Op maandag 26 januari ging ik met de trein naar Castricum voor de boekpresentatie van “De vloek van het zwarte water” van Hans Kuyper. Deze boekpresentatie was in het archeologisch centrum Huis van Hilde. Ik heb al eerder geschreven dat het Huis van Hilde een wedstrijd had uitgeschreven waarbij je de hoofdrol in dit boek kon winnen. De winnaar van deze wedstrijd werd Justin.

Toen ik bij het Huis van Hilde aan kwam was het nog rustig. Hans Kuyper was druk bezig met signeren van zijn boek. Alle kinderen die straks bij de boekpresentatie aanwezig zijn krijgen een cadeautasje mee met o.a. dit boek erin.

boekpresentatie Hans Kuyper foto 1
Hans Kuyper signeert heel veel boeken. Alle kinderen krijgen een boek mee naar huis
boekpresentatie Hans Kuyper foto 2
Hans Kuyper signeert zijn boek
boekpresentatie Hans Kuyper foto 3
Cadeautasjes voor alle kinderen

Voor mensen van de pers werd er eerst door Rob van Eerden (van het Huis van Hilde) uitleg gegeven over het Huis van Hilde. Dit is een archeologisch centrum waar je de geschiedenis kunt zien van Noord-Holland, van duizenden jaren geleden tot nu. Archeologie betekent dat je onderzoek doet naar de geschiedenis van een gebied. Een archeoloog zoekt in de grond naar allerlei restanten van mensen die vroeger geleefd hebben. Dat kunnen botten zijn, maar ook stukken van een huis of scherven van een opbergpot. In de jaren 80 is er in Uitgeest een skelet van een jongetje opgegraven. Hij lag begraven in een boot. Dit jongetje, Aak, heeft de hoofdrol in “De vloek van het zwarte water”. Samen met Justin gaat hij op zoek naar wat er met hem is gebeurd.

boekpresentatie Hans Kuyper foto 4
De rode stipjes laten archeologische opgravingen zien in de buurt van Castricum

Van de schedel van het skelet van Aak is een reconstructie gemaakt. Dat betekent dat zijn schedel is gebruikt als basis om zijn gezicht na te maken. Maja d’Hollosy heeft dit gemaakt. Ze heeft eerst een 3D-kopie van de schedel gemaakt. Toen is ze begonnen om klei tegen de schedel aan te plakken. Dit doet ze natuurlijk niet zomaar. Er zijn allemaal regeltjes voor, bijvoorbeeld over hoe ver de ogen bij mensen uit elkaar staan, of hoe je kunt zien hoe de vorm van de neus is geweest. Maja heeft twee gezichten gemaakt voor Aak: één Aak zoals hij waarschijnlijk 2200 jaar geleden er uit heeft gezien en één Aak zoals hij er nu uit zou zien.

boekpresentatie Hans Kuyper foto 5
langzaam maar zeker wordt de schedel het gezicht van Aak

Voor de boekpresentatie waren drie klassen met kinderen uitgenodigd. Vooraan zit de klas van winnaar Justin. Hij krijgt het boek waar hij een hoofdrol in speelt voor het eerst te zien.

boekpresentatie Hans Kuyper foto 6

Samen met mevrouw Elvira Sweet (van de provincie) en Archie Loog mag Justin het beeld van Aak onthullen. Nu kunnen we allemaal zien hoe Aak er uit zou hebben gezien toen hij nog leefde.

boekpresentatie Hans Kuyper foto 8
Naast Aak zie je Elvira Sweet, Archie Loog en Justin

Nu het beeld van Aak is onthuld vertelt Hans Kuyper over het boek dat hij over Aak en Justin heeft geschreven. Hij vertelt dat hij hier in de buurt is geboren en opgegroeid. Hij vindt het erg leuk dat er zo’n oud skelet is gevonden en vond het leuk om een verhaal over Aak te bedenken.

boekpresentatie Hans Kuyper foto 10
Hans Kuyper vertelt over zijn boek

Justin mag weer naar voren komen en hij krijgt van Hans Kuyper het boek “De vloek van het zwarte water”. Hans heeft een speciale tekst voor Justin geschreven. Daarna krijgt Justin van Saskia Halfmouw een ingelijste tekening van hemzelf uit het boek. Saskia Halfmouw heeft de illustraties (plaatjes) voor het boek gemaakt en Justin staat daar natuurlijk ook in.

Justin krijgt het boek van Hans Kuyper. Saskia Halfmouw heeft ook een cadeautje voor hem
Saskia Halfmouw & Hans Kuyper

Na de boekpresentatie mochten de kinderen met hun klas het museum in. In een kleine zaal ligt het skelet van Aak en daarnaast staan de twee reconstructies van Aak. Het is leuk om te zien dat Aak er als modern jongetje er net zo uit ziet als andere kinderen. Je kunt niet zien dat hij eigenlijk al 2200 jaar oud is…

boekpresentatie Hans Kuyper foto 13
het skelet van Aak
Aak zoals hij er vroeger uit zou hebben gezien
Aak zoals hij er nu uit zou kunnen zien

Ik vond het een heel leuke boekpresentatie. Zelf ben ik dol op geschiedenis en ik vond het leuk om te zien hoe je op basis van een schedel een jongetje tot leven kan wekken. Ik ga zeker een keer terug naar het Huis van Hilde om rustig rond te kijken.

het boekomslag komt van de website van uitgeverij Leopold; de foto’s zijn door mij gemaakt tijdens de boekpresentatie