeens zijn verdwenen. Daardoor moeten de broers het ineens met zijn tweeën zien te rooien. En dat valt nog niet mee! Ze besluiten om te gaan roven. Robin noemt zichzelf voortaan Rover en Bram noemt hij Broertje. Het roven gaat een tijdje goed, totdat de politie eraan te pas komt. Uiteindelijk missen de jongens hun ouders toch te erg en besluiten ze om hen te gaan zoeken.

Hermine Landvreugd – Kalle & de killercactus
De Harmonie 2014, 86 bladzijden, illustraties van Shamrock, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Kalle gaat met zijn moeder en zusje naar Texas. Daar ontmoet hij Grote Bob, een ontsnapte gevangene die zich heeft verstopt in een vuilcontainer. Kalle besluit hem te helpen vluchten naar Mexico.

Paul van Loon – MeerMonster (Dolfje Weerwolfje 15)
Leopold 2014, 216 bladzijden, illustraties van Hugo van Look, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Wat zit daar in de emmer zalm die Pa meebracht? Volgens opa weerwolf is het een Selkie, een wezentje uit Schotland. Het moet zo snel mogelijk terug, anders kan het niet overleven. Dolfje gaat samen met Timmie, Pa en Leo naar Schotland om zijn nieuwe vriendje terug te brengen. Een gevaarlijke reis, want Schotland is een land vol geheimen: wonderlijke doedelzakspelers en diepe meren met monsters… En denkt Dolfje dat maar of worden ze echt gevolgd door een geheimzinnige gedaante?

Dave Lowe – Mijn hamster is een superster (Stinkie en Brinks 2)
Veltman, 2014, 112 bladzijden, illustraties van Mark Chambers, vertaald door Inge Pieters, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Benjamin moet een talentenshow voor huisdieren winnen en hij weet zeker dat Stinkie de hamster is die dat voor elkaar kan krijgen. Maar ze merken al snel dat er meer op het spel staat dan alleen de wedstrijd.

Reggie Naus – Trubbel de trol
Ploegsma 2014, 104 bladzijden, illustraties van Kees de Boer, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Pepijn wil weten welk beest ’s nachts de vuilnisbak leeg eet. Hij krijgt de verrassing van zijn leven: het is een trol! Trubbel heet hij, en hij wordt al snel Pepijns vriend. Maar opa trol is een ander verhaal.

Jo Nesbø – Dr. Proktor en de grote goudroof
Lemniscaat, 2014, 251 bladzijden, illustraties van Georgien Overwater, vertaald door Femke Blekkingh-Muller, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
De Noorse goudvoorraad is gestolen! Doktor Proktor, Lise en Bulle gaan achter de goudrovers aan. Het spoor leidt naar een vrouw die zo gemeen is dat de politie haar niet durft te arresteren.

Mirjam Oldenhave – Mees Kees op de planken
Ploegsma, 2014, 96 bladzijden, illustraties van Rick de Haas, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
‘De maatschappij, dat ben jij,’ zegt juffrouw Dreus. En dus moet groep 6b op bezoek bij een bejaardentehuis, om de oude mensen voor te lezen, met ze te wandelen en te praten… Helaas houden de bejaarden helemaal niet van wandelen en lezen doen ze liever zelf. Mees Kees verzint gelukkig een oplossing die voor iedereen fijn is. Ook ontdekt Tobias dat twee opa’s al duizend maanden elkaars beste vriend zijn. Dat moet natuurlijk gevierd worden!

Håkon Øvreås – Bruno wordt een superheld
Querido, 2014, 137 bladzijden, illustraties van Øyvind Torseter, vertaald door Edward van de Vendel, 8+
Overdag is Bruno gewoon Bruno. Maar zodra de zon ondergaat, wordt hij Bruino – een superheld die niet bang is. Met zijn kwast en bruine verf gaat hij er ’s avonds op uit.

Janneke Schotveld – Superjuffie in de soep (Superjuffie 4)
Van Holkema & Warendorf, 2014, 143 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Het is al de tweede keer in korte tijd dat er bijna een dier stikt in een stuk plastic dat in de zee drijft. Juf Josje en de kinderen besluiten daar iets tegen te doen, maar meester Snor vindt dat helemaal geen goed plan. Hij vindt dat juf Josje de kinderen te veel opjut, en houdt haar nog beter in de gaten dan anders. Het is vreselijk moeilijk om steeds weer nieuwe smoezen te verzinnen.  Ook al is de dreiging groot, Superjuffie vliegt toch weg om een bruinvis in nood te redden. Maar kan ze eigenlijk wel zo lang onder water blijven?

Manon Sikkel – Een koffer met geld (Elvis Watt 2)
Moon, 2014, 204 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Sinds Elvis Watt een envelop met twee miljoen heeft gekregen, kan hij kopen wat hij wil. De winkels in zijn stad zijn alleen allemaal gesloten. Kan Elvis Sonsbeek nog redden?

Geronimo Stilton – Fantasia IX, de fenomenale reis
De Wakkere Muis & Bakermat 2014, 577 bladzijden, illustraties van Danilo Barozzi, vertaald door Loes Randazzo, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een zinderende zoektocht als nooit tevoren, een magisch mysterie. Geronimo gaat de strijd aan met draken, een huis op kippenpoten, Drie Foeilijke Feeksen en Pierlalalavampiers. Wat is er aan de poot?

Sylvia Vanden Heede – Vos en Haas in gevaar
Lannoo, 2014, 35 bladzijden, illustraties van Thé Tjong-Khing, 8+
Haas dagdroomt. Ze wil een mooie jurk en een prins die haar redt. Vos is geen prins. Toch wil hij Haas erg graag redden. Dus gaat hij op zoek naar gevaar. Gevaar! Dat vindt Ever spannend. ‘Mag ik meedoen?’ vraagt hij.

Edward van de Vendel – Sofie en de dolfijnen
Querido, 2014, 144 bladzijden, illustraties van Floor de Goede, fotostrips van Willem Stam & Ype Driessen, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Als Sofie bij haar zieke oma op bezoek is, leert ze Emmeke kennen. Emmeke is gek op dolfijnen, en haar neef is… dolfijnentrainer! Al snel is Sofie het helemaal met haar nieuwe vriendin eens: dolfijnen zijn bíjna net zo geweldig als pinguïns! Als oma steeds zieker wordt, wil Sofie haar graag opvrolijken. Ze bedenkt een plan met échte dolfijnen. Maar of het lukt?

Kaat Vrancken – De neus van Arthur
Querido, 2014, 135 bladzijden, illustraties van Bert Dombrecht, 8+
De negenjarige Arthur heeft een grote neus. Daarmee kan hij speuren als een hond, en dat komt soms heel goed van pas. Om een dief op te sporen, bijvoorbeeld.

Jacques Vriens – Max en de ontplofte vriendschap (Kinderen van het Kattenpleintje 2)
Van Holkema & Warendorf, 2014, 96 bladzijden, illustraties van Annet Schaap, 8+
Lees de recensie(s) over dit boek
Max en Sjoerd zijn al vrienden vanaf de zandbak. Nu heeft de gemeente het plan om hun geliefde speeltuin op te offeren aan parkeerplaatsen. Hierdoor komen de twee jongen opeens lijnrecht tegenover elkaar te staan.

David Walliams – De waanzinnige tandarts
Clavis, 2014, 323 bladzijden, illustraties van Tony Ross, vertaald door Roger Vanbrabant, 10+
Lees de recensie(s) over dit boek
Een doorgedraaide tandarts zet Alfies leven helemaal op zijn kop. David Walliams en Tony Ross laten je lachen tot de tanden uit je mond vallen.

Bette Westera – Een vreemd feestje
Gottmer, 2014, 127 bladzijden, illustraties van Alex de Wolf, 6+
Lees de recensie(s) over dit boek
Job is jarig en zijn opa’s en oma’s organiseren zijn feestje. Een speurtocht in de wijk. Minstens zo leuk als de Efteling, denken ze, tot het donker wordt en de kinderen nog niet terug zijn.

 

 

bol.com, [link_Bruna url=”http://www.awin1.com/cread.php?awinmid=8378&awinaffid=370483&clickref=bruna-algemeen&p=https%3A%2F%2Fwww.bruna.nl%2F”]

 

logo komt van de website van de Kinderjury

 

Geef een antwoord