Michael Reefs – De tijdwachter (1e recensie)

boekomslag Michael Reefs - De tijdwachter (De Bieb-bende 3)

De vijf vrienden van de Bieb-bende vinden tijdens een museumbezoek de eerste aanwijzing van de derde Hemelrijder. In een verweerde hal diep onder de heuvel stuiten ze op het mysterieuze Rad van de Tijd. Wanneer ze hier vijf maal aan draaien, belanden ze plotseling in het jaar 536, het jaar waarin de Hemelrijders werden vermoord. Daar krijgen ze niet alleen hulp van een boerenjongen, maar ook van een mysterieus meisje dat vreemde aanwijzingen geeft. Wie is zij en waarom kan alleen Valerie haar zien?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Schaduwen kropen als sluwe monsters over het dash­board toen ze tientallen straatlampen passeerden. Va­lerie tikte met haar vingers tegen het zijraam en volgde een paar regendruppels met haar ogen.
‘Laat dat,’ snauwde haar moeder. ‘Zo maak je vlekken op de ruit.’
‘Sorry.’ Ze zakte onderuit in haar stoel en trok haar gordel iets losser.
‘Is het nog ver, mevrouw van Hoven?’ vroeg Melanie.
Het gezicht van Valeries moeder veranderde op slag. Haar mondhoeken krulden omhoog en haar ogen straalden toen ze via de achteruitkijkspiegel naar Melanie keek. ‘Wat ben jij toch altijd beleefd, Melanie.’ Ze controleerde haar horloge. ‘Het duurt nog ongeveer een kwartier, dan zijn we bij het museum.’
‘Hoe laat komt jouw tante ons weer ophalen?’ vroeg Luca aan Melanie.
‘Om half negen, als het museum sluit.’ (blz. 13)

Het is maart. Luca, Melanie, Roy, Sander, Valerie moeten een klasseopdracht doen in het museum. De moeder van Valerie brengt hen daarnaartoe. In het museum zien ze opeens een bordje waarop staat ‘Schilderijen van de Hemelrijders’. Ze wisten niet dat de schilderijen in het museum te zien waren. De laatste keer dat zij de schilderijen zagen waren ze ergens onder de heuvel.

Argwanend zette Valerie een stap over de drempel en gluurde de zeshoekige kamer in. Aan vijf zijdes hin­gen schilderijen van de Hemelrijders. Hun gruwelij­ke moorden waren duidelijk afgebeeld. Recht vooruit hing een doek met een woeste man erop, die schreeuwend van de pijn boven een brandstapel hing. Te zien aan de omgeving was dit dicht in de buurt van de heuvel gebeurd, op een groot weiland. Zwarte rookpluimen hingen aan de bovenkant, alsof ze ieder moment uit het schilderij konden zweven.
‘Vreemd om de schilderijen hier te zien hangen,’ zei Luca. ‘Het is net alsof ze hier helemaal niet thuishoren.’
‘Ze horen hier ook niet,’ zei Sander.
Het clubje liep naar het midden van de kamer. De andere schilderijen leken vager dan die met de brandstapel, bijna alsof de verf er langzaam werd uitgezogen. De gezichten van de man­nen waren onherkenbaar.
‘Hun zielen zitten er nog in gevangen,’ zei Valerie. Ze liep tot aan het hek dat voor het schilderij met de woeste man stond. Die arme man. Wat een pijn moest hij gehad hebben en hij was vast ook ontzettend bang geweest om op deze afschuwelijke manier te sterven.
‘Allemaal dankzij de Man met de Bijl,’ zei Luca. ‘Hoe heeft hij dat toch voor elkaar gekregen?’
‘Vergeet niet dat het allemaal op een legende is gebaseerd,’ zei Sander. ‘Legendes zijn verhalen met een kern van waarheid erin; niet alles is waar. Vaak verzinnen mensen er dingen bij om het spannender te maken.’
‘De legende klopt anders tot nu toe helemaal. En als we niet oppassen, maken wij er straks ook deel van uit.’ (blz. 21)

De tante van Melanie, Jasmijn, brengt de kinderen later op de avond weer thuis. Als Melanie thuis komt gebeurt er iets vreemds…

‘Mam, zie je dat?’ vroeg ze huiverend. Het leek op wat ze eerder in de auto had meegemaakt, toen de anderen van het clubje bevroren waren.
Ook nu kreeg ze geen antwoord. Valerie keek om zich heen en merkte dat er nog meer dingen stil waren blijven staan. De grote klok naast de koelkast tikte niet meer. De zanger op de televisie was gestopt met zingen. De regendruppels buiten hin­gen bevroren in de donkere lucht. Het was alsof de tijd compleet was weggevloeid.
Ze begreep er niets van. Wat gebeurde er? Dit kon toch niet? Niet nog een keer! Ze kon niets meer van zijn plek krijgen! O, nee, nee! Bleef de tijd nu alweer stilstaan? Wat als die enge stem weer terugkwam?
‘Mam?!’ riep ze nogmaals en ze probeerde tegelijkertijd haar moeder door elkaar te schudden. Het lukte niet. Haar moeder zat muurvast. Valerie voelde zelfs weerstand toen ze de bloed­druppel met een vinger aanraakte. Er ging een tinteling door haar lichaam. Het bloed vermengde zich met de top van haar vinger en ze trok haar hand geschrokken terug.
‘Wat is dit?’ vroeg ze zich hardop af. ‘Wie doet dit?’ Om haar heen was niets meer te bekennen waar nog enig teken van leven in zat.
Dit is onmogelijk. Ze liep door naar de woonkamer. Met een scheve blik hield ze alles om haar heen in de gaten. Wat als er plotseling iemand opdook? Ze kon het huis niet eens verlaten, want de deuren gingen niet meer open! Alles zat muurvast. (blz. 42)

Er blijkt iemand met de tijd te knoeien, waardoor soms de tijd stilstaat. De Bieb-bende gaat op onderzoek uit. Ze moeten tenslotte drie aanwijzingen vinden om de derde Hemelrijder te kunnen helpen. Door het knoeien met de tijd ontstaan er scheuren in de tijd. Door zo’n scheur gaat de Bieb-bende terug in de tijd. Ze komen in het jaar 536. Zuidbaai ziet er heel anders uit. Er zit een muur omheen, er staat een groot kasteel op de heuvel. In dit kasteel woont George Hill. Hij is de man die de Hemelrijders heeft vermoord en de Bieb-bende kent hem als ‘Man met de Bijl’, een geestverschijning die hen bedreigt.

‘Valerie?’
Valerie keek omhoog naar het plafond, waar de stem van­daan kwam. ‘Wie is daar?’ fluisterde ze.
‘Ik ben het, Leviéra,’ antwoordde de stem. ‘Het komt goed, dit is alleen maar tijdelijk.’
‘Kun je ons hieruit bevrijden?’
Leviéra kwam dichterbij. ‘Ik heb geen magische krachten. Ik weet niet hoelang ik hier bij jou kan zijn. Er zijn gruwelijke dingen aan de hand in Zuidbaai en ik ben bang dat jullie dit veroorzaken.’
Op dat moment besefte Valerie dat ze inderdaad een fout hadden gemaakt. Ze hoorden hier niet thuis. Door de tijd reizen bracht altijd consequenties mee die ze niet meer terug konden draaien. Dat hadden ze nu wel gemerkt, want er veranderden zelfs dingen alleen maar omdat ze hier aanwezig waren. (blz. 165)

Valerie is de enige die het meisje kan zien en horen. Leviéra geeft haar aanwijzingen, maar daardoor komen de kinderen in de kerkers van George Hill terecht. Zal het hen lukken om hieruit te ontsnappen? Kunnen ze weer in hun eigen tijd komen? Kunnen ze de derde Hemelrijder helpen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant. Ik vond de tekst op de achterkant leuk. Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen. Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend
Hoe kom je aan het boek?
Anders, namelijk…ik heb een vooruitleesexemplaar gekregen van Michael Reefs, zodat ik een recensie kan schrijven
Zitten er plaatjes (illustraties) in het boek?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een leuk stukje uit het boek overtypen 
De Bieb-bende maakt ook in dit boek weer een heel spannend avontuur mee. Ze reizen zelfs door de tijd, naar het jaar 536. Vanaf het begin zit je weer in het verhaal en blijf je doorlezen om te weten hoe het af gaat lopen. 
De avonturen van de Bieb-bende doen mij denken aan de avonturen van De Vijf (van Enid Blyton) die ik vroeger veel heb gelezen. In beide series is er een groepje kinderen dat mysteries oplost en dat alleen maar kunnen doen door samen te werken.
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Aan het einde van het laatste hoofdstuk vertelt de tante van Melanie dat ze de kinderen iets moet vertellen, maar als lezer krijg je dit niet te lezen. Ik ben nu heel benieuwd wat ze heeft verteld. Hopelijk kom ik daar bij het volgende deel achter. Helaas moet ik daar nog wel een jaar op wachten…
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Ik wil de Bieb-bende wel ontmoeten en dan zien hoe Zuidbaai er uit ziet
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
In het boek staan ook QR-codes. Met een smartphone (als je die niet hebt kun je een code intypen op de website van de Bieb-bende) krijg je zo meer informatie over het hoofdstuk. Je kunt ook aangeven wat je van het hoofdstuk vond en met andere kinderen praten over het boek. Hierdoor wordt het lezen van het boek interactief. Je kunt je ervaringen delen met je vrienden. Er is ook een app gemaakt (de Bieb-bende, voor Apple & Android). Hierin kun je bijvoorbeeld spelletjes doen en meer te weten komen over de kinderen uit de Bieb-bende. 
Dit is het derde deel uit de serie over de Bieb-bende. Deze serie zal bestaan uit in totaal 12 boeken. 
Wat ik erg gaaf vind is dat ik genoemd wordt in het dankwoord 🙂
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er moeilijke woorden in het boek?
Ja
Kun je een voorbeeld geven van moeilijke woorden? Wat heb je gedaan toen je deze woorden tegenkwam?
Aura, krachtveld, gesel. Ik ken de betekenis van deze woorden, maar ik kan me voorstellen dat veel kinderen deze woorden niet kennen. Ik zou de betekenis opzoeken op internet of het aan iemand vragen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan kinderen vanaf 10 jaar die houden van spannende verhalen waarin ook vreemde dingen voorkomen